Nord Stream 1 fillon mirëmbajtjen vjetore, ndërsa Evropa shqetësohet për të ardhmen

Nord Stream 1, gazsjellësi më i madh i vetëm që transporton gazin rus në Gjermani, fillon sot mirëmbajtjen vjetore, me flukse që pritet të ndalojnë për dhjetë ditë.

Disa qeveri, tregje dhe kompani evropiane shqetësohen se mbyllja mund të zgjatet.

Tubacioni Nord Stream 1 transporton 55 miliardë metra kub (bcm) gaz në vit nga Rusia në Gjermani nën Detin Baltik.

Muajin e kaluar, Rusia uli flukset në 40% të kapacitetit total të tubacionit, duke cituar se ky reduktim po vjen si pasojë e kthimit me vonesë të pajisjeve të servisuara në Kanada.

Evropa tani ka frikë se Rusia mund të zgjasë mirëmbajtjen e planifikuar për të kufizuar më tej furnizimin me gaz evropian, duke çuar në rrëmujë planet për mbushjen e magazinave për dimër, ndërkohë që ka rritur krizën e gazit, e cila ka nxitur masa urgjente nga shumë qeveri dhe fatura të larta të dhimbshme për konsumatorët.

Ministri gjerman i ekonomisë Robert Habeck tha se vendi duhet të përballet me mundësinë që Rusia të pezullojë rrjedhat e gazit përmes Nord Stream 1 përtej periudhës së planifikuar të mirëmbajtjes.

Bazuar në modelin që kemi parë, nuk do të ishte shumë befasuese tani nëse gjendet ndonjë detaj i vogël teknik dhe më pas ata mund të thonë ‘tani nuk mund ta ndezim më atë‘,” tha ai.

Zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov hodhi poshtë pretendimet se Rusia po përdorte naftën dhe gazin për të ushtruar presion politik, duke thënë se mbyllja e mirëmbajtjes ishte një ngjarje e rregullt dhe e planifikuar dhe se askush nuk po “shpikte” ndonjë riparim.

Që nga marsi, Rusia ka ndërprerë plotësisht furnizimin me gaz për disa vende evropiane që nuk përmbushën kërkesën e saj për pagesë në rubla.

Muajt e fundit kanë treguar një gjë: Putini nuk njeh tabu. Prandaj nuk mund të përjashtohet një ndalesë e plotë e furnizimit me gaz përmes gazsjellësit Nord Stream,” tha Timm Kehler, drejtor menaxhues i shoqatës gjermane të industrisë Zukunft Gas.

Në vitet e mëparshme, periudha vjetore e mirëmbajtjes në Nord Stream 1 ka zgjatur rreth 10-12 ditë dhe ka përfunduar në kohë.

Burimi: Euronews
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here