A janë të rrezikshëm manikyrët me xhel? Ekspertët tregojnë mbi rreziqet e rrezatimit

Në rast se e keni humbur: Një studim i publikuar më 17 janar zbuloi se rrezatimi nga llambat ultraviolet mund të dëmtojë ADN-në dhe të shkaktojë mutacione të pakthyeshme (një pararendës i kancerit të lëkurës) në qelizat njerëzore. “Si dermatologe, unë e kam ditur gjithmonë se ekspozimi i rregullt ndaj rrezeve ultraviolet nga afër nuk është i mirë për lëkurën dhe mund të çojë në mutacione,” thotë dermatologia e certifikuar nga bordi, Dr. Anna Guanche. Është një temë në të cilën është investuar personalisht Guanche. Eksperti me bazë në Calabasas merr thonj xhel dhe akrilik (të dyja kërkojnë përdorimin e një llambë UV) çdo dy javë. Megjithatë, ajo përdor doreza pa gishta.

Gjatë viteve ka pasur zhurmë për llambat UV që janë potencialisht të dëmshme për qelizat e lëkurës, por provat e vërteta shkencore kanë munguar shumë. Në vitin 2017, FDA vendosi zyrtarisht llambat UV të thonjve si “rrezik të ulët” për zhvillimin e kancerit të lëkurës, sipas kimistit dhe krijuesit të manikyrit Dazzle Dry, Dr. Vivian Valenty. Por mbani mend: rreziku i ulët nuk është i njëjtë me mungesën e rrezikut fare. Merrni këtë analizë të rastit të vitit 2020, ku dy gra, të cilat rregullisht bënin manikyr me xhel, zhvillonin melanoma në pjesën e pasme të duarve. Hulumtimi, megjithatë, nuk ishte përfundimtar – i paaftë për të konfirmuar nëse manikyrët e tyre të rregullt kishin pak lidhje me kancerin.

Me përgjigjet e turbullta në rastin më të mirë, shumë manikyr me GelX dhe xhel kanë vazhduar me takimet e tyre të planifikuara rregullisht për thonjtë pa u alarmuar shumë. Megjithatë, me këtë dëshmi të re në dorë, lind pyetja: sa duhet të shqetësoheni?
Ja çfarë duhet të dini.
Çfarë janë saktësisht llambat UV?
Siç e di çdo përdorues i xhelit, llambat e thonjve janë një hap i detyrueshëm në tharjen e çdo manikure me bazë xhel. Pra, nëse ky është shërbimi juaj i zgjedhur, është e pamundur të shmangni përdorimin e tyre. “Nuk ka gjë të tillë si një dritë ‘e sigurt’ e thonjve, pasi UV është pjesë e reaksionit kimik,” tha Dr. Valenty.
Dr. Guanche i krahason ato me “mini shezlongje për rrezitje“. “Rrezet UV nga dielli, shezlongjet për rrezitje dhe këto pajisje për tharjen e thonjve përdorin të gjitha UV për të depërtuar në ADN dhe për ta ndryshuar atë; këto mutacione çojnë në kancer të lëkurës në të ardhmen”, shpjegon Dr. Guanche. Edhe pse është e rëndësishme të theksohet se gjatësitë e valëve janë të ndryshme (340-395 nm për pajisjet e salloneve të thonjve dhe 280-400 nm për shezlongjet për rrezitje). Ka pasur shumë studime që lidhin dritat UV me shezlongjet për rrezitje me rritjen e rrezikut të kancerit, por ky, megjithatë, është studimi i parë që vërtet shikon efektet e mundshme të dëmshme të llambave UV të thonjve.

Çfarë informacioni të ri na tregon hulumtimi?
Siç u përmend, studimi përfundimisht zbuloi se vdekja e qelizave dhe mutacionet e ADN-së ndodhën. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se, ndërsa tregohet, ky studim është bërë in vitro (në enët Petri) dhe jo tek njerëzit aktualë (in vivo). “Kjo është mënyra e vetme për të studiuar një ndryshim pa pasur nevojë të bëni biopsi dhe t’i ekspozoni njerëzit ndaj rrezatimit të gjallë, ekspozimit, etj.,” tha kirurgu plastik me qendër në San Diego, Dr. Amir Karam. Në këtë rast, ata përdorën qeliza që rrjedhin nga njerëzit dhe minjtë (si kontroll për të parë nëse ka të njëjtin efekt në linjën qelizore të kafshëve). Studiuesit vunë re se pas 20 minutash, 20% deri në 30% e qelizave kishin vdekur. Pas tre seancave të njëpasnjëshme 20-minutëshe, 65% deri në 70% e qelizave kishin vdekur.

