Kometa e gjelbër, e cila do të jetë e dukshme nga Toka për herë të parë që nga Epoka e Akullnajave, po kalon ndryshime të pazakonta

Një kometë e gjelbër që do të jetë e dukshme nga Toka për herë të parë që nga Epoka e Akullnajave duket se po pëson ndryshime të pazakonta.

Kometa ZTF ka shkaktuar mjaft bujë gjatë javëve të fundit teksa ra drejt Tokës, duke u afruar aq shumë me planetin sa duhet të jetë e dukshme me sy të lirë. Do të jetë afrimi i parë i afërt në 50,000 vjet dhe do të arrijë pikën më të afërt më 1 shkurt.

Imazhet e reja të objektit duket se tregojnë se bishti i saj është liruar. Fotografitë e gjuetarit të kometave Michael Jäger, për shembull, e bëjnë të duket sikur bishti po shkëputet.

Ky ka të ngjarë të jetë rezultat i asaj që shkencëtarët e quajnë “ngjarja e ndarjes“, ku bishti merret nga era diellore. Një studim i vitit 2018 e përshkroi këtë ngjarje si “fenomenin më të shquar” të bishtave të plazmës që formohen pas kometave të tilla.

Fenomeni ndodh gjatë momenteve të erës intensive diellore. Ky mot ndan bishtin dhe kokën e kometës dhe besohet të jetë rezultat i një fushe elektrostatike të krijuar pas saj.

Në disa raste, ndërprerja mund të jetë aq e rëndë sa që bishti të shkëputet nga kometa.

Ka qenë një kohë e ngarkuar për nxjerrjet në masë koronale, të cilat mund të shkaktojnë shpërthime të fuqishme nga era diellore. Ka pasur një numër të madh të nxjerrjes së masave koronale, të tilla që kanë kaluar kometën, e cila po i afrohet Tokës dhe Diellit në një kohë të ngarkuar për aktivitetin diellor, vëren SpaceWeather.com.

Astronomët, duke përfshirë ata në shtëpi, do të jenë në gjendje të gjurmojnë kometën ndërsa ajo i afrohet Tokës dhe madje duhet të jenë në gjendje të vëzhgojnë ndryshimet e kometës ndërsa e bën këtë. Nëse ZTF afrohet edhe më shumë, ajo dhe ndoshta bishti i saj duhet të jenë të dukshëm me sy të lirë.

Bishti përbën pjesën më të madhe të asaj që shohim në një kometë: megjithëse vetë objekti mund të jetë vetëm disa kilometra i gjerë, bishti pas tij mund të shtrihet për mijëra kilometra. Ai përbëhet nga pluhuri i nxjerrë nga objekti dhe i hedhur larg nga nxehtësia e diellit.

Burimi: Yahoo.com
Shpërndaje

30 KOMENTET

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here