Shkencëtarët: Kontinenti afrikan po ndahet shumë ngadalë. Po lind një oqean i ri

Matjet e reja satelitore po ofrojnë mjete të vlefshme për të studiuar çarjen tektonike në një nga pikat më unike gjeologjikisht në planet.

Në një nga vendet më të nxehta në Tokë, përgjatë një shtrirje të thatë të rajonit Afar të Afrikës Lindore, është e mundur të qëndroni në vendin e saktë ku, thellë nën tokë, kontinenti po ndahet.

Kjo hapësirë e shkretë ndodhet në majë të kryqëzimit të tre pllakave tektonike që po largohen shumë ngadalë nga njëra-tjetra, një proces kompleks gjeologjik që shkencëtarët thonë se përfundimisht do ta ndajë Afrikën në dysh dhe do të krijojë një pellg të ri oqeanik miliona vjet nga tani. Për momentin, prova më e dukshme është një çarje 35 milje e gjatë në shkretëtirën etiopiane.

Fati tektonik i kontinentit afrikan është studiuar për disa dekada, por matjet e reja satelitore po i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë tranzicionin dhe po ofrojnë mjete të vlefshme për të studiuar lindjen graduale të një oqeani të ri në një nga pikat më unike gjeologjikisht të planetit.

Ky është i vetmi vend në Tokë ku mund të studiosh se si çarja kontinentale bëhet një çarje oqeanike,” tha Christopher Moore, një student i doktoraturës në Universitetin e Leeds në Mbretërinë e Bashkuar, i cili ka përdorur radar satelitor për të monitoruar aktivitetin vullkanik në Afrikën Lindore që është i lidhur me shpërbërjen e kontinentit.

Mendohet se oqeanit të ri të Afrikës do t’i duhen të paktën 5 milion deri në 10 milion vjet për t’u formuar, por vendndodhja e rastësishme e rajonit Afar në kufijtë e pllakave nubiane, somaleze dhe arabe e bën atë një laborator unik për të studiuar proceset e përpunuara tektonike.

Korja e tokës përbëhet nga një duzinë pllakash të mëdha tektonike, të cilat janë pllaka shkëmbore me formë të çrregullt, të cilat vazhdimisht përplasen, ngjiten, rrëshqasin poshtë ose shtrihen larg njëra-tjetrës.

Për 30 milionë vitet e fundit, pllaka arabe është larguar nga Afrika, një proces që krijoi Detin e Kuq dhe Gjirin e Adenit midis dy masave tokësore të lidhura. Por pllaka somaleze në Afrikën Lindore po shtrihet gjithashtu larg nga pllaka Nubiane, duke u shkëputur përgjatë Luginës së Riftit të Afrikës Lindore, e cila shtrihet përmes Etiopisë dhe Kenias.

Por ka ende disa të panjohura të mëdha, duke përfshirë atë që po shkakton ndarjen e kontinentit. Disa mendojnë se një tufë masive e shkëmbinjve të mbinxehur që ngrihen nga manteli nën Afrikën Lindore mund të jetë duke nxitur çarjen kontinentale të rajonit.

Vitet e fundit, instrumentet GPS kanë revolucionarizuar këtë fushë kërkimi, duke i lejuar shkencëtarët të bëjnë matje të sakta se si lëviz toka me kalimin e kohës, tha Ken Macdonald, një gjeofizik detar dhe profesor emeritus në Universitetin e Kalifornisë, Santa Barbara.

Me matjet GPS, ju mund të matni shpejtësinë e lëvizjes deri në disa milimetra në vit,” tha Macdonald. “Ndërsa marrim gjithnjë e më shumë matje nga GPS, ne mund të marrim një kuptim shumë më të mirë të asaj që po ndodh.”

Vëzhgimet e hollësishme satelitore të kombinuara me kërkime shtesë në terren gjithashtu mund t’i ndihmojnë shkencëtarët të bashkojnë atë që po ndodh nën tokë në rajonin e Afarit. Por nëse zona është një laborator i gjallë për të studiuar çarjen kontinentale, mjedisi nuk e bën të lehtë.

Ai është quajtur ferri i Dantes,” tha Cynthia Ebinger, një gjeofizikante në Universitetin Tulane në New Orleans, e cila ka kryer fushata të shumta kërkimore në terren në rajonin Afar. “Qyteti më i nxehtë i banuar në sipërfaqen e Tokës është në Afar. Temperaturat e ditës shpesh shkojnë në 54 gradë Celcius dhe ato ftohen në 35 gradë gjatë natës.

Disa nga kërkimet e Ebinger në terren u fokusuan në një çarje gjigante prej 35 miljesh që u hap në shkretëtirën etiopiane në vitin 2005. Ndarja e dhunshme ishte e barabartë me disa qindra vjet lëvizje të pllakave tektonike në vetëm disa ditë, tha ajo.

Që atëherë, puna e Ebinger-it ka marrë parasysh atë që shkakton këto ngjarje ekstreme. Hulumtimi i saj sugjeron se procesi i çarjes nuk është gjithmonë i qetë dhe i qëndrueshëm, por ndonjëherë mund të përcaktohet nga kërcitje të forta gjatë rrugës.

Ne po përpiqemi të kuptojmë kashtën që thyen kurrizin e devesë,” tha ajo.

Ebinger mendon se presioni i shtuar nga magma në rritje mund të jetë duke shkaktuar ngjarje shpërthyese që shihen në rajonin Afar. Ajo e krahasoi skenarin me mbushjen e tepërt të një tullumbace dhe krijimin e një tensioni kaq të madh në sipërfaqen e jashtme, saqë nuk duhet shumë për të lehtësuar presionin dhe për të shkaktuar daljen e balonës.

Me kalimin e kohës, këto ngjarje të përçarjes do të riformësojnë kontinentin afrikan.

Çdo kufi pllake në rajonin e Afarit po përhapet me shpejtësi të ndryshme, por forcat e kombinuara të këtyre pllakave ndarëse po krijojnë atë që njihet si një sistem kreshtore në mes të oqeanit, ku përfundimisht do të formohet një oqean i ri.

Gjiri i Adenit dhe Deti i Kuq do të vërshojnë mbi rajonin Afar dhe në Luginën e Riftit të Afrikës Lindore dhe do të krijohet një oqean i ri dhe ajo pjesë e Afrikës Lindore do të bëhet kontinenti i saj i vogël i veçantë”, tha Macdonald.

Të tre pllakat ndahen me shpejtësi të ndryshme. Pllaka arabe po largohet nga Afrika me një shpejtësi prej rreth 1.5 cm në vit, ndërsa dy pllakat afrikane po ndahen edhe më ngadalë, nga 1.2 cm në 0.5 cm në vit, sipas Macdonald.

Procesi i çarjes mund të ndodhë me një ritëm akullnajor, por studiuesit thonë se ka shenja të qarta se ky tranzicion po ndodh. Ndërsa pllakat shkëputen, materiali nga thellësia e Tokës lëviz në sipërfaqe dhe formon kore oqeanike në kreshtat.

Ne mund të shohim se korja oqeanike po fillon të formohet, sepse është dukshëm e ndryshme nga korja kontinentale në përbërjen dhe dendësinë e saj,” tha Moore.

Burimi: NBC News
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here