Çfarë duhet të dini për infeksionin fungal potencialisht vdekjeprurës që po përhapet në SHBA

Kërpudha e quajtur Candida auris (ose shkurt C. auris), u zbulua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara në vitin 2016, por tani po përhapet me një ritëm “alarmant“, paralajmëruan këtë javë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Mjekët po sigurojnë publikun se nuk do të pushtojë botën dhe do të na vrasë të gjithëve, por është diçka për të cilën duhet të jemi të vetëdijshëm.

Kërpudhat që përhapen me shpejtësi paraqesin kërcënim ‘urgjent‘, paralajmëron CDC

Është diçka që ne e kemi ndjekur për ndoshta 10 vjet,” tha specialistja e sëmundjeve infektive Michelle Barron.

Midis 2019 dhe 2021, rastet klinike të Candida auris u trefishuan. Kërpudhat tani janë raportuar në 28 shtete, sipas CDC.

Fakti që po rritet në numër dhe gjithashtu po rritet për sa i përket vendit ku mund ta gjejmë është një lloj kombinimi që është shumë shqetësues,” tha Bruce Hirsch në Northwell Health në Nju Jork.

Candida auris është kaq shqetësues sepse shpesh është rezistent ndaj barnave anti-mykotike, duke e bërë të vështirë trajtimin e infeksioneve. Mund të jetë gjithashtu e vështirë të identifikohet me testet standarde laboratorike, duke e bërë edhe më të vështirë trajtimin e duhur dhe të hershëm.

Ndërsa myku zakonisht nuk është një kërcënim domethënës për njerëzit e shëndetshëm, tha CDC, shpërthimet e Candida auris janë një kërcënim i madh në mjediset e kujdesit shëndetësor, ku myku mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut të pacientëve dhe të shkaktojnë infeksione të rënda, vdekjeprurëse.

Mund të shkaktojë dëmtime në organe të ndryshme, mund të shkaktojë goditje në tru, mund të shkaktojë probleme me sytë, mund të shkaktojë verbëri,” tha Hirsch.

Njerëzit e sëmurë, ata që qëndrojnë në spital për një kohë të gjatë dhe pacientët me pajisje mjekësore invazive (si kateterët ose tubat e frymëmarrjes) janë më të prekshëm.

Çfarë duhet të dini për kërpudhat Candida auris rezistente ndaj ilaçeve

Kërpudhat gjithashtu kanë aftësinë për të mbijetuar në sipërfaqe si mure dhe shtrat. CDC po rekomandon mjediset e kujdesit shëndetësor, si spitalet dhe gjithashtu shtëpitë e pleqve, të përdorin procedurat e duhura higjienike dhe dezinfektuese për të parandaluar përhapjen e kërpudhave.

Ashtu si me parandalimin e shumë sëmundjeve, larja e duarve është gjithashtu një mjet parandalues i dobishëm këtu.

Simptomat e zakonshme të një Candida auris mbivendosen me simptomat e infeksioneve të tjera, duke përfshirë ethe dhe të dridhura. Një test laboratorik është mënyra e vetme për të përcaktuar nëse dikush është infektuar nga kërpudhat.

Burimi: Yahoo.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here