Martesa dhe divorci? Gratë që fitojnë më shumë se burrat e tyre duhet të kenë kujdes

Burrat e tyre kanë më shumë gjasa të tradhtojnë dhe ata kanë më shumë gjasa të përballen me divorcin. Dy ekspertë divorcesh zbulojnë arsyet pse dhe çfarë të bëjnë për këtë.

Kur gratë fitojnë më shumë se burrat e tyre, martesat vështirësohen. Sipas një studimi të Universitetit të Çikagos martesat e femrave që sigurojnë të ardhurat kryesore për familjen kanë 50% më shumë gjasa të përfundojnë në divorc.

Shumë marrëdhënie që nuk përputhen me normën tradicionale të njeriut që luan rolin e ofruesit nuk shkojnë mirë. Studimi i Universitetit të Çikagos tregon për disa arsye, duke përfshirë tensionin mes partnerëve, për shkak të një kombinimi të pritjeve shoqërore të burrave dhe ideve të rrënjosura thellë për rolet gjinore, që çojnë në argumente.

Studimet tregojnë gjithashtu se kur një grua fiton më shumë se burri i saj, ai ka më shumë gjasa të tradhtojë. Në fakt, rreth 15% e burrave në një studim nga American Sociological Review të cilët ishin 100% të varur financiarisht nga gratë e tyre kishin lidhje jashtëmartesore. Kjo është tre herë më e lartë se 5% e grave me të ardhura të larta që kanë humbur rrugën, tregoi studimi.

Për burrat, varësia financiare mund të jetë veçanërisht kërcënuese, duke rezultuar në sjellje sabotuese të marrëdhënieve dhe mashtrimi mund të jetë një mënyrë subkoshiente për të forcuar vetëvlerësimin e tij ose për të rivendosur ndjenjën e tij të mashkulloritetit. Ndërsa tradhtia nuk është domosdoshmërisht një dënim me vdekje për një martesë, ajo është arsyeja më e shpeshtë e raportuar për një ndarje.

Nuk është tamam logjike,” tha Alexandra Shepis, një Analiste e Çertifikuar Financiare e Divorceve, e cila ofron këshilla financiare për shumë gra që sigurojnë ushqimin në familje. “Nëse jeni financiarisht i varur nga bashkëshorti juaj, ndoshta nuk duhet t’i tradhtoni. Por rrallë financat diktojnë çështjet e zemrës”.

Për më tepër, Shepis paralajmëron se një divorc për gratë siguruese të ushqimit mund të jetë veçanërisht i dhimbshëm, pasi ligji dikton që ajo t’i paguajë atij mbështetjen bashkëshortore nëse të ardhurat e saj janë dukshëm më të mëdha. “Kjo mund të jetë një pilulë veçanërisht e vështirë për t’u gëlltitur për një grua, burri i së cilës kishte një lidhje kur ajo kalonte orë të gjata në zyrë duke punuar për ta mbajtur atë.”

Kush ngec me punët e shtëpisë?
Lisa Zeiderman, një avokate divorci dhe partnere menaxhuese për Miller Zeiderman LLP, shpesh përfaqëson bashkëshorten femër që është familjare. Sipas Zeiderman, shumë nga këto gra janë drejtuese me fuqi të lartë që jo vetëm mbajnë familjen e tyre, por edhe kujdesen për fëmijët. Pavarësisht se ato po fitojnë të ardhura të konsiderueshme, këto gra ende arrijnë të drejtojnë familjen, duke përfshirë, por pa u kufizuar në, sigurimin e ofruesve të fëmijëve, organizimin e kujdesit për fëmijët, organizimin e takimeve për lojëra, ndjekjen e aktiviteteve shkollore dhe sigurimin që ka një vakt familjar dhe orarin e gjumit rutinë.

Zeiderman pretendon se këto gra duhet të marrin një pjesë më të madhe të shpërndarjes së barabartë për shkak të kontributeve të tyre më të mëdha në njësinë familjare. Për më tepër, ndërkohë që ata mund të duhet të paguajnë shpenzimet për palën tjetër, kjo mund të kompensohet nga një shpërndarje më e madhe e aseteve. Ndërkohë që në disa martesa nuk ka lidhje, gruaja që siguron ushqimin mund të ndihet ende sikur nuk mbështetet sa duhet, duke thelluar konfliktet dhe duke shkaktuar pakënaqësi që mund të përshkallëzohet në grindje dhe, në fund, në divorc. Për më tepër, siç u parashtrua më lart, gratë siguruese shpesh përfundojnë duke bërë një sasi joproporcionale të punëve të shtëpisë.

Sipas Journal of Family Issues, sa më të varur ekonomikisht të jenë burrat nga gratë e tyre, aq më pak punë shtëpie bëjnë. Edhe gratë me burra të papunë shpenzojnë shumë më shumë kohë në punët e shtëpisë sesa bashkëshortët e tyre. Me fjalë të tjera, sa më shumë të fitojë gruaja, aq më i madh është dënimi në shtëpi. Prandaj, siç thekson Zeiderman, aq më i madh duhet të jetë shpërblimi kur ndahet vazoja martesore.

Si për çdo çështje, çiftet duhet të jenë të gatshëm dhe të aftë të diskutojnë me ndershmëri realitetin e gruas që është mbajtësja kryesore e familjes,” tha Beatty Cohan, psikoterapiste, terapiste seksi dhe autore. “Çështjet që përfshijnë ndarjen e punës në detyrat e përditshme, duke përfshirë kujdesin për fëmijët, blerjet ushqimore, pastrimin e shtëpive, etj. duhet të pranohen, trajtohen dhe zgjidhen. Çifti duhet të jetë i hapur ndaj vlerësimit të vazhdueshëm se si po funksionon procesi në të vërtetë. Kompromisi dhe zgjidhjet fituese duhet të jenë qëllimi kur lindin sfida… ashtu siç do të ndodhin në mënyrë të pashmangshme.”

Këshilla për të ndihmuar në ruajtjen e një martese të lumtur
Në planin financiar, martesat e suksesshme kanë komunikim të rregullt dhe të hapur për financat. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur normat e fitimit gjinor ndryshojnë. Shepis këshillon çiftet që të planifikojnë një natë takimesh financiare dhe të hartojnë një plan financiar që merr parasysh qëllimet e tyre.

Hapësirat e mëdha në të ardhura mund të shkaktojnë tension në marrëdhënie dhe nëse paratë janë një temë tabu, shanset do të grumbullohen kundër jush. Nga ana tjetër, të jesh në të njëjtën faqe, financiarisht dhe të punosh së bashku drejt ëndrrave tuaja të përbashkëta është një nga mënyrat më të rëndësishme për të forcuar marrëdhënien tuaj dhe për të siguruar lumturinë tuaj përgjithmonë.”

Burimi: Kiplinger.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here