z.K: Sindroma e Imposterit është një superfuqi profesionale

Unë kam një moto të re: Përqafo “mashtruesin” tënd të brendshëm.

Në një episod të fundit të podcast-it të Lex Fridman, Magnus Carlsen, ndoshta shahisti më i madh i të gjitha kohërave, rrëfeu për një ndjenjë të “sindromës mashtruese” – dhe tema e diskutimit, për të qenë të qartë, ishte shahu, jo politika globale.

Sindroma Imposter është një gjë e mirë pozitive. Kur kërkoj talente, kërkoj njerëz që mendojnë se vuajnë nga sindroma “mashtruese“. Nëse mendoni se nuk jeni të kualifikuar për të bërë atë që po bëni, kjo është një shenjë që po i vendosni sytë lart dhe po synoni një nivel të ri dhe ndoshta të paprecedentë arritjesh.

Më shumë se kurrë më parë, njerëzit duket se po hapin shtigje të reja në mosha shumë të reja ose pa të gjitha kredencialet standarde. Carlsen, për shembull, ishte shahisti më i vlerësuar në botë në moshën 19-vjeçare, lojtari më i ri ndonjëherë që mban atë emërtim. Ndonjëherë ai mund të kishte menduar: “Si ndodhi kjo!” Kur Kobe Bryant dhe LeBron James braktisën basketbollin e kolegjit dhe u transferuan drejtpërdrejt në NBA, rrugë të tilla karriere ishin të pazakonta dhe të diskutueshme. Ata e bënë atë të funksiononte, dhe shumë shpejt ata gjithashtu nuk konsideroheshin më “mashtrues“.

Kur isha duke ndjekur studimet universitare, dorëzova një sërë punimesh ekonomike në revista të referuara. Kisha frikë se redaktorët do të vinin re se nuk kisha një adresë kthimi të departamentit dhe kështu mund të mos i merrnin seriozisht parashtresat. Megjithatë, letrat u pranuan, duke përfituar shumë në karrierën time.

Sigurisht që nuk e përmenda kurrë në letrën time motivuese se isha thjesht një student, kështu që në fakt isha një lloj “mashtruesi“. Unë kam bërë disa nga punët e mia më të mira si “mashtrues“.

Ose merrni parasysh adoleshentët që braktisin universitetin, hapin kompani teknologjike dhe bëhen miliarderë në të 20-at e tyre. Nuk është e çuditshme që ndonjëherë ata ndihen sikur nuk i përkasin. Më afër shtëpisë, merrni parasysh karrierën e gazetarëve si Ezra Klein dhe Matt Yglesias, të cilët dy dekada më parë ishin vetëm dy fëmijë me diploma universitare që shkruanin në internet. Ata ishin mashtrues, duke u shtirur se ishin intelektualë publikë “zyrtarë”, çfarëdo që të thoshte kjo. Tani ata janë “zyrtare“, të lexuar gjerësisht dhe plotësisht të merituar. Askujt nuk i intereson që filluan si “mashtrues“.

Sigurisht që jo të gjithë mashtruesit kanë sukses. Pra, nëse e perceptoni veten si një “mashtrues“, është në rregull – racionale, madje – të keni ndjenja të përziera. Një pjesë e frikës suaj pasqyron një ndjenjë se mund të jeni mbi kokën tuaj. Por nëse vërtet do të keni sukses, ajo pak frikë dhe dyshim mund t’ju nxisë në performancë superiore.

Një avantazh tjetër për t’u ndjerë si mashtrues është se ju jep njohuri më të mira për njerëzit e tjerë. Vlerësimet ndryshojnë, por deri në 82% e njerëzve mund të vuajnë nga një formë e sindromës “mashtruese“. Edhe nëse kjo është në anën e lartë, sindroma “mashtruese” është shumë e zakonshme. Në nivel profesional, nëse doni të jeni në kontakt më të mirë me kolegët tuaj, ndoshta është një ide e mirë që ju të provoni disa detyra të reja dhe të panjohura, dhe ata gjithashtu munden. Do t’i bëjë të gjithë më të kuptueshëm dhe më dashamirës – cilësi veçanërisht të rëndësishme për të qenë një shef i suksesshëm.

Provat sugjerojnë se gratë dhe gratë me ngjyrë vuajnë nga sindroma “mashtruese” në një shkallë veçanërisht të lartë. Kjo paraqet probleme shumë reale të pritjeve, paragjykimeve dhe perceptimit social, të cilat nuk dua t’i minimizoj. Por ndërkohë, jam i lumtur t’u dërgoj mesazhin atyre individëve se ata po hapin terren të ri dhe po hapin rrugën për të tjerët – dhe se ata duhet të përqafojnë “mashtruesit” e tyre të brendshëm.

Nëse gjithmonë ndiheni sikur i përkisni, nuk po përpiqeni mjaftueshëm ose nuk po arrini aq larg. Ndërkohë, mos u ndjeni keq që ndiheni keq për veten tuaj. Përqafoni “mashtruesin” tuaj të brendshëm.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here