Ballkani i Hapur: Udhëheqësit angazhohen për një zbatim më efektiv të masave për lirinë e lëvizjes

Liderët e Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë u takuan sot në Beograd me përfaqësues të komunitetit të biznesit në kuadër të nismës “Open Balkan”, pas së cilës theksuan se nevojitet një zbatim më efektiv i angazhimeve të lëvizjes së lirë në Ballkanin Perëndimor. Ata bënë të ditur se takimi i radhës do të mbahet në Tiranë në muajin dhjetor. Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç tha në konferencën e përbashkët për shtyp se njerëzit e biznesit kanë iniciativë plotësisht mbështetëse.

Vuçiç bëri të ditur se liderët kanë rënë dakord për formimin e Këshillit Zbatues dhe se në shtatë deri në dhjetë ditët e ardhshme do të mbahen takime ndërmjet agjencive doganore, inspektimeve fitosanitare dhe veterinare të tre vendeve për të analizuar se si lëvizja e mallrat po avancon. Vuçiç tha se në temën e takimit ishin edhe shërbimet dhe transformimi dixhital dhe falënderoi Këshillin Atlantik për ekspertizën në këtë fushë.

Presidenti i Serbisë paralajmëroi edhe takimin e radhës në kuadër të iniciativës që është planifikuar të mbahet në Tiranë në dhjetor, pas festës së Krishtlindjes. Ai tha se në takim do të jetë në rend dite një memorandum për mirëkuptim për lejet e punës, qëllimi i të cilit do të jetë mbajtja e njerëzve në Ballkanin Perëndimor dhe mos mbështetja tek punëtorët e huaj.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama tha se përfaqësuesit e komunitetit të biznesit u kërkuan drejtuesve që të përkthenin në realitet atë që ishte firmosur në planin politik në pikat kufitare. Ai njoftoi se studimi i tij mbi përfitimet e integrimit ekonomik të të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor do të prezantohet në Tiranë.

“Ne jemi të përkushtuar dhe kemi premtuar se në dhjetor në Tiranë do të arrijmë rezultate konkrete që nga janari të ketë një relaksim të madh në kufi si për kompanitë, për distributorët dhe për bujqësinë. punëtorë”, tha Rama.

Zëvendëskryeministri i Maqedonisë së Veriut, Nikola Dimitrov, duke zëvendësuar Zoran Zaev, i cili të dielën njoftoi dorëheqjen nga posti i kryeministrit, tha se do të ishte përfitim i madh nëse eliminohen barrierat tregtare, duke e bërë rajonin më tërheqës për investime. “Sa më mirë të bashkëpunojmë në rajon, aq më lehtë do të jetë për ne që t’i bindim vendet e BE-së se nuk do të importojmë probleme, por do të prodhojmë zgjidhje”, tha Dimitrov. Ai tha se ekzistojnë kushte që vullneti politik i shprehur nga liderët për tejkalimin e problemeve aktuale të tregtisë në rajon të përkthehet në zgjidhje ligjore, që janë marrëveshjet ndërkombëtare që mungojnë.

“Në takimin tonë në Tiranë në dhjetor, dëshirojmë të shpallim një numër të madh fitoresh”, tha Dimitrov, duke shtuar se gjithëpërfshirja e iniciativës është e rëndësishme dhe sa më i suksesshëm të jetë Open Balkan, aq më lehtë do të ishte për të tërhequr vende të tjera të rajonit.

Duke iu përgjigjur një pyetje të një gazetari, Edi Rama tha se Ballkani i Hapur ishte gjithëpërfshirës, ​​por Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, të cilat vendosën të ecin më shpejt, nuk do të presin vendet e tjera skeptike të rajonit.

I pyetur nëse pjesëmarrja e Maqedonisë së Veriut në Ballkanin e Hapur do të rrezikohej nëse VMRO-DPMNE, e cila shprehu rezerva ndaj nismës, vjen në pushtet, Nikola Dimitrov tha se për qytetarët e Maqedonisë së Veriut është i rëndësishëm përparimi, i cili përfshin bashkëpunim me fqinjët, kushdo qoftë në pushtet. Ai theksoi se është e rëndësishme që vendi të mbetet pjesë e nismës. Aleksandër Vuçiç tha se nuk do t’i justifikojë askujt nëse Ballkani i Hapur është “pjesë e këtij apo atij procesi, për të mos marrë nota të këqija”. “Kush dëshiron t’i bashkohet (Ballkanit të Hapur) është i mirëpritur, askush nuk e detyron askënd. Do të shihni, pas disa vitesh, një ndryshim mes nesh dhe të gjithëve në aspektin e rritjes ekonomike”, tha Vuçiç.

Burimi: Europeanwesternbalkan

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here