Sot në histori: Themelohet BRSS, Shteti komunist rus

Photo by Culture Club/Getty Images

Në Rusinë post-revolucionare, u krijua Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike (BRSS), i cili përfshin një konfederatë të Rusisë, Bjellorusisë, Ukrainës dhe Federatës Transkaukaziane (e ndarë në 1936 në republikat Gjeorgjiane, Azerbajxhani dhe armene). I njohur gjithashtu si Bashkimi Sovjetik, shteti i ri komunist ishte pasardhësi i Perandorisë Ruse dhe vendi i parë në botë që bazohej në socializmin marksist.

Gjatë Revolucionit Rus të vitit 1917 dhe pas Luftës Civile Ruse trevjeçare, Partia Bolshevike nën Vladimir Lenin dominoi forcat sovjetike, një koalicion i komiteteve të punëtorëve dhe ushtarëve që bënin thirrje për krijimin e një shteti socialist në ish-Perandorinë Ruse. Në BRSS, të gjitha nivelet e qeverisjes kontrolloheshin nga Partia Komuniste dhe Byroja Politike e partisë, me sekretarin e saj të përgjithshëm gjithnjë e më të fuqishëm, drejtonte në mënyrë efektive vendin. Industria sovjetike zotërohej dhe menaxhohej nga shteti, dhe toka bujqësore u nda në ferma kolektive të drejtuara nga shteti.

Në dekadat pas krijimit të tij, Bashkimi Sovjetik i dominuar nga Rusia u rrit në një nga shtetet më të fuqishme dhe me ndikim në botë dhe përfundimisht përfshiu 15 republika: Rusinë, Ukrainën, Gjeorgjinë, Bjellorusinë, Uzbekistanin, Armenia, Azerbajxhanin, Kazakistanin, Kirgistanin, Moldavinë, Turkmenistani, Taxhikistani, Letoninë, Lituaninë dhe Estoninë. Në vitin 1991, Bashkimi Sovjetik u shpërbë pas rënies së qeverisë së tij komuniste.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here