Iluzioni optik zbulon nëse jeni ambicioz apo kokëfortë

Ky është një test vizual i personalitetit.

Ky iluzion optik thuhet se zbulon disa tipare të personalitetit bazuar në atë që njerëzit shohin së pari. Një video që detajon testin e karakterit që nxit kataraktin aktualisht krenohet me pothuajse 100,000 shikime në TikTok.

Çfarë patë së pari?” pyet TikToker Charles Meriot në klipin që përshkruan ilustrimin, i cili përmban forma abstrakte bardh e zi me siluetën e një qyteti që shfaqet në sfond.

Ata që panë të parët kostumin në këto forma janë “ambiciozë dhe duan të kenë sukses” dhe “punojnë vërtet shumë“, sipas postimit.

Për fat të keq, të njëjtët mund të jenë gjithashtu “pak të cekët ndonjëherë“, shpjegon Meriot.

Anasjelltas, nëse patë minifundin e grave dhe këmbët e gjata të zhveshura, kjo do të thotë se jeni “të guximshëm dhe të pavarur” dhe mund të jeni “me të vërtetë kokëfortë” për të marrë gjërat që doni, sipas videos. Interesant është fakti se ky imazh paksa i “shëmtuar” nuk ka asnjë lidhje me “cektësinë“.

Ndërsa analiza mund të ketë mahnitur shikuesit në TikTok, Meriot neglizhoi të zbulonte nëse ajo ka ndonjë bazë në shkencë.

Për një iluzion më të rrënjosur shkencërisht, shikoni këtë ilustrim të “ylberit” të zhdukur, i cili thuhet se shkaktohet nga efekti Troxler.

Iluzioni ilustron se çfarë ndodh kur sytë tanë janë tepër të fokusuar në një objektiv të vetëm. Mënyra se si i shohim imazhet është përmes mikrolëvizjeve të panumërta të syrit, çdo herë duke mbledhur më shumë informacion rreth skenës, edhe kur ndiejmë se shikimi ynë është relativisht i përqendruar.

Por kur u themi syve tanë të shikojnë – fort – në një pikë të vetme, ato lëvizje të vogla, të quajtura sakada, përqendrohen në atë objekt, duke lejuar që stimujt rreth tij të zbehen në syrin e mendjes.

Mekanizmi pas efektit Troxler është i rrënjosur në sistemin tonë nervor – dhe kështu mund të vëzhgohet jo vetëm përmes syve, por edhe me prekje.

Kjo për shkak se neuronet tona janë programuar të mos shqetësohen nga stimuj të papërfillshëm ose të palëvizshëm, gjë që e pengon trupin tonë të bjerë alarmi sa herë që shohim diçka nga cepi i syrit ose bezdisemi gjithnjë e më shumë nga ndjenja e veshjes së rrobave gjatë gjithë ditës.

Burimi: The New York Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here