A ndikojnë pilulat e kontrollit të lindjes tek libido?

Ndërveprimi midis pilulave të kontrollit të lindjes dhe dëshirës seksuale ka qenë prej kohësh një temë debati dhe eksplorimi. Ndërsa këto pilula janë vlerësuar si thelbësore në nxitjen e një revolucioni seksual, ato gjithashtu mund të ushtrojnë një efekt zbutës në libido për disa individë.

Dr. Andrew Goldstein, një gjinekolog i shquar dhe ish-president i Shoqatës Ndërkombëtare për Studimin e Shëndetit Seksual të Grave, thekson se një pakicë grash mund të përjetojnë mosfunksionim të rëndësishëm seksual për shkak të pilulave kontraceptive orale.

Studimi i kryer një dekadë më parë, duke analizuar 36 studime mbi pilulën e kombinuar të kontrollit të lindjes hormonale, zbuloi se 15% e grave raportuan një ulje të dëshirës seksuale gjatë përdorimit të pilulës. Studimet e mëvonshme janë thelluar në mekanizmat që qëndrojnë në themel të këtij fenomeni, duke vënë në dukje një ulje të niveleve të testosteronit, një nxitës vendimtar i dëshirës seksuale, si një faktor kyç.

Pavarësisht nga prevalenca e uljes së dëshirës seksuale në mesin e përdoruesve të pilulave, ky efekt anësor shpesh nuk pranohet në fletëpalosjet e sigurisë dhe mund të anashkalohet nga ofruesit e kujdesit parësor.

Dr. Lauren Streicher, profesor klinik i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Universitetin Northwestern, nënvizon manifestimet e ndryshme të uljes së dëshirës seksuale, të cilat mund të shfaqen menjëherë pas fillimit të pilulës ose të shfaqen për një periudhë më të gjatë. Studimet kanë treguar se pilula mund të ndikojë negativisht në dëshirën, zgjimin dhe kënaqësinë, megjithëse pa një efekt të rëndësishëm në funksionin e përgjithshëm seksual.

Përveç ndikimit të dëshirës seksuale, pilula është shoqëruar me pakësimin e lubrifikimit dhe zhvillimin e vestibulodinisë me ndërmjetësim hormonal, një gjendje e karakterizuar nga thatësia vaginale dhe dhimbje. Dr Streicher thekson se simptoma të tilla fizike mund të përkeqësojnë shqetësimin gjatë marrëdhënieve seksuale, duke zvogëluar më tej interesin seksual.

Mekanizmi përmes të cilit pilulat kontraceptive të kombinuara reduktojnë nivelet e testosteronit përfshin shtypjen e prodhimit të testosteronit dhe një rritje në prodhimin e proteinave që e bëjnë testosteronin joaktiv në qarkullimin e gjakut. Variacionet gjenetike mund të ndikojnë në ndjeshmërinë e individëve ndaj ndryshimeve në nivelet e testosteronit, me disa që kërkojnë nivele më të larta të testosteronit të lirë për të aktivizuar receptorët e hormoneve.

Dr. Caroline Moreau, një profesoreshë e asociuar në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg, thekson kompleksitetin e lidhjes së shënuesve biologjikë, si nivelet e testosteronit, me funksionin seksual, duke pasur parasysh natyrën e shumëanshme të libidos.

Për individët që përjetojnë efekte të padëshiruara në dëshirën seksuale gjatë marrjes së pilulës, ekzistojnë zgjidhje praktike. Eksplorimi i opsioneve alternative të kontrollit të lindjes, veçanërisht metodave jo-hormonale si pajisja intrauterine e bakrit, shpesh mund të çojë në një rivendosje të shpejtë të dëshirës seksuale. Për më tepër, individët mund të rifitojnë lubrifikimin dhe të lehtësojnë shqetësimin vaginal me kalimin e kohës, me ndihmën e kremrave të testosteronit dhe estrogjenit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here