Kina paralajmëron për virusin e ri Langya që ka prekur 35 persona

Gati tridhjetë njerëz janë sëmurë nga një virus i ri që po përhapet në Kinë – me shkencëtarët që paralajmërojnë se është shumë herët për të thënë nëse është vdekjeprurës apo përhapet mes njerëzve.

Henipavirusi Langya – ose LayV – duket se po kërcen nga kafshët në disa pjesë të Kinës, gati tre vjet pasi pandemia e koronavirusit filloi atje.

Ai i përket një familjeje virusesh që “dihet se infektojnë njerëzit dhe shkaktojnë sëmundje fatale“, shkroi një ekip shkencëtarësh ndërkombëtarë të udhëhequr nga Kina në një studim të rishikuar nga kolegët në New England Journal of Medicine.

Kjo përfshin virusin Nipah, i cili përhapet nga derrat dhe vret deri në 75% të të infektuarve, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Sidoqoftë, deri më tani asnjë nga 35 rastet e konfirmuara LayV të gjetura në provincat Shandong dhe Henan nuk janë dëshmuar vdekjeprurëse.

Nga këto raste, rreth 26 u zbulua se kishin vetëm LayV, jo sëmundje të tjera – dhe të gjithë kishin ethe, ndërsa gjysma kishte gjithashtu lodhje dhe kollë.

Kishte “anomali” të tjera, në më shumë se gjysmën – 54% – zhvilloi leukopeni, një rënie në qelizat e bardha të gjakut që luftojnë sëmundjet në gjak. Më shumë se një e treta kishin funksion të dëmtuar të mëlçisë, dhe 8% panë gjithashtu përkeqësim të funksionit të veshkave.

Pas testimit të 25 llojeve të kafshëve të egra në zonat përreth, shkencëtarët e gjetën atë në 27% të kërpudhave të testuara, duke sugjeruar se gjitarët e vegjël dhe të mbuluar me lesh “mund të jenë një rezervuar natyror i LayV“, shkruajnë shkencëtarët.

E njëjta familje virusesh ka qenë e njohur më parë se është përhapur midis njerëzve – por nuk ka pasur mjaft raste LayV për të “përcaktuar statusin e transmetimit nga njeriu te njeriu“, paralajmëruan shkencëtarët.

Nuk kishte asnjë kontakt të ngushtë ose histori të zakonshme të ekspozimit midis pacientëve, gjë që sugjeron se “infeksioni në popullatën njerëzore mund të jetë sporadik,” thonte studimi me optimizëm.

Gjurmimi i kontaktit të 9 pacientëve me 15 anëtarë të familjes me kontakt të ngushtë nuk zbuloi asnjë transmetim LayV me kontakt të ngushtë, por madhësia e kampionit tonë ishte shumë e vogël” për të qenë të sigurt, theksonte raporti.

Qendrat e Tajvanit për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) është ndër ato që i kushtojnë vëmendje përhapjes së virusit, tha Channel NewsAsia.

Burimi: The New York Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here