Njerëzit me inteligjencë emocionale të lartë e reduktojnë stresin me 4 fjalë

Mund të duket e thjeshtë, por duhet përpjekje për të bërë me të vërtetë një ndryshim: “vendosni gjërat në perspektivë“.

Kjo frazë shpesh reklamohet nga gurutë e vetë-ndihmës si një ilaç për ankthin, por çfarë do të thotë në të vërtetë? Si një shkencëtar i sjelljes, mendoj se mund të jetë e paqartë dhe e padobishme nëse nuk e kuptojmë rolin e trurit.

Truri dhe perspektiva e shqetësuar

Truri ynë e përpunon natyrshëm stresin në një mënyrë egoiste. Ky “stres egocentrik” na bën të shohim çdo ngjarje negative si një event personal të rëndësishëm, e cila mund të jetë dobësuese. Medial frontal gyrus (MFG) lidh identitetin me emocionin, vlerësimin dhe vëmendjen. Ky organizim shpesh çon në shkatërrim pasi ne vazhdimisht përqendrohemi në ankthet tona.

Për t’i “vendosur gjërat në perspektivë“, ne duhet të rindërtojmë MFG-në dhe lidhjet e tij, duke krijuar një ndarje mendore midis vetes dhe ankthit tonë.

Përdorimi i perspektivës së kohës për të reduktuar stresin

Një mënyrë efektive për të ndryshuar këndvështrimin tonë është duke ndryshuar pikëpamjen tonë për kohën. Truri ynë mund të udhëtojë mendërisht nëpër kohë, një aftësi e njohur si kronostezia. Duke imagjinuar të ardhmen e largët ose ngjarje të së shkuarës, ne mund të fitojmë një pamje objektive, duke reduktuar ankthin.

Provoni këtë ushtrim

E ardhmja/reflektimi retro: Imagjinoni veten pas një viti. Imagjinoni se çfarë mund të bëni, si do të ndiheni dhe me kë do të jeni. Pastaj, pretendoni se vetja juaj e ardhshme shikon prapa stresin tuaj aktual.

– Si ndihet vetja juaj aktuale? Shkruajini këto emocione.
– Si ndihet vetja juaj e ardhshme për stresin tuaj aktual? Shkruajini edhe këto.
– Çfarë njohurish ka vetja juaj e ardhshme që nuk e keni ende? A mund ta mësoni këtë tani?

Duke u distancuar nga momenti aktual, ne mund ta shikojmë stresin tonë më objektivisht dhe më pak emocionalisht. Ky ushtrim rilidh MFG-në, duke na ndihmuar të shohim veten më qartë dhe të menaxhojmë më mirë stresin.

Kështu që herën tjetër që dëgjoni “vendosni gjërat në perspektivë“, do të dini se si ta bëni atë dhe të përjetoni përfitimet reale.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here