Bashkëjetesë dhe martesë pas të 20-ave? Studimi i ri i sfidon këto supozime

Hulumtimet tregojnë se martesa në moshë të re pa jetuar ndonjëherë së bashku me një partner krijon disa nga përqindjet më të ulëta të divorcit.

Tani është sezoni i propozimeve për martesë – koha midis Ditës së Falënderimeve dhe Ditës së Shën Valentinit kur gati 40% e çifteve vendosin të fejohen. Pushimet priren t’i vënë njerëzit në mendje martesën. Pra, cila është mosha më e mirë për të vendosur një unazë?

Është një pyetje që rëndon veçanërisht mbi gratë e arsimuara, të cilat e gjejnë veten të kapur mes ambicieve të tyre për karrierë dhe presionit për t’u vendosur dhe për të krijuar një familje. Mençuria konvencionale është se ata duhet të fillojnë profesionalisht në të 20-at e tyre dhe të presin deri në të 30-at ose më vonë për t’u martuar. Pastaj ato mund të jetojnë si të rritura të pavarura përpara se të gjejnë dhe çiftohen me një partner po aq të suksesshëm. Kjo strategji gjithashtu supozohet të maksimizojë shanset e tyre për një lidhje të qëndrueshme, sepse mençuria konvencionale gjithashtu thotë se martesa e hershme rrit rrezikun e divorcit.

Mendimi shkon se, nëse prisni deri në të 30-at ose më vonë për t’u martuar, ka shumë më shumë gjasa të keni pjekurinë e nevojshme për të bërë një zgjedhje të mirë dhe për të qenë një bashkëshorte e mirë. Fakti që mosha mesatare në martesën e parë për gratë amerikane tani është pothuajse 29 vjeç (30 për burrat) – dhe akoma më e lartë në mesin e atyre me të paktën një diplomë kolegji – sugjeron që kjo pikëpamje është gjerësisht e mbajtur.
Kur bëhet fjalë për divorcin, hulumtimi në përgjithësi ka mbështetur besimin se është më mirë të prisni rreth të 30-at për tu bashkuar në martesë. Sociologu Nicholas Wolfinger i Universitetit të Jutës zbuloi se gratë që martoheshin “shumë herët” (mesi i viteve 20 ose më herët) kishin më shumë gjasa të ndaheshin sesa bashkëmoshatarët e tyre që u martuan afër moshës 30 vjeç.

Sidoqoftë, siç zbuluam së fundmi, ekziston një përjashtim interesant nga ideja se të presësh deri në 30 është më e mira. Në analizimin e raporteve të martesës dhe divorcit nga më shumë se 50,000 gra në Sondazhin Kombëtar të Rritjes Familjare të qeverisë së SHBA-së (NFSG), ne zbuluam se ekziston një grup grash për të cilat martesa para të 30-ave nuk është e rrezikshme: gratë që u martuan drejtpërdrejt, pa bashkëjetuar para martesës. Në fakt, gratë që u martuan midis 22 dhe 30 vjeç, pa jetuar së bashku, kishin disa nga normat më të ulëta të divorcit në NSFG.

Në të kundërt, për afërsisht 70% të grave në kampionin tonë që bashkëjetonin me një ose më shumë partnerë përpara martesës, urtësia konvencionale qëndronte. Për ta, pritja deri rreth të 30-ave lidhej me një rrezik më të ulët të divorcit.

Cfarë po ndodh këtu? Për një të ri mesatar të rritur, ka padyshim një meritë të presësh për t’u martuar për sa i përket faktorit të pjekurisë, veçanërisht kur mendohet për martesën para moshës 20 vjeç. Por të presësh shumë gjatë ka edhe anët e veta negative. Shpesh nënkupton grumbullimin e bagazheve të marrëdhënieve – duke përfshirë një listë ish-ash nga sindikatat që bashkëjetojnë – që mund të rëndojë martesën e tyre sapo ta kurorëzojnë. Gratë që martohen drejtpërdrejt në të 20-at e tyre kanë më shumë gjasa të shmangin marrjen e këtij bagazhi në rrugën për në altar. (Ashtu si burrat.)

