Karakteristikat e njerëzve që janë të suksesshëm në shlyerjen e borxheve

Kemi parë ata njerëz të cilët janë gjithmonë të aftë për të shlyer borxhe dhe të qëndrojnë pa stresin e pagesave e detyrimeve të shumta. Po si ja dalin? Pyesim veten për karakteristikat që i bëjnë ata të kenë sukses në këtë rrugë. Pse janë në gjendje të ndjekin me sukses angazhimin e tyre për të dalë nga borxhi kur ka të tjerë që dështojnë në këtë drejtim?

  1. Janë të orientuar drejt qëllimit dhe kanë një fokus të qartë

Një nga ushtrimet e para që bëjnë ata përpara se të fillojnë të shlyejnë borxhet e tyre është se ata përcaktojnë qëllimet e tyre SMART: specifike, të matshme, të arritshme, relevante dhe të kufizuara në kohë.

Borxhlinjtë “e mirë” janë të orientuar drejt qëllimit. Ata e kanë të qartë rrugën që ka përpara. Ata e dinë se si po përparojnë dhe sa shumë u kanë mbetur para se të arrijnë atje.

  1. Ata marrin hapa për të ndryshuar zakonet e të shpenzuarit

Qeniet njerëzore janë krijesa të zakonit. Ne ndihemi rehat në mënyrat dhe rutinat tona. Si rezultat, kërkon vetëdije specifike për të dalë nga modaliteti i zakonshëm. Kur bëhet fjalë për shpenzimet, ne priremi që: të marrim të njëjtën kafe çdo mëngjes; mbaj të njëjtin anëtarësim në palestër; rinovoni automatikisht sigurimin e shtëpisë dhe makinës sonë; merrni të njëjtën marrje për darkë në mbrëmje; blej dhurata për të gjithë ata që njohim gjatë festave, sepse “kështu është”.

Këta që dalin nga borxhi shpejt nuk kanë frikë të ndalen dhe të pyesin veten arsyet e vërteta të shpenzimeve të tyre: A është prej zakonit? Dembelizmi? Mërzia? Stresi? Presioni social? Apo diçka tjetër? Ata ndihen rehat duke dalë nga modaliteti i shpenzimeve rutinë. Ata janë të vetëdijshëm se ku dhe pse po i shpenzojnë paratë e tyre.

  1. Punojnë shumë për të identifikuar ndryshimin midis nevojave dhe dëshirave

Njerëzit që shlyejnë borxhet në kohë nuk bien pre lehtësisht nga reklamat e krijuara qëllimisht për ta bërë dikë të ndihet sikur ka nevojë për produktin e reklamuar. Për shembull, ata e dinë se veshja dhe strehimi janë nevoja të caktuara. Megjithatë, blerja e tendencave më të fundit të këpucëve dhe veshjeve, ose të kesh një shtëpi më të madhe se sa kërkohet janë dëshira të thjeshta. Por këta njerëz janë në gjendje të gërmojnë thellë brenda tyre dhe sinqerisht të pyesin veten nëse blerja e tyre është një gjë e domosdoshme apo e këndshme për ta patur.

  1. Ata nuk kopjonë trendet apo VIP-at

Paguesit e mirë të borxheve janë të vetëdijshëm se jeta e të gjithëve duket e bollshme në mediat sociale ose kur vëzhgohet nga jashtë. Megjithatë, ata nuk lejojnë që fotot e pushimeve të miqve apo të huajve të prishin dëshirën e tyre për të shlyer borxhet në kohë. Disa zgjedhin thjesht të kufizojnë ekspozimin e tyre ndaj mediave sociale, duke e ditur shumë mirë efektin negativ të platformave me shpenzimet. Të tjerët qëndrojnë në mediat sociale, por me ndërgjegjësimin e shtuar për të mos lejuar që kjo të ndikojë në objektivin e tyre të të qënurit pa borxhe.

  1. Komunikojnë hapur, sinqerisht dhe rregullisht për financat me partnerin

Është e vështirë të shlyeni borxhet tuaja si familje nëse nuk jeni në mirëkuptim me partnerin tuaj. Sapo paratë të bëhen një temë që nuk shkakton grindje dhe debate, gjërat do të shkojnë më mirë. Ata e perceptojnë shlyerjen e borxhit si një projekt të përbashkët që duhet trajtuar së bashku. Përpjekjet janë të koordinuara për të ecur përpara, ashtu si një ekip që vozit një varkë në mënyrë sinkron për ta lëvizur atë shpejt dhe drejt. Ata gjithashtu kanë biseda të rregullta, të ndershme dhe pa gjykime për para. Tregimi me gisht zëvendësohet me zgjidhjen produktive të problemeve, veçanërisht kur kanë pengesa në “rrugën pa borxhe”.

  1. Janë të durueshëm dhe të disiplinuar

Njerëzit që shlyejnë borxhet rregullisht e dinë se nuk ka shkop magjik që e bën borxhin të zhduket. Kërkon një sasi të konsiderueshme durimi dhe veprime të vazhdueshme përditë. Ata nuk dekurajohen në sasinë e kohës që u duhet për t’u bërë pa borxhe. Ia kujtojnë vetes se sa larg kanë arritur tashmë dhe përqendrohen në përpjekjet e tyre të përditshme, duke e ditur se, në fund, do të kenë një arritje të rëndësishme. Procesi është me të vërtetë shumë i ngjashëm me humbjen e peshës. Asnjë pilulë magjike nuk është shpikur ende për të humbur peshë brenda natës. Përbërësit magjikë qëndrojnë brenda: durimi, disiplina dhe përkushtimi.

  1. Ata provojnë kënaqësi duke ditur që do jenë pa borxhet e tyre

Kush dëshiron të jetojë një jetë kufizuese? Njerëzit që i shlyejnë borxhet shpejt arrijnë ta njohin këtë ndjesi dhe e dinë se shlyerja e borxhit është prioriteti i tyre, kështu që ata kënaqen shumë me faktin se së shpejti do të jenë të lirë nga borxhet.

  1. Këta njerëz nuk kanë frikë të kërkojnë ndihmë

Disa e perceptojnë kërkesën për ndihmë si një shenjë dobësie. Por paguesit e rregullt e dinë se menaxhimi i duhur i parave nuk vjen natyrshëm për të gjithë. Pra, ata kërkojnë ndihmë pa ndjenjë faji sepse e shohin atë si një shenjë vendosmërie për t’i përmirësuar gjërat.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here