Kosova përballet me krizën të madhe energjetike brenda një dekade

Sipas një komunikimi të qeverisë mbi zbatimin e vendimit për masat emergjente të krizës energjetike, Kosova do të ketë 60 ditë ndërprerje të planifikuara ditore të energjisë.

Qeveria tha se për shkak të rritjes së konsiderueshme të konsumit të energjisë elektrike, prodhimit të pamjaftueshëm të energjisë në vend dhe krizës globale energjetike që ka rezultuar në rritjen e lartë të çmimit të energjisë elektrike në tregun ndërkombëtar, sistemi energjetik i Kosovës po përballet me vështirësi të mëdha shkruan Intellinews.

Vështirësi në furnizimin me energji elektrike kanë ndodhur sidomos gjatë dhjetorit 2021 për shkak të avarive në njësitë e termocentralit Kosova B dhe rritjes së ndjeshme të konsumit të energjisë elektrike. “Për të ruajtur integritetin e sistemit, qeveria shpall masa emergjente në furnizimin me energji për një kohëzgjatje maksimale deri në gjashtëdhjetë ditë”, thuhet në njoftimin e qeverisë.

KEDS-i më 24 dhjetor tha se ka vendosur ndërprerje sistematike, të përkohshme të energjisë elektrike prej dy orësh për shkak të thellimit të krizës energjetike, mbingarkesave të sistemit të energjisë elektrike, rritjes së konsumit për shkak të rritjes së ngrohjes dhe dallimit të madh në mes të konsumit dhe prodhimit.

KEDS tha se ndërprerja e energjisë me rotacion fillimisht do të zbatohet për 24 orë dhe se në zona të ndryshme do të ndërpriten për cdo dy orë.

Ndërmarrja e shpërndarjes u bëri thirrje qytetarëve që të kenë kujdes me konsumin e energjisë dhe të përdorin masa alternative për ngrohje. Konsumatorët po njoftohen për kufizimet e planifikuara përmes aplikacionit eKesco, thuhet më tej në njoftim.

Kosova mbështetet shumë në prodhimin e energjisë elektrike nga TEC-et, por shpesh përballet me kriza energjetike për shkak të TC-ve të vjetruara, të cilat vazhdimisht kanë nevojë për riparim. Kosova vlerësohet të ketë rezervat e pesta më të mëdha në botë të linjitit ose qymyrit të murrmë prej 12-14 miliardë tonësh. Ajo prodhon 95% të energjisë elektrike nga qymyri, duke e bërë atë të dytin në botë. Stacionet e vjetruara kontribuojnë në prodhimin e ulët vendas dhe një krizë globale energjetike ka rritur çmimet e importit. Ndërkaq, Qeveria e Kosovës ka ndarë 20 milionë euro për importin e energjisë elektrike, që sipas kryeministrit Albin Kurti është deri në shtatë herë më e lartë se në periudhën e njëjtë të vitit të kaluar kur çmimi i një MË/h ishte rreth 60 euro.

Kurti tha më herët në dhjetor se çmimet e tilla të energjisë mund të vazhdojnë pafundësisht dhe është e rëndësishme që të përpiqemi të kursejmë energjinë elektrike sa më shumë që të jetë e mundur. Ai premtoi se qeveria do t’i trajtojë të gjitha çështjet energjetike brenda mandatit të saj dhe se strategjia që do të prezantohet brenda gjysmës së parë të vitit 2022 do të jetë hapi i parë në këtë drejtim.

Ndërkohë një masë tjetër paraprake për të ulur konsumin e energjisë. Qeveria e Kosovës ka vendosur të ndalojë minierat e kriptomonedhave në vend për shkak të krizës energjetike dhe mungesës së energjisë elektrike gjatë muajve të dimrit, tha më 4 janar ministri i Ekonomisë i Kosovës, Artane Rizvanolli. Nxjerrja e kriptomonedhave përdor sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike për të fuqizuar kompjuterët që zgjidhin ekuacionet kriptografike për t’u shpërblyer me monedhë. Ishte bërë e njohur në pjesët veriore të vendit ku banorët kishin marrë energji elektrike falas për vite me radhë, por kriza e vazhdueshme energjetike e ka detyruar Prishtinën të kërkojë mënyra për të frenuar përdorimin e energjisë. Vendimi u bazua në një rekomandim të komisionit teknik të qeverisë për masat emergjente në sektorin e furnizimit me energji, i cili u krijua në fund të vitit 2021. Deri më tani, komisioni ka mbajtur dy takime për të identifikuar dhe rekomanduar masa për adresimin e efekteve negative të krizës globale të energjisë.

Burimi: Intellinews

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here