BE premton 1 miliard euro për të mbrojtur pyjet botërore

Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen dha njoftimin për një kontribut prej 1 miliard euro për premtimin e financimit të pyjeve globale në Konferencën e 26-të të Palëve për Ndryshimet Klimatike të OKB-së (COP26) në Glasgow.

Paketa e mbështetjes 5-vjeçare nga buxheti i BE-së do të ndihmojë vendet partnere të mbrojnë, rivendosin dhe menaxhojnë në mënyrë të qëndrueshme pyjet në mbarë botën dhe të përmbushin Marrëveshjen e Parisit.

Ky zotim është kontributi i Bashkimit Evropian për zotimin Global Forests të dhënë në COP26 nga komuniteti ndërkombëtar. Si vazhdim, Komisioni thotë se BE-ja do të punojë me vendet partnere për të ruajtur, rivendosur dhe siguruar menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe të integruar.

Nga 1 miliard euro e premtuar, 250 milionë euro do të shkojnë në pellgun e Kongos, duke mbuluar tetë vende (Kameruni, Republika e Afrikës Qendrore, Republika Demokratike e Kongos, Republika e Kongos, Guinea Ekuatoriale, Gaboni, Burundi dhe Ruanda) për të mbrojtur rajonin e dytë më të madh të pyjeve tropikale në botë duke përmirësuar jetesën për popullsinë e tij.

Më shumë se 1.6 miliardë njerëz në të gjithë botën varen nga pyjet për ushqim, ilaçe dhe mjete jetese. Pyjet ruajnë tokën dhe mbështesin 80% të biodiversitetit në botë, me pellgjet më të mëdha pyjore jashtë territorit të BE-së.

Për shkak se ato prodhojnë oksigjen dhe pastrojnë ajrin, pyjet janë gjithashtu thelbësore për zbutjen e ndryshimeve klimatike pasi ato thithin deri në 30% të emetimeve të gazit serrë. Ato janë po aq të rëndësishme për përshtatjen klimatike. Emetimet e gazeve serrë të lidhura me shpyllëzimin janë shkaku i dytë më i madh i ndryshimeve klimatike. Midis 1990 dhe 2016, bota ka humbur mbulesën pyjore me një shpejtësi të barabartë me rreth 800 fusha futbolli në orë.

Burimi: Komisioni Europian

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here