Letonia mbështet anëtarësimin e Shqipërisë në BE

Letonia mbështet fillimin e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut për anëtarësimin në Bashkimin Evropian (BE), theksoi Ministri i Jashtëm Edgars Rinkevics (Uniteti i Ri) në raportin vjetor të politikës së jashtme. Ai gjithashtu thekson se proceset e ndryshimit në BE dhe debati për të ardhmen e BE-së në përgjigje të sfidave të reja dhe kërkimi i një modeli të suksesshëm qeverisjeje nuk e ndryshojnë qëndrimin e Letonisë se BE-ja duhet të mbetet e fortë, vlera- bashkim i bazuar i kombeve, të cilat mbajnë standarde të larta të demokracisë. Rinkevics thekson se është në interesin e Letonisë të ruajë ekuilibrin institucional ekzistues për të siguruar identitetin unik të BE-së si një bashkim i shteteve kombëtare. Sipas ministrit, efikasiteti i vendimmarrjes në BE mund të përmirësohet në mënyrë që BE-ja të mbrojë interesat e saj dhe të rrisë ndikimin e saj në botë.

Sipas tij, do të vazhdojë të jetë e rëndësishme të sigurohet që çdo Shtet Anëtar të ketë kapacitetin për të ndikuar në vendimet, pasi kjo luan një rol kyç në zbatimin dhe interpretimin e vendimeve të përbashkëta në nivel kombëtar. Sipas Rinkevics, një pozicion i bashkuar dhe i koordinuar i vendeve anëtare është thelbësor për zbatimin e politikës së jashtme të përbashkët të BE-së, duke vendosur synime ambicioze, veçanërisht në një kohë kur BE-ja po përpiqet të forcojë rolin e saj global dhe të kuptuarit e vlerave të saj në botë. Ministri i Jashtëm vëren se në politikën e BE-së, Letonia është fokusuar në politikën klimatike dhe transformimin dixhital. Puna po vazhdon gjithashtu për pasojat e pandemisë Covid-19, dhe vendimet e koordinuara në lidhje me kujdesin shëndetësor janë për rrjedhojë të rëndësishme, jo vetëm brenda vendeve, por edhe në kontekstin e marrëdhënieve transnacionale. Sipas ministrit, është e rëndësishme që BE-ja ka filluar të forcojë qëndrueshmërinë e saj dhe të zvogëlojë varësinë e saj nga faktorët dhe sfidat e jashtme negative. Rinkevics vuri në dukje se forcimi i shtetit ligjor dhe vlerave mbetet i rëndësishëm.

Burimi: Baltic Times

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here