Austria kërkon të rrisë mbrojtjen e kufijve të BE-së

Austria po bën thirrje për një sistem më të fortë të kontrollit evropian të kufijve për të reduktuar numrin e emigrantëve që mbërrijnë në bllokun e BE-së në mes të krizës së vazhdueshme të emigrantëve në kufirin Bjellorusi.

Së bashku me Greqinë, Poloninë dhe Lituaninë, Austria po fillon një konferencë për mbrojtjen e kufijve në Vilnius për t’i dhënë shtytjes së saj më shumë peshë politike.

“Ne duam të krijojmë aleanca të arsyes”, tha ministri i Brendshëm Gerhard Karner. “Shtetet anëtare duhet të fokusohen në çështjen e migracionit në ato tema për të cilat ka marrëveshje”, shtoi ai, duke theksuar se BE-ja duhet të fokusohet në vendosjen e një regjimi të mbrojtjes së fortë të kufijve të jashtëm dhe riatdhesimit të shpejtë të migrantëve të parregullt.

Homologia e tij lituaneze, Agne Bilotaite, shtoi se kriza aktuale e migrantëve tregon se “shtetet jodemokratike” mund të armatizojnë kontrollin e “rrjedhëve të migrantëve”. Katër shtetet me të njëjtin mendim ftojnë të gjitha vendet e BE-së në konferencën e së premtes dhe përfaqësuesit e Komisionit Evropian, Parlamentit Evropian, Europolit dhe agjencisë së kontrollit të kufijve të BE-së, Frontex.

Thirrja austriake për një “koalicion arsyetimi” vjen vetëm një ditë pasi Karner theksoi kundërshtimin e tij të fortë ndaj qasjes më miqësore ndaj azilit të qeverisë së re gjermane. Javën e kaluar, Ministrja e Brendshme gjermane Nancy Faeser bëri thirrje për një “koalicion shtetesh mikpritëse” për të nisur zhvillimin e mëtejshëm të sistemit të azilit të BE-së. “Unë flas me vendosmëri kundër përpjekjeve të tilla”, tha Karner për gazetën gjermane Bild. Austria ka kritikuar prej kohësh qasjen e BE-së ndaj migracionit dhe vazhdimisht ka bërë thirrje për rregulla më të rrepta të migracionit.

Burimi: Euroactiv

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here