Ideja se bashkëjetesa është e rrezikshme është befasuese, duke qenë se shumica e të rinjve besojnë se të jetuarit së bashku është një mënyrë e mirë për të paratestuar cilësinë e partnerit dhe partneritetit tuaj, duke rritur kështu cilësinë dhe stabilitetin e martesës suaj. Por një numër në rritje i kërkimeve tregojnë se amerikanët që jetojnë së bashku para martesës kanë më pak gjasa të jenë të martuar të lumtur dhe më shumë gjasa të shkojnë në gjykatë për tu divorcuar.

Duke parë historitë martesore të mijëra grave në të gjithë SHBA-në, zbuluam se gratë që bashkëjetonin kishin 15% më shumë gjasa të divorcoheshin. Për më tepër, një studim i Stanford-it tregon se rreziku është veçanërisht i lartë për gratë që kanë bashkëjetuar me dikë përveç burrit të tyre të ardhshëm. Ato kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa për të përfunduar në divorc.

Në lidhje me këtë model, psikologia Galena Rhoades e Universitetit të Denverit vëren, “Ne përgjithësisht mendojmë se të kesh më shumë përvojë është më mirë…. Por ajo që gjejmë për marrëdhëniet është pikërisht e kundërta. Të kesh më shumë përvojë lidhet me të pasurit një martesë më pak të lumtur më vonë.” Një arsye, sugjeron studimi i saj, është se bashkëjetesat e mëparshme mund t’u japin burrave dhe grave përvojë me ndarjen nga marrëdhëniet serioze të marrëdhënieve familjare, duke i bërë ata më shumë gjasa të shkojnë drejt daljes kur situata bëhet e vështirë.

Sipas vlerësimit të Prof. Rhoades, të paturit e një historie me partnerë të tjerë bashkëjetues mund t’i bëjë ata gjithashtu të krahasojnë bashkëshortin e tyre në mënyrë kritike me partnerët e mëparshëm në mënyra që i bëjnë ata të zhvlerësojnë burrin ose gruan e tyre. Burri juaj David mund të jetë një partner i përgjegjshëm dhe i besueshëm – por jo aq qesharak sa Will ose një dashnor i mirë sa Nate, dy burra të tjerë me të cilët keni jetuar para martesës. Mbajtja në mendje e krahasimeve të tilla kritike pasi të jeni martuar mund të jetë gërryese.

Një tjetër teori u artikulua nga një çift 20-vjeçarësh i sapomartuar, Joey dhe Samantha Paris, të cilët jetojnë në Dallas. Ata u takuan në qytetin e Nju Jorkut dhe i befasuan bashkëmoshatarët e tyre duke u martuar në moshën 24 vjeçare pa jetuar së bashku. Nga këndvështrimi i Joey-t, bashkëjetesa shpesh i bënte miqtë e tij më të mërzitur financiarisht për marrëdhënien e tyre pasi u martuan. “Mendoj se një pjesë e joshjes së martesës ka humbur shkëlqimin e saj sepse, në sytë e tyre, ata mund të marrin të gjitha përfitimet e martesës” jashtë martesës, tha ai. Joey kujton se e pyeti një mik që bashkëjetonte para martesës: “Si ndihesh tani? Dhe ai tha: “Do të jem i sinqertë, jo aq ndryshe.”

Joey dhe Samantha kanë pasur një përvojë shumë të ndryshme. “Unë kam qenë shumë e befasuar me bukurinë e kësaj bote,” tha Samantha, si të gatuajmë së bashku, të lajmë rrobat së bashku, të dekorojmë për Krishtlindje së bashku – për të mos përmendur kalimin e natës së bashku.

Nuk e dimë saktësisht pse gratë e reja që martohen drejtpërdrejt në të 20-at e tyre pa bashkëjetuar kanë përqindje relativisht të ulët divorcesh. A është më pak përvojë e ndarjes, më pak partnerë të mëparshëm për krahasim, një ndjenjë më e madhe se martesa është një status tjetër i marrëdhënieve, apo fakti që gra të tilla janë në mënyrë disproporcionale fetare? Nuk është e qartë.

Ajo që është e qartë është kjo: nëse je një grua e re që mendon të martohet, por shqetësohet për divorcin, studimi ynë sugjeron që nuk duhet të presësh deri në moshën 30-vjeçare – për sa kohë që të kesh gjetur një partner të mirë dhe të mos jetosh me këdo deri pas ditës suaj të dasmës.

Burimi: The Wall Street Journal
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here