Google ndalon reklamat që përhapin dezinformata klimatike

Përfitimi nga mohimi i ndryshimit të klimës u bë pak më i vështirë. Kjo ishte batuta sarkastike e radhës pas skandalit të Facebook.

Por, ekipi i reklamave në Google njoftoi dje se “do të ndalojë reklamat dhe fitimin e parave nga përmbajtja që kundërshton konsensusin e mirë-krijuar shkencor rreth ekzistencës dhe shkaqeve të ndryshimit të klimës”. Ndryshimet në politikë zbatohen për reklamuesit e Google, botuesit që drejtojnë reklama në Google dhe krijuesit e YouTube.

Kompania Google planifikon të zbatojë rregullat e reja muajin tjetër, kur udhëheqësit botërorë po planifikojnë të marrin pjesë në një konferencë të Kombeve të Bashkuara që synon përshpejtimin e veprimeve për të luftuar ndryshimet klimatike dhe mund të ushtrojë presion mbi rivalin reklamues Facebook Inc. për të goditur dezinformatat klimatike.

Në një artikull të Associated Press thuhet se Google po heq reklamat dixhitale që promovojnë pretendime të rreme për ndryshimet klimatike ose që po përdoren për të fituar para nga një përmbajtje e tillë, duke shpresuar që të kufizojë të ardhurat për mohuesit e ndryshimeve klimatike dhe të ndalojë përhapjen e dezinformatave në platformat e saj.

Kompania deklaroi të enjten në një postim në blog se politika e re do të zbatohet edhe për YouTube, i cili javën e kaluar njoftoi një goditje gjithëpërfshirëse të dezinformatave të vaksinave. “Ne kemi dëgjuar drejtpërdrejt nga një numër në rritje i partnerëve tanë të reklamave dhe botuesve të cilët kanë shprehur shqetësime për reklamat që shfaqen së bashku ose promovojnë pretendime të pasakta në lidhje me ndryshimet klimatike,” tha Google. “Reklamuesit thjesht nuk duan që reklamat e tyre të shfaqen pranë kësaj përmbajtje”.

Së bashku me adresimin e zhgënjimeve të botuesve, ndryshimet kanë për qëllim gjithashtu të kundërshtojnë ndikuesit në internet që fitojnë para nga videot e YouTube që promovojnë teoritë e mohimit të ndryshimeve klimatike duke u vënë reklama atyre. Kufijtë do të vendosen në përmbajtjen që e quan një mashtrim ndryshimin e klimës ose mohimin se emetimet e gazrave serrë dhe aktiviteti njerëzor kanë kontribuar në ngrohjen afatgjatë të tokës, tha kompania. Ekspertët pyetën nëse ndryshimet do të ishin efektive.

Google do të përdorë mjete të automatizuara dhe rishikues njerëzorë për të zbatuar politikën kur të hyjë në fuqi në nëntor për botuesit dhe krijuesit e YouTube dhe në Dhjetor për reklamuesit. Reklamat do të lejohen akoma në përmbajtje që kanë të bëjnë me tema të tjera të lidhura si debatet publike mbi politikën e klimës.

Google është një nga dy lojtarët kryesorë në industrinë globale të reklamave dixhitale, duke fituar 147 miliardë dollarë të ardhura nga reklamat vitin e kaluar. Facebook, lojtari tjetër i madh, ndalon reklamat e përdorura për të përhapur dezinformata edhe pse nuk rendit tema të veçanta përfshirë mohimin e ndryshimeve klimatike. Në fillim të kësaj jave, Google prezantoi veçori të reja që synojnë të ndihmojnë përdoruesit të zvogëlojnë gjurmët e tyre të karbonit, duke përfshirë një funksion kërkimi që tregon se cilat fluturime kanë emetime më të ulëta. Problemi i Facebook me informacione të rreme u vu në qendër të vëmendjes këtë javë kur Frances Haugen, një ish -shkencëtare e të dhënave u bë sinjalizuese, u tha anëtarëve të Kongresit se kompania e di që platforma e saj përhap dezinformata, por refuzon të bëjë ndryshime që mund të dëmtojnë fitimet e saj.

Burimi: AFP

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here