20 vendet me rënien më të shpejtë të popullsisë, Shqipëria në vendin e 10-të

Vizualizimi i rënies së popullsisë sipas vendit
Që nga mesi i viteve 1900, popullsia globale ka ndjekur një trajektore të pjerrët në rritje.

Ndërsa pjesa më e madhe e kësaj rritjeje është përqendruar në Kinë dhe Indi, studiuesit presin që vala e ardhshme e rritjes të ndodhë në Afrikë. Që nga viti 2019, për shembull, një grua mesatare në Nigeri ka mbi gjashtë fëmijë në jetën e saj.

Në anën e kundërt të këtij spektri janë një numër vendesh që duket se po tkurren nga perspektiva e popullsisë. Për të hedhur pak dritë mbi këtë prirje disi befasuese, shikoni 20 vendet kryesore sipas rënies së popullsisë, bazuar në shkallën e parashikuar të ndryshimit midis 2020 dhe 2050 dhe duke përdorur të dhëna nga Kombet e Bashkuara.

Shumë nga këto vende ndodhen në ose afër Evropës Lindore, për arsye që do të diskutojmë më poshtë.

Çështja e parë është lindshmëria, e cila sipas Institutit Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare (PIIE), ka rënë që nga rënia e Bashkimit Sovjetik. Në të gjithë rajonin, numri mesatar i fëmijëve për një grua ra nga 2.1 në 1988 në 1.2 deri në 1998.

Normat e lindjeve janë rikuperuar pak që atëherë, por nuk janë të mjaftueshme për të kompensuar vdekjet dhe emigracionin, që i referohet qytetarëve që largohen nga vendi i tyre për të jetuar diku tjetër.

Evropa Lindore pa disa valë emigracioni pas zgjerimit të kufijve të Bashkimit Evropian (BE) në 2004 dhe 2007. PIIE raporton se deri në vitin 2016, 6.3 milionë europiano-lindorë banonin në shtete të tjera të BE-së.

Në këtë grup të dhënash ka dy pika të jashtme gjeografike që ndodhen në të dyja anët e Evropës.

E para është Japonia, ku nivelet e lindjeve kanë rënë vazhdimisht që nga viti 1970. Megjithatë, deri në vitin 2010, popullsia e përgjithshme e vendit filloi të tkurret.

Nga shifrat, situata duket e rëndë. Në vitin 2021, 811.604 foshnja lindën në Japoni, ndërsa 1.44 milionë njerëz vdiqën. Si rezultat i niveleve të ulëta të lindjeve, kombi ishull ka gjithashtu moshën mesatare më të lartë në botë me 49 vjeç.

Qeveria japoneze ka prezantuar programe të ndryshme sociale për ta bërë më tërheqës të pasurit fëmijë, por këto nuk duket se po arrijnë në rrënjën e problemit.

Vendi i dytë është Kuba, dhe është i vetmi që nuk ndodhet në hemisferën lindore. Shkalla e lindshmërisë së Kubës prej 1.7 fëmijë për një grua është më e ulëta në rajonin e Amerikës Latine. Mund të krahasohet me vende si Meksika (2.2), Paraguaj (2.5) dhe Guatemala (3.0).
Emigracioni i Kubës është gjithashtu tepër i ulët në krahasim me vendet fqinje. Sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin, emigrantët përbëjnë vetëm 0.1% të popullsisë së përgjithshme të saj.
Burimi: Visual Capitalist
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here