Plani i Elon Musk për bots në Twitter tingëllon si rregullimi i spam-it të postës elektronike të Bill Gates

Elon Musk dhe Bill Gates nuk bien shpesh dakord për gjërat, por miliarderët dolën me të njëjtën ide (vetëm dy dekada larg njëri-tjetrit): të tarifojnë njerëzit për shërbimet e internetit që kanë qenë gjithmonë falas.

Musk do t’u kërkojë përdoruesve të Twitter Inc. që të paguajnë 8 dollarë në muaj për akses në veçori të veçanta, duke përfshirë atë që aktualisht është falas për figurat publike, shenjën blu të verifikimit. Ekziston një element i dëshirës për të kontrolluar shenjat blu. (“Pushteti popullit!“) Ekziston edhe një konsideratë financiare. (“Duhet t’i paguajmë faturat në një mwnyrë!“)

Por arsyeja kryesore, të paktën sipas Musk, është adresimi i çështjes me Twitter që ka tërhequr më shumë vëmendjen e tij: spam. Musk tha se tarifimi për verifikim është “mënyra e vetme për të mposhtur botset dhe trollët” dhe se ai do të shpjegonte arsyetimin e tij në detaje më vonë – një premtim që ai ia bëri publikisht, mjaft çuditërisht, romancierit horror Stephen King.

Nuk duhet të prisni që masterplani i Twitter të marrë një shpjegim. Ai është përshkruar pak a shumë në postimet e tjera në Twitter. Përveç markimit me një shenjë blu, postimet nga abonentët do të vendosen mbi ato nga përdoruesit falas në të gjithë aplikacionin. Llogaritë e paguara që shkelin rregullat e spamit do të pezullohen.

Musk bëri shaka se ai “vodhi idenë e akuzës për fyerje dhe argumente nga Monty Python“, por ai ka më shumë gjasa – ndoshta në mënyrë të pandërgjegjshme – ta ketë vjedhur atë nga Gates. Hera e fundit që një miliarder i teknologjisë po fliste kaq shumë për postën e padëshiruar ishte pothuajse 20 vjet më parë kur bashkëthemeluesi i Microsoft Corp. dëshmoi në Senatin e SHBA për emailin. Në vitin 2003, ai denoncoi se mesazhet e padëshiruara përbënin gjysmën e të gjithë email-eve të dërguara, nënvizoi teknologjinë që Microsoft po zhvillonte për ta luftuar atë dhe miratoi një përpjekje për ta ligjësuar atë.

Një vit më vonë, Gates e zgjeroi problemin e spamit në Forumin Ekonomik Botëror. Ai përshkroi tre mënyra se si Microsoft po i afrohej betejës dhe deklaroi se emailet e padëshiruara do të eliminoheshin brenda dy viteve. (Dhe ju menduat se parashikimet e Musk ishin të këqija.) Dy zgjidhjet e para përfshinin variacione të një liste të bardhë, ku adresat e emailit në listën e kontakteve të një përdoruesi shpërndahen dhe dërguesit e panjohur duhet të zgjidhin një enigmë për të transmetuar mesazhet e tyre.

E treta ishte më e diskutueshme. Gates tha se të huajve do t’u kërkohet të blejnë një lloj pulle postare dixhitale. Ideja ishte të zbatohej një tarifë nominale që njerëzit të arrinin, sipas fjalëve të Gates, “vëllain tuaj të humbur prej kohësh“, duke e bërë koston e dërgimit të spamit në masë të ndaluar.

Microsoft ishte në fakt i pozicionuar mirë në atë kohë për të detyruar një ndryshim kaq rrënjësor. Shërbimi i tij falas i postës elektronike, MSN Hotmail, kishte sipas disa vlerësimeve një të tretën e tregut.

Siç mund ta prisni, njerëzit e urrenin atë. Pesë muaj pas fjalimit të tij në Davos, Zvicër, Gates u tërhoq nga koncepti. Ai shkroi në një buletin (në atë kohë të quajtur “email ekzekutiv“) se Microsoft po eksperimentonte me një sistem tjetër që u kërkonte kompanive të postonin një obligacion si kolateral për të demonstruar që emailet e tyre ishin legjitime. “Ne besojmë me vendosmëri se tarifat monetare do të ishin të papërshtatshme dhe në kundërshtim me qëllimin themelor të internetit si një mjet jashtëzakonisht efikas dhe i lirë për komunikim,” shkroi ai në 2004.

Rezulton se, në kundërshtim me teorinë bazë ekonomike, tarifimi i parave nuk garanton ligjërim të vlefshëm. Nxitja për një biznes për të luajtur sistemin për përfitime financiare tejkalon dëshirën e një personi për t’i dërguar email hidraulikut të tij. Thjesht merrni parasysh të gjitha mbeturinat që kalojnë nëpër zyrën postare. Gates ishte gjithashtu i vetëdijshëm për këtë. Në librin e tij të vitit 1995, Rruga përpara, ai u ankua për postat e padëshiruara.

Microsoft përfundimisht u zëvendësua nga Google si ofruesi dominues i emailit. Spam-i ishte një nga arsyet origjinale që Paul Buchheit vendosi të krijonte Gmail. Në vitin 2007, Buchheit shkroi në blog rreth një propozimi për të tarifuar bizneset për dërgimin e garantuar të emailit, duke shkruar: “Është joshëse të mendosh se skema të tilla, edhe pse të pakëndshme, janë të nevojshme për të luftuar spam-in. Ata nuk janë të.” Ai sugjeroi që mesazhet e padëshiruara mund të adresoheshin përmes një sistemi reputacioni dhe Gmail vërtetoi se teoria e tij ishte mjaft efektive.

Tani kthehuni te Twitter: Pse Facebook, Instagram, TikTok dhe YouTube nuk kanë një problem të padëshiruar aq të rëndë sa ai i Twitter? Askush nuk paguan për shenjën blu në TikTok. Është e mundur që ka disa sekrete tregtare që manjati më i ri i mediave sociale nuk i ka mësuar ende.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here