Perspektiva e qytetit pa fëmijë

Ndërsa kostot e strehimit rriten, eksodi i familjeve nga qendrat urbane është një kërcënim për lëvizshmërinë sociale dhe gjallërinë kulturore
Randal Cremer është një nga disa shkollat fillore të cilat po mbyllen ose po bashkohen në Londër, e shkaktuar nga nivelet e ulëta të lindjeve, familjet që largohen për shkak të kujdesit të shtrenjtë të fëmijëve, Brexit dhe prindërit që rivlerësuan jetën e tyre gjatë pandemisë. Faktori më i madh është se “banimi po bëhet i papërballueshëm“. Philip Glanville, kryebashkiak i Hackney, e quan atë “kriza akute e përballueshmërisë“. Mbajtja e fëmijëve në zonë, thotë ai, kërkon një ndërhyrje nga qeveria qendrore, për të ofruar “investime domethënëse në banesat sociale, për të përshtatur mbështetjen e mirëqenies me koston reale të banesave dhe për të vendosur kontrolle mbi qiratë në rritje“.Një e ardhme me një numër në rënie të fëmijëve është ajo me të cilën po përballen shumë qytete, duke përfshirë San Francisko, Seattle dhe Washington DC. Në Hong Kong, për çdo të rritur mbi 65 vjeç ka 0,7 fëmijë, dhe në Tokio është edhe më pak (0,5).

Edhe para pandemisë, Joel Kotkin, autor i Qytetit Njerëzor, shkroi një dekadë më parë për perspektivën e një qyteti pa fëmijë, duke thënë se qytetet amerikane “kanë nisur një eksperiment për të pastruar qytetet tona nga fëmijët“. . .

Jon Tabbush, studiues i lartë për Qendrën për Londrën, një institut kërkimor, shqetësohet se kryeqyteti do të bëhet një “qytet më i veçuar, më pak i gjallë kulturalisht dhe, në planin afatgjatë, një qytet më pak produktiv. Çmimet e larta të shtëpive dhe qirave që bëjnë që banorët e varfër dhe me të ardhura të mesme të lëvizin jashtë dhe të largohen nga qyteti ka të ngjarë të rrisin ndarjen racore dhe të dëmtojnë kulturën e përbashkët të qytetit që ka bërë disa nga muzikën, artin dhe filmin më të njohur në botë.”Pafëmijëria, shkroi urbanisti Richard Florida në vitin 2019, “pasqyron sesi disa lagje specializohen në lloje të caktuara banorësh sipas të ardhurave dhe fazës së jetës“. Në Londër, fëmijët janë shpërndarë në mënyrë të pabarabartë, me familjet që lëvizin në skajet e jashtme.
Kjo ndarje, ku familjet më të varfra detyrohen të dalin në skajet më të largëta të qytetit ose, në shumë raste, jashtë qytetit tërësisht, thotë Tabbush, “është një me më pak lëvizshmëri sociale dhe hierarki më të kalcifikuara të pasurisë dhe klasës“.

Prania e fëmijëve në një lagje formon ofrimin publik dhe privat të objekteve lokale. Enrico Moretti, profesor i ekonomisë i specializuar në ekonominë urbane në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, vëren se “kërkesa për përmirësim në cilësinë e shkollës lidhet pozitivisht me numrin e familjeve me fëmijë në një zonë, ndërsa kërkesa për argëtim – restorante, bare , dhe muzeumet — është në korrelacion negativ me numrin lokal të familjeve me fëmijë”.

Megjithatë, nga prania e fëmijëve në qytet mund të përfitojë të gjithë të rriturit, jo vetëm prindërit. Gil Penalosa, një urbanist, i përshkruan fëmijët si një “specie tregues” – projektimi i qyteteve për të punuar për fëmijët do të thotë se ata punojnë edhe për të gjithë të tjerët. Alexandra Lange, autore e “Dizajni i fëmijërisë“, zgjerohet në këtë pikë, duke argumentuar se nëse projektoni qytete që të jenë të sigurta për të rriturit, ato do të “dizenjohen zakonisht për të rinj të aftë – të cilët mund të kalojnë shpejt rrugën“. . . të cilët nuk kanë nevojë të pushojnë pas 10 blloqeve.

Por kjo nuk është shumica e njerëzve. Duke ndryshuar lentet. . . me atë të një tre-vjeçari, një 10-vjeçari, një 16-vjeçari – për të mos përmendur një 80-vjeçar – zgjeron rrënjësisht atë që do të thotë të dizajnosh një qytet të mirë dhe lejon një popullsi më të larmishme të jetojë, të punoni dhe luani atje.

Fëmijët inkurajojnë hartimin e një mjedisi urban që është “i sigurt, duke mbështetur ata që ecin.” Fëmijët gjithashtu mund të nxisin inovacionin. “Korporatat gëzojnë gjallërinë që fëmijët sjellin në një vend.”

Më shumë se 20 vjet më parë, sociologët amerikanë Richard Lloyd dhe Terry Nichols Clark i përshkruan qytetet si “makina argëtuese” për të pasurit pa fëmijë. Sot, Lloyd është i shqetësuar se qytetet janë në rrezik të “rrallohen” – nëse familjet nuk mund ta përballojnë më qytetin, as artistët që krijojnë një pjesë të tërheqjes së tyre kulturore. “Fëmijët janë një burim lidhjeje – ndërsa rritesh dhe pijet nuk janë më interesante, ajo lidhje e përbashkët prishet,” thotë ai.Fëmijët janë gjithashtu një shenjë e shëndetit afatgjatë të një lagjeje. Në Hackney, Glanville i sheh ato si mënyra e vetme për të ndërtuar “lagje të qëndrueshme, të mbrojtura nga e ardhmja”. “Dizajnimi i qyteteve për familjet gjithashtu i lejon qytetet të mbajnë ata burra 30-vjeçarë pasi të martohen dhe të kenë fëmijë. Kjo do të thotë se ata përmirësohen në apartamente më të mëdha, kanë udhëtime më të shkurtra, paguajnë taksa në qytet, përdorin bibliotekën publike, ndërtojnë komunitetin përmes shkollimit.”

Të kesh fëmijë do të thotë që njerëzit të fillojnë t’i kushtojnë vëmendje dhe të fillojnë të kontribuojnë në lagjen e tyre, thotë Lange. “Këta janë njerëz që luftojnë për korsi të mbrojtura për biçikleta, konkurrojnë për bordin e shkollës, planifikojnë festa në bllok.” Kjo gjithashtu ka një ndikim në shërbimet lokale. “Një numër në rritje i të rinjve londinez që detyrohen të largohen nga qyteti për shkak të paarritshmërisë së pronësisë së shtëpisë do të ndikojë gjithashtu në kushtet e punësimit dhe gjendjen e shërbimeve publike,” tha Tabbush në Qendrën për Londër. Kryeqyteti ka shkallën më të lartë të vendeve të lira të punës për punonjësit e NHS kudo në Mbretërinë e Bashkuar, shton ai, e cila kryesisht është nxitur nga mungesa e infermierëve.
Burimi: ft.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here