Elon Musk i detyrohet shtetit amerikan 11 Miliardë dollarë në taksa

Njeriu i vitit, Elon Musk duket se ka përfunduar një vit të ngarkuar me tregtimin e aksioneve të tij Tesla të martën shkruajnë analistët fiskalë të CNN.

Në fund të këtij viti ai parashikohet të përfundojë me një nga faturat më të mëdha tatimore në histori për të. Drejtori ekzekutiv i Tesla-s ushtroi opsione për të blerë 1.6 milionë aksione të tjera dhe shiti 934,090 prej këtyre aksioneve për 1 miliard dollarë për të mbuluar taksat që do të llogariten në atë blerje.

Tregtimet në bursë përfunduan ushtrimin e 22.9 milionë opsioneve që ai mbante dhe që duhej të skadonin në gusht. Ai shiti 10.3 milionë nga aksionet që bleu gjatë procesit për të mbuluar kërkesat e tij për mbajtjen e tatimit në burim. Dhe ai e bëri atë duke përdorur një plan të parapërgatitur që lejon të brendshëm të kompanive të shesin aksione në mënyrë të tillë që ata të mos akuzohen për tregtim me informacion të brendshëm.

Musk-ut iu dhanë opsionet në vitin 2012 si pjesë e paketës së tij të pagave, dhe opsionet e siguruara si Tesla kapën objektiva të ndryshëm financiarë dhe operacionalë në vitet e mëvonshme. Por atij nuk iu desh të paguante taksa për opsionet derisa t’i ushtronte ato, gjë që filloi ta bënte në nëntor. Vlera e aksioneve që ai bleu duke ushtruar opsionet, minus çmimin nominal të blerjes prej 6,24 dollarë për aksion, do të tatohet e barabartë me 23,5 miliardë dollarë të ardhura të rregullta, një shumë e konsiderueshme, por ende modeste për personin më të pasur në botë, pasuria neto e të cilit Forbes vlerësohet të jetë 280 miliardë dollarë. Me një normë të lartë tatimore prej 40.8%, ai përballet me një faturë tatimore federale prej rreth 10.7 miliardë dollarësh nga ushtrimi i këtyre aksioneve.

Senatorët amerikanë kanë kërkuar që njerëz kaq të pasur të shlyejnë detyrimet e tyre tatimore njësoj sic bëjnë të gjithë qytetarët, por debatet mbi sasinë e tatuar dhe shmagia e disa detyrimeve përbën tema legjislative fiskale të vazhdueshme për shtresat e caktuara në SHBA.

Burimi: CNNBusiness

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here