Ku ndryshon ilaci kundër Covid-19 Merck nga Pfizer?

Pfizer Inc (PFE.N) dhe Merck & Co Inc (MRK.N) kanë zhvilluar pilula eksperimentale antivirale që kanë treguar efikasitet premtues në provat e të rriturve me COVID-19 të cilët janë në rrezik të lartë të sëmundjes serioze. Të dy ilaçet gjithashtu po studiohen për të parë nëse mund të parandalojnë infeksionin tek njerëzit e ekspozuar ndaj virusit. Këtu është një shpjegim i ndryshimeve në dy pilulat shkruan Reuters.

Shifrat nga provat të ofruara nga dy kompanitë sugjerojnë se Pfizer ka pilulën më efektive, por ato nuk kanë ofruar ende të dhëna të plota.

Pfizer deklaroi të premten rezultatet e provës treguan të cilat treguan se pilula e re e zvogëloi mundësinë e shtrimit në spital ose vdekjes me 89% në pacientët me COVID-19 në rrezik për sëmundje të rënda duke pasur parasysh trajtimin brenda tre ditëve nga fillimi i simptomave dhe me 85% kur jepet brenda pesë ditëve të fillimit thuhet më tej në artikull.

Merck më 1 tetor tha se pilula e tyre e uli mundësinë e shtrimit në spital ose vdekjes me rreth 50% te pacientët në rrezik për sëmundje të rënda duke pasur parasysh trajtimin brenda pesë ditëve nga fillimi. Merck nuk dha shifra në lidhje me pacientët që marrin pilulën brenda tre ditëve nga fillimi.

Ilaçi i Pfizer ka emrin e markës Paxlovid. Ilaçi i Merck ka emrin e markës Lavgevrio në Britani, ku ka marrë miratimin e rregullatorit.

Pse janë të rëndësishme këto barna?

Ndërkohë që një numër vaksinash janë të disponueshme në mbarë botën për të parandaluar infeksionin, duke përfshirë një të bërë nga Pfizer, ka mundësi të kufizuara trajtimi për njerëzit e infektuar me COVID-19. Aktualisht, pacientët me COVID-19 që nuk janë mjaftueshëm të sëmurë për t’u shtruar në spital, por janë në rrezik të sëmundjes serioze, mund të trajtohen me ilaçe antitrupash, megjithëse ato duhet të jepen në mënyrë intravenoze në spitale thuhet më tej në artikull.

Si funksionojnë ato?

Të dy barnat jepen për pesë ditë. Doza e Pfizer është tre pilula në mëngjes dhe tre pilula gjatë natës. Ilaçi i Merck-ut merret si katër pilula në mëngjes dhe katër në mbrëmje.

Ilaçi i Pfizer është pjesë e një klase të njohur si frenuesit e proteazës, të krijuar për të bllokuar një enzimë që koronavirusi ka nevojë për t’u shumëfishuar. Pfizer tha se për shkak se ilaçi synon një pjesë të virusit thelbësor për riprodhimin, patogjeni nuk mund të bëhet rezistent ndaj trajtimit. Ilaçi i Pfizer jepet në kombinim me ritonavir, një antiviral më i vjetër që rrit aktivitetin e frenuesve të proteazës, por mund të shkaktojë efekte anësore gastrointestinale dhe të ndërhyjë me medikamente të tjera.

Pilula Merck, e zhvilluar me Ridgeback Biotherapeutics, është një analog nukleozid me një mekanizëm veprimi që synon të futë gabime në kodin gjenetik të virusit. Për shkak se ilaçi gjeneron mutacione të rastësishme në virus, është e vështirë që koronavirusi të evoluojë dhe të bëhet rezistent.

Burimi: Reuters

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here