A.I. mund të mos ju zëvendësojë, por dikush që di ta përdori, po

Për të qëndruar konkurrues dhe relevant në tregun e sotëm të punës me zhvillim të shpejtë, është thelbësore të mësoni se si të përdorni inteligjencën artificiale. Të dy punonjësit dhe bizneset po e njohin rëndësinë e aftësive të A.I..

A.I. nuk do t’ju zëvendësojë. Ju do të zëvendësoheni nga dikush që përdor A.I. për t’ju tejkaluar,” tha Laurence Liew, Drejtor për Inovacionin e A.I. në A.I. Singapore, gjatë një paneli diskutimi në ngjarjen e Salesforce World Tour Essentials në Singapor.

Ndërsa një pjesë e konsiderueshme e profesionistëve (45%) shqetësohen për marrjen e punëve nga A.I., një përqindje më e madhe (55%) e drejtuesve janë më të shqetësuar për mungesën e talentit për të plotësuar rolet, siç theksohet nga Indeksi i Trendeve të Punës së Microsoft 2024.

Ky hendek talentesh paraqet një mundësi të jashtëzakonshme për individët që mund të zhvillojnë aftësitë e A.I.. Sipas raportit, 71% e drejtuesve të korporatave preferojnë kandidatë me aftësi të A.I., edhe nëse kanë më pak përvojë në krahasim me ata pa aftësi të A.I..

Pavarësisht zhurmës rreth A.I. që nga fillimi i ChatGPT të OpenAI në nëntor 2022, shumë kompani të mëdha kanë qenë të ngadalta për të integruar teknologjinë dhe për të përmirësuar fuqinë e tyre punëtore.

Ekziston një hendek i dukshëm në vendin modern të punës midis asaj që duket e nevojshme dhe asaj që duket e realizueshme. Edhe pse 79% e drejtuesve besojnë se kompania e tyre duhet të adoptojë A.I. për të qëndruar konkurrues, presioni për të arritur kthime të menjëhershme nga investimi ka ngadalësuar adoptimin e A.I., sipas studimit të Microsoft.

Si përgjigje, punonjësit në mbarë botën po marrin iniciativën për të mësuar në mënyrë të pavarur mjetet e A.I.. Ndërsa vetë-përmirësimi në A.I. mund të sigurojë një avantazh konkurrues, ai gjithashtu vjen me sfida.

Rreziqet e vetë-mësimit të A.I.

Një çështje kryesore me A.I. të vetë-mësuar është mungesa e udhëzimeve për praktikat e sigurta dhe efektive. Shumë burime “falas” të A.I., si ChatGPT dhe mjete të tjera që përdorin modele të mëdha gjuhësore (LLM), janë të disponueshme në internet. Megjithatë, këto mjete nuk janë vërtet falas; ata shpesh tregtojnë me të dhënat që ju ofroni.

Nuk ka asgjë falas në këtë botë. Të dhënat tuaja janë malli që po tregtoni,” shpjegoi Liew. “Ju nuk duhet të përdorni të dhënat e kompanisë suaj ose ndonjë nga të dhënat tuaja personale kur përdorni mjete falas në internet të AI.”

Përdorimi i të dhënave të ndjeshme personale ose të kompanisë në këto platforma mund të përbëjë rreziqe të konsiderueshme. Prandaj, një pjesë e përmirësimit përfshin të mësuarit se si të përdorni mjetet e AI në mënyrë të sigurt dhe efektive.

Aftësia që duhet të ketë A.I.

Shkathtësia më e rëndësishme për t’u zhvilluar sot është komunikimi efektiv me LLM të fuqizuara nga A.I., si ChatGPT i OpenAI, Copilot i Microsoft dhe Gemini i Google.

Njerëzit përdorin gabimisht ChatGPT – sepse duket tamam si kërkimi në Google”, tha Liew për CNBC Make It.

Çelësi për të punuar me një LLM është të ofrojë kërkesa specifike.

Duhet t’i jepni A.I.-së shumë kontekst – trajtojeni A.I.-në si një praktikant shumë punëtor që do të bëjë gabime herë pas here. Nëse mendoni për këtë, nëse po i kërkoni një praktikanti të bëjë diçka, nuk do të jetë vetëm një fjali,” tha ai.

Mënyra më e mirë për të përmirësuar aftësitë me mjetet e A.I. në shtëpi është përmes praktikës. Duke përdorur rregullisht këto mjete, mund të mësoni se si të krijoni më shumë kërkesa përshkruese që japin rezultatet e dëshiruara.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here