Barazia gjinore nuk do të ndodhë për 100 vjet

Për Melinda French Gates, shpresa duket si grupi i shkencëtarëve femra që udhëheqin kërkime të reja në Afrikë duke drejtuar një sistem mbikëqyrjeje për të kapur sëmundjet. Ose gruaja nga Senegali që filloi një biznes duke ricikluar goma të gjetura në rrugë në terren sintetik. Ose gruaja bashkëthemeluese e një organizate keniane që bashkëpunon me gra që drejtojnë kujdeset ditore joformale për t’i bërë ato më të aksesueshme për familjet me të ardhura të ulëta.

French Gates është takuar me të gjitha këto gra, tregon ajo për Fortune në një intervistë, dhe historitë e tyre janë fenerët e saj të shndritshëm të dritës në një botë ku barazia gjinore mbetet në hije.

Kur shoh gra që arrijnë ëndrrat e tyre në shkencë, ose si biznesmene, dhe mbështesin gra të tjera, kjo më mban me shpresë,” tha ajo. “Më ndihmon të di se ne mund të bëjmë përparim.

Duhet një optimizëm i tillë. Asambleja e Përgjithshme e OKB-së vendosi një objektiv në vitin 2015 për të arritur barazinë gjinore globale deri në vitin 2030 si pjesë e 17 Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) – objektiva ambicioz të fokusuar në “paqe dhe prosperitet”. Por tani në gjysmë të rrugës, bota nuk është askund afër realizimit të saj.

Kështu zbulon Raporti i Goalkeepers 2022 i publikuar nga Fondacioni Bill & Melinda Gates, i cili vlerëson rregullisht përparimin që bota ka bërë drejt arritjes së SDG-ve. Me njohuri nga partneri i të dhënave Equal Measures 2030, fondacioni vlerëson se barazia gjinore nuk do të jetë një realitet i realizueshëm deri në vitin 2108 – tre breza më vonë se sa shpresonin.

Barazia gjinore “po bie gjithnjë e më shumë jashtë mundësive”, shkruan French Gates në raport. Ajo shton se ekspertët e zhvillimit e dinin se bota nuk ishte në rrugën e duhur për të arritur këtë qëllim deri në vitin 2030 kur ata e vendosën qëllimin për herë të parë në shkrim, por përparimi ka ngecur në një pjesë të madhe për shkak të pandemisë.

Mori një taksë të pallogaritshme jo vetëm për shëndetin e grave, por edhe për jetesën e tyre, thotë French Gates, duke shtuar se shumë prej tyre u dëbuan nga sektori formal dhe humbën punën e tyre në sektorin informal. Konsideroni se shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore midis grave në mbarë botën është 47%, ndërsa është 72% për burrat, sipas raportit. Ky është një hendek 25% ndaj barazisë.

Por pandemia është një “polic” në sytë e French Gates. Problemi i vërtetë është se bota nuk është përqendruar mjaftueshëm në barazinë gjinore, shkruan ajo, duke shtuar se kjo ndodh “kur trajton simptomat, jo shkakun”.

Kjo është arsyeja pse ngjarjet “neutrale ndaj gjinisë” si pandemia përfundojnë duke përkeqësuar hendekun gjinor, thotë ajo, duke vënë në dukje pabarazinë ekonomike si një shkak rrënjësor: Banka Botërore raportoi se para pandemisë, diferenca në të ardhurat e pritura gjatë gjithë jetës midis grave dhe burrave globalisht arriti në 172.3 trilion dollarë, dyfishi i PBB-së vjetore të botës.

Ndërsa përpjekjet për të mbyllur hendekun janë përqendruar prej kohësh në “fuqizimin” e grave, Gates thotë se kjo është ajo ku ne po humbasim pikët – barazia e qëndrueshme gjinore në vend të kësaj mbështetet tek gratë që në fakt fitojnë pushtet. Ajo foli me Fortune për tre fushat kryesore të fuqisë së grave që janë vendimtare për t’u vendosur së pari.

Arsim, kontraceptivë dhe para
Rrënjët e pabarazisë së grave fillojnë në fëmijëri. Unicef zbulon se 129 milionë vajza janë jashtë shkollës në mbarë botën, me vetëm 49% të vendeve që arrijnë barazi gjinore në arsimin fillor.

Vajzat e reja duhet të arsimohen,” tha French Gates. “Me arsimimin tuaj, ju mund të zhbllokoni dyert.”

Por, për të jetuar ëndrrat tuaja, vazhdon ajo, gratë “duhet të kenë akses në kontraceptivë në mënyrë që të vendosin nëse do të kenë fëmijë dhe të marrin hapësirën që duan”.

Projeksionet nga Instituti për Metrikat dhe Vlerësimin e Shëndetit, një qendër kërkimore në Universitetin e Uashingtonit dhe një partner i Fondacionit Gates, sugjerojnë që 77.9% e grave të moshës 15 deri në 49 vjeç do të kenë nevojat e tyre të planifikimit familjar me metoda moderne deri në vitin 2030. Kjo është pak më pak se 78.4% e grave që ranë në atë grup në vitin 2021, duke nënkuptuar një ngadalësim të progresit për shërbimet e kujdesit shëndetësor riprodhues gjatë dekadës së ardhshme.

Çelësi i tretë është paraja. “Kur gratë kanë mjete ekonomike në duart e tyre – jo vetëm para në dorë, por në një llogari që ato kontrollojnë – zhbllokon të gjitha llojet e gjërave për jetën e tyre”, tha French Gates.

Ajo i ka kushtuar rëndësi të madhe ndihmës së grave për të hyrë në llogaritë bankare digjitale, veçanërisht në vendet me të ardhura më të ulëta ku aksesi i tyre në teknologjinë e re është shpesh i kufizuar. Është një mjet që nuk e kishim 15 vjet më parë, tha ajo, i aksesueshëm nëpërmjet smartfonit apo edhe një celulari të vjetër plastik.

Edhe kursimi i 1 ose 2 dollarëve në ditë nëpërmjet një llogarie bankare digjitale u jep grave fuqi, shpjegon ajo: të ushqejë familjen e saj, t’i dërgojë fëmijët e saj në shkollë, të krijojë kredi, të investojë në një biznes. Gratë në mbarë botën i kanë thënë French Gates se të pasurit e këtyre mundësive ekonomike ndryshoi perceptimin e të tjerëve për to, nga vjehrra te burrat e tyre.

Paraja është fuqi, dhe ky është një mjet i madh për gratë”, tha French Gates. Por, shton ajo, gratë nuk mund të arrijnë shpesh atje nëse nuk kanë ndonjë formë arsimimi dhe nëse nuk kanë kaq shumë fëmijë.

French Gates beson se përparimi është i mundur për barazinë gjinore dhe 16 SDG-të e tjera duke marrë parasysh përparimin thelbësor që bota ka bërë me qëllimet e së kaluarës, nga rënia e vdekjeve nga malaria deri te trajtimi i përhapur i HIV-it. Por pandemia dhe konfliktet e tjera, si lufta në Ukrainë dhe përmbysja e të drejtave të grave në SHBA dhe Afganistan, e kanë kthyer botën prapa.

Ajo që varet në ekuilibër është se miliona njerëz nuk janë të uritur ose nuk bëjnë një jetë të shëndetshme dhe nuk kanë potencialin e tyre të plotë,” tha ajo. “Por bota duhet të bëjë investime tani. Ne do të kthehemi në rrugën e duhur dhe kemi shumë punë për të bërë.”

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here