Përkthimi: Sa më i shpeshtë të përdoret llamba, aq më i lartë është shkalla e vdekjes së qelizave. “Ajo që ky studim i ri ka treguar është se ka ndryshime që vrasin qelizën, që ndoshta nuk është çështja më e madhe (nëse një qelizë e lëkurës vdes, ajo vdes; por çështja më shqetësuese është mutacioni që shkakton kancer që krijon”, shpjegon Dr. Karam.
Çfarë do të thotë kjo për industrinë e thonjve?
Përsëri, ky studim u fokusua në 1 deri në 3 ekspozime 20-minutëshe ditore, të cilat (edhe nëse jeni fetar në lidhje me takimet mujore të thonjve me xhel) është shumë më e gjatë se sa do ta bënit në të vërtetë në sallon. Rreth “3000 herë më i lartë“, vlerëson Dr. Valenty. “Ndërsa rezultatet tregojnë se ekspozimi ndaj UVA paraqet një rrezik në rritje të kancerit, niveli i ekspozimit i raportuar është dukshëm më i lartë se ekspozimi i lejuar ditor,” thekson Dr. Valenty. Pra, ndërsa këto gjetje janë paksa ekstreme, janë ende shqetësuese. “Unë nuk mendoj se njerëzit do ta ndalojnë këtë shërbim krejtësisht, por kjo do të çojë patjetër në një rritje të interesit për metodat alternative, pasi njerëzit eksplorojnë mënyra të tjera për ta arritur këtë pamje në një mënyrë më të sigurt dhe më të shëndetshme,” tha manikyristja e famshme Deborah Lippmann.
Çfarë mund të bëni në vend të kësaj?
Nëse vazhdoni të përdorni llambat UV, profesionistët ofrojnë dy zgjidhje të mundshme: aplikimin e SPF-së përpara trajtimit ose dorezat pa gishta. “Mund të përdorni SPF 30 ose më të lartë, por disa manikyristë mendojnë se kjo ndërhyn në butësinë ose ngjitjen e xhelit,” tha Dr. Guanche. “Gjithashtu, përdorimi i dorezave që kanë një faktor mbrojtës me majat e prera do të kishte kuptim për të kufizuar sasinë e ekspozimit ndaj UVA në pjesën tjetër të dorës dhe gishtave,” shton Dr. Karam. Lippmann sugjeron xhelat nixing. “Unë personalisht preferoj manikyrin e zakonshëm të thonjve kur bëj manikyr për klientët e mi të famshëm që kanë nevojë për ndryshime llak (për t’iu përshtatur pamjeve të shumta që veshin) në baza ditore,” tha Lippmann. Për më tepër, ajo paralajmëron: manikyrët me xhel kanë potencialin për të dëmtuar shtretërit e thonjve tuaj – veçanërisht në procesin e heqjes.

Vendimi

Nuk ka dyshim se përdorimi kronik i këtyre llambave të thonjve është i dëmshëm për qelizat njerëzore. Thënë kjo: “Një sasi e madhe pune mbetet ende për të vërtetuar gjetjet dhe implikimet e studimit në jetën reale,” tha Dr. Valenty. “Unë mendoj se rreziqet janë të qarta, por sa rrezik është? Nuk është shumë e qartë në këtë pikë,” shton Dr. Karam. Të gjithë profesionistët theksojnë se është e domosdoshme që testet të kryhen te njerëzit aktualë përpara se ata të mund të nxjerrin konkluzionet përfundimtare në lidhje me rrezikun e kancerit. Megjithatë, ky është një studim që kërkon shumë kohë, sepse zhvillimi i kancerit nuk ndodh brenda natës. “Shpesh ndodh pas 5, 10, 15 vitesh ekspozimi, kështu që rezultatet e studimit mund të jenë një dekadë apo edhe dy larg nga të qenit vërtet të lidhura qartë për ne”, tha Dr. Karam. Bëni me këtë informacion atë që mundeni, por, në fund të fundit, është një vendim personal nëse doni apo jo të ndaloni të gjithë së bashku për të eliminuar çdo ekspozim dhe rrezik të mundshëm.
Burimi: Refinery29.uk
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here