Skema provë e Venecias: 5 euro/dita për të kontrolluar turmat e turistëve

Venecia, e njohur për kanalet e saj piktoreske dhe monumentet historike, po zbaton një skemë prove për të menaxhuar fluksin e udhëtarëve ditorë. Biletat për këtë iniciativë dolën në shitje të martën, duke u siguruar vizitorëve akses në qytet nga prilli e në vazhdim. Bileta njëditore, me çmim 5 euro, do të jetë e vlefshme nga ora 08:30 deri në 16:00 me orën lokale.

Tarifa e re ditore e pranimit është vendosur të zbatohet duke filluar nga 25 prilli, që përkon me një festë kombëtare në Itali. Biletat do të kërkohen për 10 ditët pasuese dhe shumicën e fundjavave deri në mes të korrikut.

Për të marrë akses, vizitorët duhet të blejnë bileta në internet përmes https://cda.ve.it/en/, duke gjeneruar një kod QR të vlefshëm për një ditë. Ata që gjenden pa biletë do të përballen me gjoba që variojnë nga 50 deri në 300 euro.

Përjashtimet nga tarifa përfshijnë banorët e Venecias, individët e lindur në qytet, studentët, punëtorët dhe pronarët e shtëpive. Vizitorët nën 14 vjeç dhe turistët me rezervime hotelesh do të duhet të regjistrohen dhe të marrin një kod QR, por aksesi i tyre do të jetë pa pagesë.

Fillimisht, nuk do të ketë kufi për numrin e njerëzve që hyjnë në qytet pasi autoritetet vlerësojnë efikasitetin e sistemit. Turizmi masiv dhe përmbytjet e shpeshta kanë paraqitur sfida të vazhdueshme për Venecian.

Vitin e kaluar, UNESCO konsideroi shtimin e Venecias në listën e Trashëgimisë Botërore në Rrezik, duke përmendur shqetësimet për ndryshimin e klimës dhe ndikimin e turizmit masiv. Megjithatë, pasi miratoi përpjekjet e Italisë, duke përfshirë sistemin kundër përmbytjeve MOSE dhe futjen e tarifave të hyrjes, UNESCO e tërhoqi kërkesën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here