“Kërkoni një rritje page tani”: pagat nuk po mbajnë të njëjtin ritëm me inflacionin. Ja çfarë duhet të bëni

Sondazhet e reja zbuluan se rritja e pagave nuk do të përputhet me inflacionin e shpejtë, duke i detyruar punëtorët të përballen me humbje.

Inflacioni ka bërë që çmimet të rriten pothuajse në çdo gjë – por pagat nuk po rriten.

Sipas anketave të fundit të punëdhënësve amerikanë, shumica e bizneseve nuk do të jenë në gjendje të ofrojnë rritje që përputhen me nivelin aktual prej 8.3% të inflacionit, raportoi Business Insider.

Sondazhet nga Salary.com, Payscale dhe WorldatWork parashikuan rritje të pagave midis 3.8% dhe 4.4%, që është gati gjysma e normës aktuale të inflacionit.

Mospërputhja midis pagës dhe kostos së jetesës do të thotë që shumica e punëtorëve do të shohin tkurrjen e të ardhurave të tyre këtë vit, ndërkohë që vazhdojnë të bëjnë të njëjtën sasi pune.

Sipas Byrosë së Statistikave të Punës, gjysma e parë e vitit 2022 shënoi rënien më të madhe të pagave reale në më shumë se dy dekada.

Një pjesë e problemit është se shumica e kompanive nuk marrin parasysh shkallën e inflacionit kur marrin në konsideratë buxhetet e pagave, dhe punëtorët më pas ngecin në një pozicion të vështirë për të vlerësuar opsionet më të mira për të zbutur koston në rritje të jetesës.

Ndërrimi i punës është një opsion i mundshëm kur kërkoni paga më të mira pasi punëdhënësit ka të ngjarë të ofrojnë një pagë konkurruese për personat me përvojë. Megjithatë, me klimën aktuale ekonomike në fluks, ky opsion nuk është aq premtues sa ishte rreth një vit më parë gjatë Dorëheqjes së Madhe.

Kent Plunkett, CEO i Salary.com tha për Business Insider se basti më i mirë e një punonjësi është të kërkojë një rritje tani përpara se kompanitë të finalizojnë buxhetet e tyre për vitin e ardhshëm.

Nëse keni një pyetje, duhet ta bëni tani,” tha Plunkett. “Sa më herët t’i jepni shikueshmëri shefit tuaj se çfarë kërkoni, aq më shumë ata mund ta përshtatin kërkesën tuaj në buxhetin e tyre.”

Burimi: Entrepreneur
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here