EPA paralajmëron se “kimikatet toksike” janë më të rrezikshme nga sa mendohej dikur

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit paralajmëroi të mërkurën se një grup kimikatesh të prodhuara nga njeriu, të gjetura në ujin e pijshëm, kozmetikën dhe paketimin e ushqimeve të përdorura nga miliona amerikanë, përbën një rrezik më të madh për shëndetin e njeriut nga sa mendonin rregullatorët më parë.

Këshillat e reja shëndetësore për një klasë të kudondodhur të komponimeve të njohura si substanca polifluoroalkil dhe perfluoroalkil, ose PFAS, nënvizojnë rrezikun me të cilin përballen dhjetëra komunitete në të gjithë vendin. Të lidhura me infertilitetin, problemet e tiroides dhe disa lloje kanceri, këto “kimikate të përjetshme” mund të qëndrojnë në mjedis për vite pa u shpërbërë.

Njerëzit në vijën e parë të kontaminimit PFAS kanë vuajtur për një kohë të gjatë,” tha administratori i EPA Michael Regan në një deklaratë. “Kjo është arsyeja pse EPA po ndërmerr veprime agresive.”

Udhëzimi synon të nxisë zyrtarët lokalë të instalojnë filtra uji ose të paktën të njoftojnë banorët për ndotjen. Por tani për tani, qeveria federale nuk i rregullon kimikatet. Mbrojtësit e shëndetësisë i kanë bërë thirrje administratës Biden të veprojë më shpejt për të adresuar atë që zyrtarët nga të dyja palët e përshkruajnë si një krizë kontaminimi që ka prekur çdo shtet.

Njoftimi i sotëm duhet të ndezë këmbanat e alarmit për konsumatorët dhe rregullatorët,” tha Melanie Benesh, avokate legjislative në Grupin e Punës Mjedisore, një organizatë jofitimprurëse. “Këto nivele këshilluese të propozuara tregojnë se ne duhet të lëvizim shumë më shpejt për të reduktuar në mënyrë dramatike ekspozimet ndaj këtyre kimikateve toksike.”

Që nga vitet 1940, prodhuesit kimikë kanë përdorur komponimet shumë të qëndrueshme për të bërë enë gatimi jo ngjitëse, pëlhura kundër lagështirës dhe pajisje rezistente ndaj flakës. Por e njëjta rezistencë ndaj ujit dhe zjarrit, që i bëri kimikatet fitimprurëse, i lejoi ato të grumbulloheshin në natyrë dhe të grumbulloheshin në trup – me efekte afatgjata shëndetësore.

Zyrtarët e agjencisë vlerësuan dy nga më të zakonshmet, të njohura si PFOA dhe PFOS, në studimet e fundit të shëndetit të njeriut dhe njoftuan të mërkurën se ekspozimi gjatë gjithë jetës në nivele jashtëzakonisht të ulëta prej 0.004 dhe 0.02 pjesë për trilion, përkatësisht, mund të komprometojë sistemin imunitar dhe kardiovaskular dhe është e lidhur me uljen e nivelit të lindshmërisë.

Këto përqendrime të ujit të pijshëm përfaqësojnë “reduktime vërtet të mprehta” nga këshillat e mëparshme shëndetësore të vendosura në 70 pjesë për trilion në 2016, tha Erik Olson, një drejtor i lartë strategjik për Këshillin e Mbrojtjes së Burimeve Natyrore, një grup avokues. Njoftimi, shtoi ai, dërgon “një sinjal të rëndësishëm për ta nxjerrë këtë kimikat nga uji ynë i pijshëm“.

Më e rëndësishmja, EPA po përgatitet të propozojë standarde të detyrueshme për dy kimikatet këtë vjeshtë. Pasi të finalizohet, shoqëritë e ujësjellësit do të përballen me penalitete nëse neglizhojnë t’i përmbushin ato. Këshillat do të qëndrojnë në fuqi derisa të dalë rregulli. EPA tha gjithashtu të mërkurën se po ofron 1 miliard dollarë grante për shtetet dhe fiset përmes ligjit dypartiak të infrastrukturës për të trajtuar ndotjen e ujit të pijshëm.

Nivelet e këshillimit janë aq të ulëta sa është e vështirë të zbulohen me teknologjinë e sotme. Disa ligjvënës, duke përfshirë senatoren Shelley Moore Capito (W.Va.), republikania më e lartë në Komitetin e Senatit për Mjedisin dhe Punët Publike, thanë në një deklaratë se kjo nënkuptonte se udhëzimi i ri është jopraktik.

Njoftimi i EPA vetëm do të rrisë konfuzionin për përpjekjet e pajtueshmërisë së sistemeve të ujit dhe do të komplikojë më tej komunikimin e rrezikut me publikun,” tha ajo.

