Finlanda shpallet vendi më i lumtur për të gjashtin vit radhazi

Është gjithmonë orë e lumtur në Helsinki!

Finlanda u emërua kombi më i lumtur në botë për të gjashtin vit radhazi në Raportin vjetor të Lumturisë Botërore, të publikuar të hënën.

Lista bazohet kryesisht në vlerësimet e Gallup World Poll për çështje të tilla si Produkti i Brendshëm Bruto për frymë, mbështetja sociale, jetëgjatësia e shëndetshme, liria, bujaria dhe korrupsioni.

Ndjenjat e forta të qytetarëve të Finlandës për mbështetjen e përbashkët dhe besimin e ndërsjellë” ishin faktorë për të ndihmuar vendin të lundronte në pandeminë COVID-19 dhe të kapte sërish vendin e parë, shkruan autorët e studimit.

Për më tepër, finlandezët ndiheshin fuqishëm se ishin të lirë të bënin zgjedhjet e tyre dhe treguan dyshime minimale për korrupsionin e qeverisë. Të dy këta faktorë janë kontribues të fortë në lumturinë e përgjithshme,” vazhdonte raporti.

Danimarka, Islanda, Izraeli dhe Holanda përfunduan pesëshen e parë.

Tetë vendet më të lumtura janë në Evropën Perëndimore, sipas listës.

Vendet nordike meritojnë vëmendje të veçantë në dritën e niveleve të tyre përgjithësisht të larta të besimit personal dhe institucional,” shkruajnë autorët e studimit.

SHBA, ndërkohë, vjen në vendin e 15-të, veçanërisht përpara Gjermanisë, Mbretërisë së Bashkuar, Francës dhe Kosta Rikës – dhe katër vende përpara vendit ku u rendit në 2021.

Nga 137 vendet e renditura (nga 195 që ekzistojnë globalisht), Afganistani u konsiderua si kombi më pak i lumtur, me Libanin, Sierra Leonen, Zimbabvenë dhe Republikën Demokratike të Kongos që mbesin pas në mjerim.

Edhe pse disa thonë se paratë nuk mund të blejnë lumturinë, mungesa e saj mund të jetë një faktor i madh. Sipas raportit, shkalla e varfërisë në Finlandë ishte 12%, krahasuar me 18% në SHBA. Shkalla e varfërisë në Afganistan ishte 55%.

Ukraina e shkatërruar nga lufta doli në vendin e 108-të në listë “pavarësisht nga madhësia e vuajtjeve dhe dëmeve” që përjetoi vendi vitin e kaluar, thuhet në studim.

Vlerësimet e jetës së Ukrainës në shtator 2022 mbetën më të larta se sa pas aneksimit të vitit 2014, të mbështetura tani nga një ndjenjë më e fortë e qëllimit të përbashkët, dashamirësisë dhe besimit te lidershipi ukrainas”, vazhdonte ai.

Edhe kur bota u përball me pandeminë COVID-19 që vrau 7 milionë njerëz, shumë njerëz gëzonin nivele të shëndetshme të “besimit, dashamirësisë dhe lidhjeve sociale“, zbuloi studimi.

Lumturia mesatare dhe renditja e vendit tonë, për emocionet si dhe për vlerësimet e jetës, kanë qenë jashtëzakonisht të qëndrueshme gjatë tre viteve të COVID-19,” tha autori i studimit John Helliwell në një deklaratë.

Edhe gjatë këtyre viteve të vështira, emocionet pozitive kanë mbetur dy herë më të përhapura se ato negative dhe ndjenjat e mbështetjes pozitive sociale dy herë më të forta se ato të vetmisë.”

Rezultatet u bazuan në përgjigjet e banorëve të vendeve, jo vetëm të qytetarëve.

Burimi: The New York Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here