Ekonomia e ideve dhe e ardhmja e punës – Pjesa e parë

Do të doja të kisha zbuluar ekonominë e idesë vite më parë….
Mendoni se sa më fitimprurëse do të kishin qenë të gjitha agjencitë e mia nëse do të kisha kuptuar se si t’i vlerësoja idetë tona kur ne po negocionim tarifat me klientët!

Dhe në karrierën time të konsulencës, mund të kisha bindur disa nga klientët e mi në korporatat e mëdha që të më paguanin shuma të majme për t’i ndihmuar ata të adoptonin ekonominë e idesë.

Por përpara se të vazhdoj të shpjegoj se si funksionon ekonomia e idesë dhe pse bën një ndryshim kaq të madh, do të doja të ndaja atë që kam mësuar rreth ideve nga kalimi i gjysmës së jetës së biznesit si mjeshtër në sportin e kontaktit që është fusha e cirkut të agjencisë.

Idetë janë avantazhi juaj konkurrues
Mësimi më i rëndësishëm është se, sado dramatike të jenë ndryshimet në komunikimet e marketingut (dhe ato janë të mëdha dhe të pakthyeshme), klientët ende duan ide për markat e tyre për të rritur konkurrencën e tyre, dhe agjencitë më të zgjuara (çfarëdo qoftë specialiteti i tyre) e kuptojnë se të menduarit strategjik dhe kreativiteti është shansi i tyre më i mirë për të larguar rivalët e tyre.

Roli im në Agency Assessments International ka qenë të punoj për pronarët e disa prej markave më të mëdha në botë, të cilët na paguajnë, dhe të kaloj shumë kohë me agjencitë më të mira në botë, të cilët nuk na paguajnë. Menaxhimi i fjalimeve nuk është gjithçka që bëjmë. Një pjesë në rritje e punës sonë qëndron në përpjekjen për të ndihmuar në shndërrimin e projekteve në marrëdhënie dhe marrëdhëniet në partneritet.

Por, në të gjithë bordin, kërkimi i ideve është përparësia kryesore.

Nëse një marrëdhënie e vazhdueshme është duke u themeluar, zhgënjimi (shpesh nga të dyja palët) mbi kreativitetin dhe idetë është zakonisht një çështje kyçe. Në një fushë, kredencialet dhe kimia janë gjithashtu jetike, por përvoja ime është se kredencialet priren të jenë një kualifikues për t’u vlerësuar nga prokurimi, ndërsa faktori i kimisë është i lidhur me atraktivitetin e ideve të paraqitura.

Me fjalë të tjera, klientët pëlqejnë njerëzit, idetë e të cilëve u pëlqejnë!
Më poshtë është një përmbledhje e shpejtë e asaj që kam mësuar rreth ideve:
1. Çdo ide fillon në trurin e dikujt. Jo në një seancë brainstorming. Jo në një sallë konferencash.

2. Një ide është, thjesht, krijimi i një lidhje mes diçkaje të re dhe asaj që është në kujtesën tuaj tashmë…

3. … por asnjë ide nuk mund të arrijë askund derisa ta ndani atë. Gjenerimi i ideve është një veprimtari solo. Por zhvillimi i idesë është një punë në skuadër.

4. Idetë janë një lojë me numra. Ju duhen shumë ide për të gjetur atë ide të pakapshme, një në njëqind. Ideja e parë e mirë në tryezë nuk do t’ju fitojë jackpot-in.

5. Idetë dalluese bien në sy. Ka një premisë për idetë origjinale, të cilat kanë ndikim më të madh dhe konsumim shumë më të ngadaltë.

6. Me klientët ambicioz, rreziku tenton ta mundë të sigurtën. Këtu ka dy audienca – klienti që duhet të miratojë idenë dhe konsumatori që shpresojmë se do të ndikohet prej saj.

7. Me klientët që urrejnë rrezikun, e kundërta është e vërtetë. Miratimi i një ideje më të sigurt shpesh do të kufizojë shkallën e ndikimit dhe impaktin që mund të ketë ideja.

8. Ndryshe nga këndvështrimi tradicional krijues, përmirësimi mund ta bëjë një ide më të fortë, me kusht që procesi të mos zgjasë shumë.

Dhe në fund disa përkufizime:
Së pari, një ide e mirëfilltë është një ide që ka potencialin të jetë ai 1/100 që ndryshon lojën.

Së dyti, një hero i idesë është dikush plot me ide, i cili gjithashtu ka aftësinë të punojë me të tjerët për të ndihmuar në vlerësimin, përzgjedhjen dhe zhvillimin e ideve – nga cilido burim.

Problemi me kreativitetin dhe si ta zgjidhim atë
E shkrova The very Idea për të inkurajuar njerëzit në zyra (le t’i quajmë klientë, megjithëse vlen për një nënunivers shumë më të gjerë) që të jenë më kreativë në gjenerimin dhe ndihmën për të zhvilluar ide. Ne i bëjmë fole njerëzve në biznes. Ai/ajo është krijues. Të tjerët nuk janë.

Është thjesht kaq e gabuar. Mungesa e mundësive, jo e aftësisë, është pengesa.

Njerëzit nuk mund të bëhen Heronjtë e Idesë nëse kompanitë nuk pranojnë të lirojnë mjaftueshëm nga koha ekzekutive që shpenzohet aktualisht në takime brenda zyrave dhe detyra të përsëritura të procesit. Njerëzit e zënë nuk kanë kohë dhe hapësirë për të krijuar ide.

I inkurajoj lexuesit e mi të mos pranojnë të gjitha kërkesat për takime që marrin. Provoni ‘pranoj‘ ose ‘refuzoj‘. Qielli nuk do të bjerë poshtë. Vendosni ‘koha e të menduarit‘ në kalendarin tuaj.

Në The very Idea ka pesëdhjetë këshilla për aktivizimin e trurit tuaj ideor dhe njëzet këshilla matematikore për të ndihmuar në zhvillimin, përzgjedhjen dhe vlerësimin e ideve.

Duke pritur për aftësitë e idesë së së ardhmes

Në Forumin Ekonomik Botëror në Davos në vitin 2016, u prezantua një raport “E ardhmja e Punëve“, duke nxjerrë në pah një tabelë të aftësive individuale në biznes që do të jenë më të rëndësishmet në dekadën e ardhshme.

Tre aftësitë kryesore ishin zgjidhja komplekse e problemeve, të menduarit kritik dhe kreativiteti. Të gjitha këto kanë të bëjnë me aftësinë me idetë.

Pra, aftësitë e të pasurit ideve nuk janë thjesht ‘është mirë t’i kesh‘. Ato janë një domosdoshmëri për punëdhënësit ambicioz dhe njerëzit që duan të largohen nga robotët dhe të gëzojnë karriera të qëndrueshme.

Shkrimi i raporteve, bërja e buxheteve dhe udhëtimet për takime dhe ulja në to nuk do të mjaftojnë për t’i sjellë sukses as kompanive, as njerëzve që punojnë në to.

Pa ide nuk mund të ketë përparim, rritje apo ndryshim. Nuk janë paratë që e bëjnë botën të rrotullohet. Janë idetë. Kjo është baza e Idea Economics. Ekonomia konvencionale shikon prapa, ku performanca afatshkurtër është matja kryesore.

Me Idea Economics, ne ecim përpara. Është potencial për të cilin jemi të emocionuar.

Burimi: Medium.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here