Google në ndihmë të fëmijëve të fshijnë fotot e tyre

Kompanitë Big Tech, sikur po ndërgjegjësohen disi, në nismën e shumëkërkuar nga opinion publik dhe qeveritar, për të mbrojtur fëmijët nga keqpërdorimet në internet. Këto kompani, kanë në dorë dhe në xhepat e tyre shumë buxhet për të ndaluar ekspozimin e minorenëve me keqpërdorimet e faqeve të internetit dhe mediave sociale.

Kina para dy muajsh nxori urdhër për kompanitë high-tech që të ndalojnë dhe monitorojnë më orar të kufizuar përdorimin e lojërave elektronike nga fëmijët.

Facebook Inc. është akuzuar për dezinformim dhe ndikim negativ tek minorenët nga përdorimi i platformave të saj të social medias dhe është shprehur disa herë në media zyrtare që po mundohet të rregullojë sistemin e saj të monitorimit tek minorenët.

Google tani po e bën më të lehtë për të miturit ose prindërit e tyre që të fshijnë fotot e tyre nga rezultatet e kërkimit. Në një postim në blog të publikuar të mërkurën, kompania tha se po nxjerr një mjet që lejon prindërit dhe fëmijët nën moshën 18 vjeç të kërkojnë që fotografitë të hiqen nga skeda e imazheve ose të mos shfaqen më si miniaturë në një kërkim kërkimi. Edhe pse Google (GOOG) më parë ofronte mënyra që njerëzit të kërkonin heqjen e informacionit personal dhe fotografive që përshtaten në kategori të tilla si “identifikimi i qartë jo-konsensual” ose “ID financiar, mjekësor dhe kombëtar”, ai tani po e shtrin këtë tek imazhet e të miturve.

Formulari i ri i lejon përdoruesit të shënjojnë URL-të e çdo imazhi ose rezultati kërkimi që përmbajnë fotografi që duan të hiqen. Google tha se ekipet e tij do të shqyrtojnë çdo paraqitje dhe do të kontaktojnë nëse kanë nevojë për informacione shtesë për të verifikuar kërkesat për heqje. Megjithatë, kompania theksoi se kjo nuk do ta heqë plotësisht imazhin nga interneti; njerëzit do të duhet të kontaktojnë ëebmasterin e një faqe interneti për të kërkuar që ajo përmbajtje të hiqet.

Kompania e prezantoi më parë këtë mjet në gusht si pjesë e një përpjekje më të madhe për të mbrojtur të miturit nëpër platformat e saj.

Karakteristika të tjera që prezantoi në atë kohë përfshinin një cilësim të paracaktuar privat për të gjitha videot e ngarkuara nga një adoleshent dhe një mjet të quajtur Family Link që i ndihmon prindërit të monitorojnë llogaritë e fëmijëve të tyre.

Kompanitë Big Tech janë në përpjekje e sipër sëfundmi për të ofruar më shumë masa sigurie për fëmijët, edhe si rrjedhojë e shumë kritikave të vazhdueshme nga ligjvënësit rreth impaktit që kanë platformat online tek ky grup përdoruesish. Përpjekjeve të tyre u duhet bashkuar dhe mbikqyrja e prindërve dhe institucionet arsimore.

Gjatë pandemisë, edhe në Shqipëri shkolla u bë online dhe pati shumë kritika të forta rreth hedhjes pa kufi të fotove të fëmijëve duke studiuar nga drejtoritë e shkollave. Faqet në Facebook të shkollave (të cilat janë dhe faqe jo zyrtare të institucionit arsimor) të ciklit të ulët dhe të mesëm u vunë “në garë” për të nxjerrë sa më shumë foto me fëmijë që kryenin procesin mësimor online. Nëse arsimit publik në Shqipëri i nevojitet faqja e Facebook për të vërtetuar kryerjen e procesit arsimor, atëherë shoqëria jonë është në një problematikë shumë të madhe përsa i përket ruajtjes dhe sigurisë së privatësisë së fëmijëve shqiptarë.

Burimi: CNN

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here