Marrëveshja UBS-Credit Suisse e vë në rrezik reputacionin e Zvicrës

Shkatërrimi i gjigantit bankar Credit Suisse dërgoi valë tronditëse në tregjet financiare dhe duket se i ka dhënë një goditje reputacionit të Zvicrës për stabilitet, me një ekzekutiv që sugjeron se investitorët tani do ta shikojnë vendin malor të Evropës Qendrore si “një republikë banane financiare“.

UBS, banka më e madhe e Zvicrës, ra dakord të dielën të blinte rivalin e saj vendas Credit Suisse për 3 miliardë franga zvicerane (3.2 miliardë dollarë) si pjesë e një marrëveshjeje me çmim të ulur të mbështetur nga qeveria.

Autoritetet zvicerane dhe rregullatorët ndihmuan për të negociuar marrëveshjen, e cila erdhi mes frikës së ngjitjes në sistemin bankar global pasi dy banka më të vogla amerikane falimentuan javët e fundit.

Marrëveshja e shpëtimit do të thotë se Zvicra, një vend shumë i varur nga financat për ekonominë e saj, është në rrugën e duhur për të parë që dy bankat e saj më të mëdha dhe më të njohura të bashkohen në vetëm një gjigant financiar.

Pozita e Zvicrës si qendër financiare është shkatërruar”, tha Octavio Marenzi, CEO i Opimas, në një shënim kërkimor. “Vendi tani do të shihet si një republikë financiare banane.”

Debakli i Credit Suisse do të ketë pasoja serioze për institucionet e tjera financiare zvicerane. Një reputacion mbarëkombëtar me menaxhim të kujdesshëm financiar, mbikëqyrje të shëndoshë rregullatore dhe, sinqerisht, për të qenë disi i turpshëm dhe i mërzitshëm në lidhje me investimet, është fshirë, “tha Marenzi.

Një zëdhënës i rregullatorit zviceran FINMA nuk ishte menjëherë i disponueshëm për të komentuar.

Aksionet e UBS të listuar në Zvicër të martën u rritën 7.3% rreth orës 12:50 pasdite duke rritur fitimet pas mbylljes më të larta në seancën e mëparshme.

Credit Suisse u tregtua me 3.5% gjatë marrëveshjeve të pasdites pasi përfundoi seancën e së hënës me një rënie të madhe prej 55%.

Zhdukja e obligacioneve të Credit Suisse
Sipas kushteve të marrjes emergjente, investitorët në obligacionet shtesë të nivelit të parë të Credit Suisse – të konsideruara gjerësisht si një investim relativisht i rrezikshëm – do të shohin që vlera e zotërimeve të tyre të ulet në zero. Do të thotë se investimet me vlerë rreth 16 miliardë franga do të bëhen të pavlefshme.

Obligacionet AT1, të njohura gjithashtu si të konvertueshme të kushtëzuara ose “CoCos“, janë një lloj borxhi që konsiderohet pjesë e kapitalit rregullator të një banke. Zotëruesit mund t’i konvertojnë ato në kapital ose t’i shkruajnë ato në situata të caktuara – për shembull kur raporti i kapitalit të një banke bie nën një prag të rënë dakord më parë.

Mbështetja e jashtëzakonshme e qeverisë do të shkaktojë një fshirje të plotë të vlerës nominale të të gjithë borxhit AT1 të Credit Suisse në shumën prej rreth 16 miliardë CHF, dhe kështu një rritje të kapitalit bazë,” tha FINMA të dielën.

Lëvizja jokonvencionale është në kundërshtim me praktikën tipike të prioritizimit të zotëruesve të obligacioneve mbi aksionerët kur një bankë dështon dhe shkakton trazira në tregun e bonove bankare të konvertueshme të hënën.

Vítor Constâncio, i cili shërbeu si zëvendëspresident i Bankës Qendrore Evropiane nga viti 2010 deri në 2018, tha përmes Twitter se njoftimi i FINMA ishte një “gabim me pasoja dhe potencialisht një mori çështjesh gjyqësore“.

Banka Qendrore Evropiane dhe Banka Britanike e Anglisë u përpoqën të distancoheshin nga vendimi i FINMA.

Rregullatorët e Bashkimit Evropian, të përbërë nga BQE, Autoriteti Bankar Evropian dhe Bordi i Vetëm i Rezolutës, thanë të hënën se do të vazhdojnë të imponojnë humbje për aksionarët përpara zotëruesve të obligacioneve.

Kjo qasje është aplikuar vazhdimisht në rastet e kaluara dhe do të vazhdojë të drejtojë veprimet e mbikëqyrjes bankare të BVR-së dhe BQE-së në ndërhyrjet në krizë,” thanë ata.

Banka e Anglisë i bëri jehonë këtij mendimi menjëherë pas kësaj. “Mbajtësit e instrumenteve të tillë duhet të presin që të ekspozohen ndaj humbjeve në zgjidhje ose falimentimit sipas renditjes së pozicioneve të tyre në këtë hierarki,” tha BA.

Po franga zvicerane si një strehë e sigurt?
Një tipar i gjithë këtij presioni bankar që kemi parë gjatë ose dy javëve të fundit është se në fakt po, ne kemi parë paqëndrueshmëri të madhe në tregjet e kapitalit, paqëndrueshmëri të madhe në tregjet me të ardhura fikse dhe gjithashtu në tregjet e mallrave, por shumë pak paqëndrueshmëri në tregjet valutore,” tha Bob Parker, këshilltar i lartë në Shoqatën Ndërkombëtare të Tregjeve të Kapitalit, për “Squawk Box Europe” të CNBC të martën.

I pyetur se si investitorët mund të mendojnë tani për reputacionin e Zvicrës për stabilitet, Parker u përgjigj: “Kur isha në Zyrih javën e kaluar, kjo temë në fakt ishte një temë e nxehtë“.

Ai tha se kishte pasur “disa dobësi shumë modeste” në frangun zviceran kundrejt euros ditët e fundit, duke vënë në dukje se ky është çifti i monedhës ku fokusohet Banka Kombëtare e Zvicrës, banka qendrore e vendit.

Një euro u pa për herë të fundit duke u tregtuar me 0,9961 franga zvicerane, duke u dobësuar nga 0,9810 krahasuar me 14 mars.

Ne jemi kthyer afër barazisë së frangave zvicerane me euron. Pra, mendoj se për t’iu përgjigjur pyetjes suaj, po, deri diku franga zvicerane si një monedhë e sigurtë ka humbur një pjesë të joshjes së saj. Nuk ka asnjë dyshim për këtë”, tha Parker.

A do të rifitohet? Ndoshta po, do të argumentoja se ky është një lloj efekti afatshkurtër,” shtoi ai.
Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here