“Gëzuar Krishtlindjet”: 30 vjet nga SMS-ja e parë

SMS-ja po feston ditëlindjen e saj të 30-të – mesazhi i parë i shkurtër u dërgua në një telefon celular nga një inxhinier i Vodafone në Berkshire në Mbretërinë e Bashkuar më 3 dhjetor 1992.

Ai u dërgua për të testuar teknologjinë dhe në të shkruhej “Gëzuar Krishtlindjet“.

Neil Papworth ia dërgoi një prej shefave të firmës, Richard Jarvis, i cili ishte në një festë Krishtlindjesh. Ai nuk mori kurrë përgjigje.

Telefoni i zotit Jarvis, një Orbitel 901 i ri në treg, peshonte 2.1 kg – afërsisht i njëjtë me 12 iPhone 14 standarde.

Në kulmin e tij, përdoruesit e telefonit shkëmbyen miliarda mesazhe SMS – ose Short Message Service – çdo vit, dhe në vitin 2010 fjala “sms” hyri në fjalor.

Shërbimi përdoret ende, megjithëse platformat e mesazheve të koduara të bazuara në internet si WhatsApp dhe iMessage janë shumë më të njohura.

Sipas Statista, ka pasur 40 miliardë mesazhe SMS të dërguara në 2021 në Mbretërinë e Bashkuar, nga 150 miliardë në 2012. Në të kundërt, ka 100 miliardë mesazhe WhatsApp të dërguara në mbarë botën çdo ditë.

Shërbimi përdoret ende nga NHS për të dërguar kujtesë takimesh, dhe nga disa firma si një formë e vërtetimit të hyrjes, ku dërgohet një sekuencë numrash e cila duhet të futet në faqen e saj të internetit.

Megjithatë, mesazhet SMS nuk janë të enkriptuara nga fundi në fund dhe për këtë arsye nuk konsiderohen të sigurta.

Fillimisht, një SMS mund të ishte vetëm tekst, deri në 160 karaktere të gjatë. Koncepti lindi në fillim të viteve 1980, por kaluan pothuajse 10 vjet përpara se ai të dërgohej në një pajisje celulare.

Shumica e telefonave të hershëm kishin tastierë numerike, me dy ose tre shkronja të bashkangjitura në secilin numër – kështu që për shembull për të shtypur shkronjën C, tasti numër një duhej të shtypej tre herë.

Prodhuesit e aparateve nuk përfshinin tastierat e duhura QWERTY sepse celularët ishin vetëm për të bërë thirrje telefonike dhe për të marrë mesazhe, por jo për t’i dërguar ato,” tha Nigel Linge, profesor i telekomunikacionit në Universitetin e Salfordit.

Ben Wood, analisti kryesor në CCS Insight, kujton se ka mbajtur sesione trajnimi se si të dërgohen dhe të merren mesazhe me tekst.

Ai u ngrit si një zjarr i egër dhe shumë shpejt njerëzit po bëheshin kaq të shpejtë në dërgimin e mesazheve në telefon, ata mund të shkruanin pothuajse me prekje në një tastierë numerike,” tha ai.

Këto ditë njerëzit shpenzojnë më shumë kohë duke parë telefonat e tyre sesa duke folur me ta. SMS ishte padyshim katalizatori për atë tranzicion.”

Burimi: BBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here