Qyteti i Nju Jorkut po konsideron kufizimin e pods për larjen e rrobave

Përdorimi i gjerë i detergjenteve për larjen e rrobave dhe lavastoviljeve që përmbajnë alkool polivinil (PVA) ka ngritur shqetësime për ndotjen e plastikës në rrugët ujore të SHBA. Për të adresuar këtë çështje, New York City po mendon një rregullore për të kufizuar disponueshmërinë e disa detergjenteve brenda pesë bashkive të tij. Anëtari i Këshillit Bashkiak James Gennaro, një demokrat, prezantoi një projekt-ligj të enjten që synon të ndalojë shitjen ose shpërndarjen e detergjentave në formë pods që përmbajnë PVA, të njohura gjithashtu si PVOH. Nëse miratohet, legjislacioni do të hyjë në fuqi më 1 janar 2026.

Gennaro theksoi rëndësinë e angazhimit të komunitetit shkencor në adresimin e implikimeve mjedisore të PVA. Ai shprehu shqetësimin për ndikimin e këtyre substancave në ekosistemet ujore, duke nxitur veprimin e propozuar legjislativ.

Ndonëse qeset e detergjentit mund të duken se treten gjatë procesit të larjes, PVA është në fakt një formë plastike. Projektligji thekson praninë e përhapur të mikroplastikës (grimca më pak se 5 milimetra në gjatësi) dhe nanoplastikës (një e milionta e milimetrit) në trupat ujorë të SHBA-së, duke nënvizuar sfidën e zbutjes së ndikimit të tyre mjedisor. Studimet tregojnë se mbi 700,000 ton PVA prodhohen çdo vit në mbarë botën, me këtë shifër që rritet vazhdimisht me 4% çdo vit.

William Hart-Cooper, një inxhinier kimik i kërkimit të bioprodukteve në Departamentin e Bujqësisë të SHBA-së, e krahasoi shpërbërjen e PVA me procesin e përzierjes së kripës ose sheqerit në ujë, duke vënë në dukje se gjurmët e substancës mund të vazhdojnë ende pas shpërbërjes.

Rritja e pods detergjent, e udhëhequr nga lançimi i Tide Pods nga Procter & Gamble Co në 2012, ka kontribuar në përhapjen e produkteve me bazë PVA. Kompanitë si Seventh Generation, Tru Earth dhe Dropps që atëherë kanë ndjekur shembullin e tyre, duke përfshirë PVA në sende të ndryshme shtëpiake dhe konsumuese. Pavarësisht pretendimeve për komoditet dhe sjellje miqësore me mjedisin lidhur me produktet me bazë PVA, shqetësimet rreth ndikimit të tyre mjedisor vazhdojnë.

Alastair Dorward, CEO i Dropps, theksoi përfitimet e qëndrueshmërisë së pods të rrobave, duke theksuar reduktimet në emetimin e karbonit, transportin dhe përdorimin e ujit. Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se PVA, që rrjedh nga lëndët djegëse fosile, paraqet sfida për një biodegradim efektiv, duke kërkuar kushte specifike në objektet e trajtimit të ujërave të zeza për prishje.

Hulumtimet e fundit, duke përfshirë një studim të rishikuar nga kolegët, të bashkautorizuar nga Varun Kelkar dhe Charles Rolsky, sugjerojnë se një pjesë e konsiderueshme e PVA-së e përdorur në lavanderi dhe lavastovilje hyn përfundimisht në objektet e trajtimit të ujërave të zeza, me një pjesë të konsiderueshme të mbetur të patrajtuar. Kjo ngre shqetësime për pasojat e mundshme mjedisore, pasi PVA mund të kontribuojë në akumulimin e mikroplastikës në trupat ujorë.

Pavarësisht pohimeve nga përfaqësuesit e industrisë në lidhje me sigurinë dhe biodegradueshmërinë e produkteve me bazë PVA, avokatët dhe studiuesit mjedisorë vazhdojnë të shtyjnë për shqyrtim dhe rregullim më të madh. Projektligji i qytetit të Nju Jorkut pasqyron ndërgjegjësimin në rritje për nevojën për të trajtuar ndotjen nga plastika dhe nënvizon rëndësinë e vendimmarrjes së informuar në ruajtjen e shëndetit mjedisor dhe publik.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here