GPT-4: OpenAI ka lëshuar një version të ri të chatbot-it të tij ChatGPT, por çfarë ka ndryshuar?

Katër muaj pas publikimit të ChatGPT novator, kompania pas saj ka njoftuar pasardhësin e saj “më të sigurt dhe më të linjës“, GPT-4.

Duke e përshkruar atë si një model me “rezultatet më të mira ndonjëherë mbi aftësitë dhe shtrirjen”, krijuesi i ChatGPT OpenAI ka shpenzuar gjashtë muaj duke zhvilluar këtë version të përmirësuar duke premtuar më shumë kreativitet dhe më pak gjasa për keqinformim dhe paragjykime.

Megjithatë, kompania paralajmëron se është ende e prirur ndaj “halucinacioneve” – që i referohet tendencave të chatbot-it për të krijuar fakte ose për të dhënë përgjigje të gabuara.

Duke pasur parasysh faktin se robotët e inteligjencës artificiale (AI) mësojnë bazuar në analizimin e shumë të dhënave në internet, dështimet e ChatGPT në disa fusha dhe përvojat e përdoruesve të tij kanë ndihmuar që GPT-4 të jetë një mjet më i mirë dhe më i sigurt për t’u përdorur.

Sipas OpenAI, “GPT-4 është më i besueshëm, kreativ dhe i aftë për të trajtuar udhëzime shumë më të nuancuara sesa GPT-3.5“.

GPT-4: Çfarë ka ndryshuar dhe çfarë është përmirësuar?
OpenAI pretendon se GPT-4 është më kreativ për sa i përket gjenerimit të shkrimeve krijuese – të tilla si skenarë dhe poezi, dhe kompozim këngësh – me një aftësi të përmirësuar për të imituar stilet e të shkruarit të përdoruesve për rezultate më të personalizuara.

GPT-4 përshkruhet më tej si një model “multimodal“, që do të thotë se mund të pranojë hyrje të ndryshme në formën e tekstit dhe imazheve.

Si rezultat, do të jetë në gjendje të gjenerojë tituj dhe të japë përgjigje duke analizuar përbërësit e imazheve.

Ndoshta më mbresëlënëse, falë aftësive të reja të përparuara të arsyetimit, sistemi i ri i OpenAI tani mund të kryejë teste të ndryshme të standardizuara.

Versionet e mëparshme të teknologjisë, për shembull, nuk ishin në gjendje të kalonin provimet ligjore për Jurisprudencën dhe nuk performuan aq mirë në shumicën e testeve të vendosjes së avancuar, veçanërisht në matematikë.

Sipas OpenAI, GPT-4 ka potencialin për të shënuar në 10 përqindëshin më të mirë të studentëve në SHBA që marrin provimin Uniform të Jurisprudencës.

Testet e kompanisë sugjerojnë gjithashtu se sistemi mund të shënojë 1,300 nga 1,600 në SAT dhe një rezultat perfekt në provimet e vendosjes së avancuar në lëndë të tilla si llogaritja, psikologjia, statistikat dhe historia.

Cilat janë disa nga kufizimet e GPT-4?
Megjithëse tiparet e versionit të përmirësuar të chatbot tingëllojnë mbresëlënëse, GPT-4 ende pengohet nga “halucinacionet” dhe është i prirur për të krijuar fakte.

Ndërsa sipas OpenAI, GPT-4 shënon “40 për qind më të lartë” në testet që masin këto halucinacione, kompania pranon se “GPT-4 ka ende shumë kufizime të njohura që ne po punojmë për t’i trajtuar, të tilla si paragjykimet sociale, halucinacionet dhe kundërshtarët“.

Kufizime të tjera deri tani përfshijnë paarritshmërinë e veçorisë së futjes së imazhit. Ndërsa mund të jetë emocionuese të dihet se GPT-4 do të jetë në gjendje të sugjerojë ushqime bazuar në një fotografi të përbërësve, kjo teknologji nuk është ende e disponueshme për përdorim publik.

Për më tepër, GPT-4 është vendosur që fillimisht të lëshohet ekskluzivisht për abonentët e ChatGPT Plus, një shërbim premium që kërkon një tarifë mujore prej 20 dollarë (18,90 €).

Burimi: Euronews
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here