Këshilli Amerikan i Kimisë, grupi kryesor tregtar i industrisë kimike, tha në një deklaratë se mbështet zhvillimin e standardeve të detyrueshme për këto komponime afatgjatë. Por ajo fajësoi EPA-n për lëshimin e këshillave përpara se ekspertët e jashtëm në Bordin Këshillimor të Shkencës të agjencisë të kishin përfunduar shqyrtimin e hulumtimit themelor, duke sugjeruar se procesi është “thelbësisht i gabuar“.

Në vend që të presim rezultatin e këtij rishikimi nga kolegët, EPA ka shpallur Këshilla të reja që janë 3,000 deri në 17,000 herë më të ulëta se ato të lëshuara nga Administrata e Obamës në 2016,” tha ai.

Tashmë në Shtetet e Bashkuara, prodhuesit kanë zëvendësuar kryesisht PFOA dhe PFOS me përbërës të tjerë të fluoruar. EPA përcaktoi se dy nga ato alternativa – të quajtura GenX dhe PFBS – janë gjithashtu të rrezikshme për t’u gëlltitur edhe në nivele relativisht të ulëta, sipas një rishikimi të hulumtimit të fundit mbi minjtë.

Ndër komunitetet më të goditura nga kontaminimi janë ato pranë bazave ushtarake, ku shkumat e ngarkuara me PFAS janë përdorur për dekada për të luftuar zjarret e karburantit të avionëve.

Shumë banorë në Oscoda, Michigan, për shembull, kanë marrë parasysh paralajmërimet nga zyrtarët shtetërorë të shëndetësisë dhe kanë ndaluar pirjen e ujit të patrajtuar të pusit dhe ngrënien e drerëve të gjuajtur pranë bazës së Forcave Ajrore Wurtsmith tashmë të mbyllur.

Nuk ka ende një plan për pastrimin,” tha Anthony Spaniola, një avokat dhe bashkëkryetar i Rrjetit të Veprimit të Liqeneve të Madhe PFAS, familja e të cilit ka një shtëpi buzë liqenit në Oscoda. “Departamenti i Mbrojtjes, sinqerisht, e ka keqmenaxhuar këtë territor, në kufinj të pamatshëm.”

Spaniola shpreson se këshillat e reja shëndetësore nënkuptojnë se ushtria do të “ndryshojë qëllimin e asaj që duhet të pastrojë“.

Në Karolinën e Veriut, familja katër anëtarëshe e Emily Donovan filloi të mbante ujë në shishe dhe instaloi një filtër nën lavamanin e tyre pasi PFAS u zbulua në dhe përreth lumit Cape Fear. Në vend që t’u kërkojnë prindërve të dhurojnë biskota dhe kek, shkollat kërkojnë shishe me ujë për vallëzime dhe ngjarje të tjera.

Është një situatë stresuese me të cilën ne të gjithë jetojmë tani,” tha Donovan, tani një aktivist që bashkëthemeloi Clean Cape Fear dhe është në ekipin drejtues të Koalicionit Kombëtar të Ndotjes PFAS.

Jemi vazhdimisht duke pyetur veten,” shtoi ajo, “a ka diçka brenda meje? A ka diçka brenda fëmijëve të mi?

Regan, i cili shërbeu si zyrtari më i lartë mjedisor i Karolinës së Veriut përpara se t’i bashkohej EPA-s, urdhëroi kompaninë kimike Chemours të ndalonte komponimet që rrjedhin në lumë. Të mërkurën, kompania u kundërshtua me analizën që EPA përdori për të hartuar udhëzimet e saj të fundit.

Ne po përdorim tashmë teknologjitë më të fundit në vendet tona për të ulur emetimet dhe për të korrigjuar lëshimet historike,” tha Chemours në një deklaratë. “Ne jemi duke vlerësuar hapat tanë të ardhshëm, duke përfshirë veprimet e mundshme ligjore, për të adresuar veprimin e pasigurt shkencërisht të EPA.”

Ndërsa agjencia po planifikon të rregullojë dy PFAS, mijëra përbërës të ndryshëm janë zbuluar. Shumë avokatë të shëndetit thonë se rregullatorët federalë duhet të godasin komponimet si grup.

Ne nuk mund të vazhdojmë këtë qasje të rreptë për rregullimin e tyre,” tha Olson. “Ne kurrë nuk do të përfundojmë në jetën e askujt.”

Radhika Fox, e cila drejton Zyrën e Ujit në EPA, tha se agjencia po shqyrton rregulla më gjithëpërfshirëse të klasës së komponimeve. “Ne po shqyrtojmë opsionet për të propozuar një rregull që është për grupet, jo vetëm për PFOA dhe PFOS,” u tha ajo gazetarëve të martën në një video konferencë  në Zoom.

Burimi: The Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here