A duhet t’i ndërroni rrobat pasi keni hyrë në shtëpi?

Për një numër në rritje individësh, hyrja brenda shtëpive të tyre shkakton më shumë sesa thjesht heqjen e këpucëve – ajo nxit një ndryshim të plotë të garderobës. E quajtur filozofia e “rrobave për të dalë / rrobave për shtëpi“, kjo praktikë përfshin ndërrimin e veshjeve të përditshme me veshje të dedikuara për ambiente të brendshme, sapo dikush të hyjë në hapësirën e tyre të jetesës.

Komediania dhe autorja me bazë në Nju Jork, Phoebe Robinson, është një ithtare e këtij zakoni, duke theksuar pastërtinë si motivimin e saj kryesor. Qasja e saj përfshin të mos ulet në asnjë mobilje derisa ajo të ndryshojë veshjen e saj, duke reflektuar një dëshirë për të mbajtur hapësirën e saj të jetesës të pacenuar. Tradita e veshjeve për të dalë shpesh buron nga ndikimet familjare, si në rastin e Robinsonit, ku prindërit e saj futën praktikën për të mbajtur një shtëpi të pastër.

Ndërsa disa e miratojnë praktikën për arsye higjienike, të tjerë përmendin komoditetin dhe sigurinë si faktorë kyç. Pandemia, të bërit prindër ose thjesht trashëgimi i zakonit nga prindërit e tyre i ka shtyrë individët të përqafojnë këtë ndërrim veshjesh. Emily Goodstein, një pronare e një biznesi të vogël në D.C., thekson rëndësinë e mbajtjes së një shtrati të pastër dhe relaksues, duke e bërë dallimin midis veshjeve “për shtëpi” dhe atyre “për të dalë” vendimtare.

Pavarësisht shqetësimeve për transmetimin e mundshëm të mikrobeve në veshje, ekspertët mjekësorë sugjerojnë se rreziku është relativisht i ulët. Graham Snyder, drejtor mjekësor i parandalimit të infeksionit në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Pittsburgh, thekson rrallësinë e infeksioneve që transmetohen përmes tekstileve. Megjithatë, ithtarët e qasjes së veshjeve për shtëpi ruajnë praktikën e tyre, të nxitur nga dëshira për të ndarë mjediset e pastra dhe të pista.

Praktika shtrihet përtej preferencave personale, duke gjetur një vend në profesione ku siguria është shqetësimi kryesor. Profesionistët mjekësorë, si Cedric Dark, një profesor i mjekësisë së urgjencës, dhe Nick Newman, drejtor i Klinikës së Shëndetit Mjedisor dhe Lead, ndryshojnë veshjet e tyre menjëherë pas kthimit në shtëpi për të parandaluar ekspozimin e mundshëm ndaj ndotësve.

Për disa, rituali i veshjeve për shtëpi është i rrënjosur thellë, i ndikuar nga prejardhja kulturore dhe familjare. Krijuesja e TikTok, Drachel Pereira, e rritur nga prindër emigrantë, ndjek një rutinë të rreptë të ngjashme me fëmijërinë e saj, duke u veshur me rrobat e shtëpisë pas kthimit nga shkolla. Jonathan Lynch, një asistent profesor në Universitetin Johns Hopkins, e adoptoi praktikën pasi u bë prind, i nxitur nga shqetësimet rreth ekspozimit të mundshëm kimik.

Debati nëse ndërrimi i “rrobave për shtëpi” është një masë paraprake e nevojshme apo një ritual i pajustifikuar vazhdon, duke nxjerrë në pah faktorët e ndryshëm që ndikojnë në këtë prirje në zhvillim në higjienën personale dhe zakonet e shtëpisë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here