Hoteli italian dëbon aktorin amerikan John Malkovich për lejen e skaduar të vaksinës Covid

Photo by Alberto PIZZOLI / AFP

Aktori amerikan John Malkovich është larguar nga një hotel luksoz në Venecia javën e kaluar pasi nuk ka paraqitur prova të vlefshme të vaksinimit kundër Covid-19, raportojnë mediat italiane. Gazeta lokale Il Gazzettino raportoi se aktori i teatrit dhe filmit, ylli i “Dangerous Liaisons” dhe “Being John Malkovich”, ishte në Venecia për dy ditë xhirime për serialin televiziv amerikan “Ripley”.

Për shkak se karta e tij e vaksinimit kishte skaduar, Malkoviçit iu mohua hyrja në suitën e tij luksoze në Hotel Danieli me pamje nga Kanali i Madh, shkruante gazeta. Pas mosparaqitjes së dëshmisë së vlefshme të vaksinimit për të hyrë në hotel, Malkovich u vendos në akomodime private, thuhet në raportin e gazetës. Leja e vaksinës së Italisë, e njohur gjithashtu si ‘leja e përforcuar’ ose ‘super e gjelbër’ – ose një dokument ekuivalent – kërkohet tani për të hyrë në shumicën e vendeve dhe shërbimeve në vend.

Sipas ligjit italian, vetëm ata që tregojnë prova të vaksinimit ose shërimit të plotë nga Covid mund të hyjnë në hapësira publike si hotele, restorante, bare dhe vende të tjera, si dhe në transportin publik.

Kërkesa për të treguar lejen shëndetësore të Covid për të hyrë në pjesën më të madhe të jetës publike italiane zbatohet njëlloj për udhëtarët që vizitojnë nga jashtë, të cilët nuk kanë certifikatën shëndetësore italiane.

Por në vend të saj, qeveria e Italisë ka njohur provat e vaksinimit me të gjitha vaksinat Covid të miratuara nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) dhe tre vaksina shtesë si ekuivalente me lejen e gjelbër të përforcuar të Italisë që nga 23 shtatori. Nuk ka rëndësi se ku është administruar vaksina, për sa kohë që personi që viziton Italinë është imunizuar nga një nga vaksinat në listën e miratuar.

Dëshmia e vaksinimit njihet aktualisht si e vlefshme në Itali për nëntë muaj që nga data e dozës së fundit – qoftë kjo injeksion i dytë apo i tretë.

Nga data 1 shkurt, kjo periudhë do të shkurtohet në gjashtë muaj pas dozës së fundit të vaksinimit. Ndërsa autoritetet italiane nuk kanë deklaruar në mënyrë eksplicite se çertifikatat e huaja të vaksinimit janë të vlefshme për të njëjtën periudhë në Itali, kjo duket shumë e mundshme të jetë kështu, pasi të gjitha rregullat e ngjashme zbatohen njëlloj për këdo në vend.

Qeveria italiane ka bërë shumë ndryshime në përdorimin e lejes së saj të gjelbër në javët e fundit në një përpjekje për të ngadalësuar infeksionet në rritje në vend, të nxitura nga varianti Omicron. Pas nxjerrjes së fundit të disa dekreteve të reja, autoritetet po hartojnë një tjetër këtë javë që do të zgjasë sërish lejen shëndetësore Covid-19 për t’u bërë një kërkesë për hyrje në shumicën e dyqaneve, si dhe në vendet tashmë të mbuluara nga rregullat.

Burimi: AFP

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here