Bluetooth është i keq dhe ju duhet të ndaloni përdorimin e tij

Seriozisht. Fikeni.

Të gjithë përdorin Bluetooth. Ndoshta nuk duhet.

Teknologjia në të cilën kemi filluar të mbështetemi për të lidhur telefonat tanë, altoparlantët inteligjentë, makinat, vibratorët dhe tharëset tona është problematike për arsye më serioze sesa çështjet e çiftimit. Bluetooth-i është treguar herë pas here si një makth sigurie dhe privatësie – megjithëse një i tillë që mund të zgjidhet kryesisht me një ndërrim të thjeshtë të një çelësi fikje.

Thjesht duhet të vendosni ta fikni atë çelës.

Bluetooth ka qenë prej kohësh një fjalë e “ndyrë” për profesionistët e sigurisë. Aq shumë, në fakt, sa një nga këshillat më të zakonshme që u jepet pjesëmarrësve të konferencës vjetore të hakerëve DEF CON në Las Vegas është të sigurohen që Bluetooth-i të jetë i çaktivizuar në telefonat e tyre.

Kjo nuk është thjesht paranojë. Në fakt, në DEF CON të këtij viti studiuesit treguan aftësinë për të përdorur Bluetooth për të identifikuar altoparlantët digjitalë të cenueshëm. Sapo të identifikohen, hakerët mund të marrin kontrollin e pajisjeve dhe t’i detyrojnë ato të luajnë tinguj “të rrezikshëm” që mund të çojnë në humbjen e dëgjimit tek këdo që është aq i pafat për të qenë afër.

Shqetësimet e tjera të lidhura me Bluetooth, megjithëse janë më prozaike, janë ende problematike. Në fillim të kësaj jave, studiuesit njoftuan një defekt që mund t’i lejojë hakerët të përgjojnë dhe të ndryshojnë të dhënat e dërguara përmes Bluetooth.

Një sulmues është në gjendje të dëgjojë ose të ndryshojë përmbajtjen e komunikimit Bluetooth në afërsi, madje edhe midis pajisjeve që më parë janë çiftuar me sukses,” shpjegojnë studiuesit.

Kjo nuk është e gjitha. Vetëm disa javë më parë studiuesit demonstruan se si AirDrop mund të përdoret nga aktorë keqdashës për të përcaktuar numrin tuaj të plotë të telefonit (i cili zbulon shumë për ju) për shkak të mënyrës se si funksionon Bluetooth Low Energy.

Situata përkeqësohet. Siç kanë raportuar New York Times dhe të tjerët, shumë dyqane tani përdorin beacons Bluetooth për të gjurmuar vendndodhjen e blerësve individualë deri në inç. Ky informacion shpesh shitet ose u jepet reklamuesve, të cilët më pas e përdorin atë për të ndërtuar profile të dhënash për njerëzit që thjesht përpiqen të blejnë një kuti qumështi.

Në thelb, mbajtja e Bluetooth-it të aktivizuar në telefonin tuaj gjatë gjithë kohës ju lë zbuluar para hakimeve, abuzimeve dhe shkeljeve të mundshme të privatësisë. Zgjidhja është e thjeshtë: Mos e përdorni. Ose, nëse duhet, sigurohuni që ta fikni sapo të keni shkëputur nga pajisja në fjalë.

Kjo masë paraprake mund të duket si një dhimbje momentalei, por çdo zhgënjim që vjen nga çiftimi dhe çiftimi i përsëritur i pajisjeve tuaja zbehet në krahasim me hakerimin ose shkeljen sistematike të privatësisë suaj.

Kështu që fikni Bluetooth-in, merrni disa kufje me tela dhe shijoni tingullin e ëmbël të të diturit se keni marrë një masë paraprake bazë të sigurisë digjitale.

Burimi: Mashable
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here