FMN miraton 3 miliardë dollarë ndihmë financiare për Sri Lankën e ngarkuar me borxhe

Ekonomia po përballet me sfida të rëndësishme që rrjedhin nga dobësitë para-ekzistuese dhe hapat e gabuar të politikave në drejtim të krizës, të rënduara më tej nga një sërë goditjesh të jashtme.

FMN ka miratuar një program shpëtimi prej 3 miliardë dollarësh për të ndihmuar Sri Lankën e zhytur në borxhe të kapërcejë krizën e saj ekonomike dhe të katalizojë mbështetjen financiare nga partnerët e tjerë të zhvillimit, një lëvizje e mirëpritur nga Colombo të martën si një “piketë historike” në periudhën kritike.

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar miratoi të hënën një marrëveshje të zgjatur 48-mujore nën Lehtësirën e Fondit të Zgjeruar (EFF) me një shumë prej 2.286 miliardë SDR (rreth 3 miliardë dollarë), sipas një deklarate. Të drejtat speciale të tërheqjes (SDR) janë aktive rezerve valutore plotësuese të përcaktuara dhe të mbajtura nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Sri Lanka është goditur rëndë nga një krizë katastrofike ekonomike dhe humanitare. Ekonomia po përballet me sfida të rëndësishme që rrjedhin nga dobësitë para-ekzistuese dhe hapat e gabuar të politikave në drejtim të krizës, të rënduara më tej nga një sërë goditjesh të jashtme, tha FMN.

Programi i mbështetur nga EFF synon të rivendosë stabilitetin makroekonomik të Sri Lankës dhe qëndrueshmërinë e borxhit, të zbusë ndikimin ekonomik tek të varfërit dhe të pambrojturit, të mbrojë stabilitetin e sektorit financiar dhe të forcojë qeverisjen dhe potencialin e rritjes, thuhet në deklaratë. Vendimi i Bordit Ekzekutiv do të mundësojë një disbursim të menjëhershëm të barabartë me 254 milionë SDR (rreth 333 milionë dollarë) dhe do të katalizojë mbështetjen financiare nga partnerët e tjerë të zhvillimit, tha ai.

Sri Lanka në prill deklaroi mospagimin e saj të parë të borxhit në historinë e saj si kriza më e keqe ekonomike që nga pavarësia nga Britania në vitin 1948, e shkaktuar nga mungesa e valutës, shkaktoi protesta publike. Protestat disamujore në rrugë çuan në rrëzimin e presidentit të atëhershëm Gotabaya Rajapaksa në mes të korrikut. Rajapaksa kishte nisur negociatat me FMN-në pasi refuzoi të përdorte huadhënësin global për mbështetje.

Sri Lanka ka prezantuar masa të dhimbshme ekonomike si rritja e taksave dhe rritja e tarifave të shërbimeve për të zhbllokuar programin. Sindikatat dhe grupet opozitare kanë organizuar protesta kundër masave të tilla. Presidenti Ranil Wickremesinghe përshëndeti të martën vendimin e shpallur nga FMN. Programi do të lejojë Sri Lankën të ketë akses në financim deri në 7 miliardë dollarë nga FMN, Institucionet Financiare Ndërkombëtare (IFI) dhe organizatat shumëpalëshe, thuhet në një deklaratë.

Ky është një moment historik për vendin pasi qeveria kërkon të rivendosë stabilitetin makroekonomik dhe të arrijë qëndrueshmërinë e borxhit. Në fillim të këtij muaji, Sri Lanka mori garanci financimi të pajtueshme me FMN-në nga kreditorët e saj zyrtarë, duke përfshirë anëtarët e Klubit të Parisit, Indinë dhe Kinën, duke lejuar FMN-në të mbledhë një Bord Ekzekutiv dhe të shqyrtojë kërkesën e Sri Lankës për një hua”, thuhet në deklaratë.

Klubi i Parisit është një grup joformal i kreditorëve zyrtarë, roli i të cilëve është të gjejë zgjidhje të koordinuara dhe të qëndrueshme për vështirësitë e pagesës që hasin vendet debitore. Në 75 vitet e pavarësisë së Sri Lankës, nuk ka pasur kurrë një “periudhë më kritike” për të ardhmen ekonomike të vendit, thuhet në deklaratë.

Kreditorët tanë zyrtarë kanë deklaruar mbështetjen e tyre pas angazhimeve të vazhdueshme dhe pozitive gjatë muajve të fundit”, thuhet në deklaratë. “Që nga fillimi, ne u angazhuam për transparencë të plotë në të gjitha diskutimet tona me institucionet financiare dhe me kreditorët tanë. Shpreh mirënjohjen time për FMN-në dhe partnerët tanë ndërkombëtarë për mbështetjen e tyre teksa ne synojmë ta kthejmë ekonominë në rrugën e duhur për një kohë të gjatë përmes menaxhimit të kujdesshëm fiskal dhe axhendës sonë ambicioze të reformave,” tha Wickremesinghe.

Presidenti Wickremesinghe tha që nga marrja e detyrës korrikun e kaluar, kishte qenë përparësia e tij për të stabilizuar ekonominë e Sri Lankës dhe për të arritur nivele të qëndrueshme të borxhit. “Për ta bërë këtë, ne kemi marrë disa vendime të vështira, por e bëmë këtë me një angazhim për të zgjeruar sigurinë tonë sociale, duke mbrojtur shtresat vulnerabël, duke çrrënjosur korrupsionin dhe duke siguruar që ne mund të zhvillojmë një ekonomi gjithëpërfshirëse dhe tërheqëse ndërkombëtarisht”, tha ai.
Burimi: Outlookindia.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here