Një shtëpi për 13 cent në Kroaci? Ka diçka që nuk shkon…

Shitjet e shtëpive në Itali me 1 euro ndezën një sensacion global, duke nxitur shumë amerikanë të nisin një jetë të re në fshatrat simpatikë në majë të kodrave dhe qytetet bregdetare. Tani, një vend tjetër evropian po e bën një hap më tej, duke ofruar një mundësi unike për ata që mendojnë të lëvizin jashtë vendit.

Një qytet në Kroaci aktualisht po shet shtëpi për çmimin simbolik por specifik prej 13 centësh, duke ndjekur hapat e programit të suksesshëm të pronave të përballueshme të Italisë. Nisma synon të trajtojë popullsinë në rënie të qytetit dhe të tërheqë banorë të rinj.

Kush kualifikohet dhe si ta blini?

Qyteti në fjalë, Legrad, është një komunitet piktoresk rural i vendosur përgjatë lumit Drava, duke formuar kufirin me Hungarinë. Pavarësisht hapësirave të shumta të gjelbra, aksesit në natyrë dhe plazheve buzë lumenjve, Legradi, i cili dikur lulëzonte brenda perandorisë austro-hungareze, tani ka vetëm 2000 banorë dhe kërkon të rrisë popullsinë e tij.

Në një përpjekje për të rritur rezidencën, këshilli i qytetit prezantoi kohët e fundit një skemë për dhënien virtuale të shtëpive, duke i vendosur ato në shumën nominale prej 13 cent. Kjo qasje pason një përpjekje të mëparshme në vitin 2021, kur shtëpitë e pabanuara u shitën për 1 kuna (0,13 euro).

Ne u shndërruam në një qytet kufitar me pak lidhje transporti me vendet e tjera. Që atëherë, popullsia ka rënë gradualisht,” shpjegoi Ivan Sabolic, kryebashkiaku i qytetit.

Njoftimi i fundit tashmë ka ngjallur interes, me pesë shtëpi gati për banim të shitura tashmë. Tre familje janë shpërngulur dhe rezultati pozitiv është i dukshëm pasi secila familje mirëpriti një anëtar të ri gjatë zhvendosjes së tyre, duke rritur më pas numrin e fëmijëve në çerdhet lokale.

Pse 13 Cent?

Çmimi specifik prej 13 cent u zgjodh sepse, me Kroacinë duke adoptuar euron si monedhë të saj, 1 kuna – shuma nominale e zgjedhur në skemën e mëparshme të strehimit – tani është afërsisht ekuivalente me 13 cent.

Kriteret e pranueshmërisë:
Banorët e mundshëm të Legradit duhet të plotësojnë disa kushte:
– Të jetë nën 45 vjeç
– Të jetë në një partneritet martesor ose jashtëmartesor
– Nuk ka precedentë penalë
– Të mos zotërojë asnjë pronë tjetër

Kjo nismë paraqet një mundësi unike dhe të përballueshme për ata që kërkojnë të përqafojnë një kapitull të ri të jetës në një qytet simpatik kroat.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here