Projekti pilot global 4-ditor i javës së punës ishte një sukses i vërtetë

Vendimi është marrë: Një javë pune katër-ditore është e mirë për biznesin.

Pas gjashtë muajsh, shumica e 33 kompanive dhe 903 punëtorëve që provojnë orarin, pa ulje të pagës, nuk ka gjasa të kthehen në një javë standarde pune, sipas organizatorëve të programit pilot global.

Asnjë nga 27 kompanitë pjesëmarrëse që iu përgjigjën një sondazhi nga 4 Day Week Global nuk tha se ishin të prirur ose duke planifikuar të ktheheshin në rutinën e tyre të mëparshme pesë-ditore. Rreth 97% e 495 punonjësve që u përgjigjën thanë se donin të vazhdonin me një javë katër-ditore.

Shumica e kompanive që merrnin pjesë në provë ishin me seli qendrore në Shtetet e Bashkuara dhe Irlandë. Ata që iu përgjigjën anketës e vlerësuan përvojën e tyre të përgjithshme 9 nga 10, bazuar në produktivitet dhe performancë.

Punëtorët ishin po aq pozitivë në lidhje me provën, duke raportuar nivele më të ulëta të stresit, lodhjes, pagjumësisë dhe djegies së neuroneve, dhe përmirësime në shëndetin fizik dhe mendor.

Prova ishte gjithashtu e mirë për të ardhurat e kompanisë. Sipas sondazhit, të ardhurat mesatare u rritën me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

4 Day Week Global, një organizatë jofitimprurëse, bashkëpunoi me studiues në Boston College, University College Dublin dhe Cambridge University për provën. Ai u nda në dy grupe, duke filluar nga shkurti dhe prilli i këtij viti.

Juliet Schor, profesoreshë e sociologjisë në Kolegjin e Bostonit dhe studiuesja kryesore e provës, tha se punonjësit nuk raportuan një rritje në intensitetin e punës së tyre.

Kjo sugjeron që strategjia e riorganizimit të punës pati sukses dhe performanca nuk u arrit nëpërmjet përshpejtimit, gjë që nuk është as e qëndrueshme dhe as e dëshirueshme,” tha ajo.

Situatë “Fitim-fitim”
Jon Leland, shefi i strategjisë për Kickstarter, një sit për financimin e njerëzve që merr pjesë në gjyq, e përshkroi orarin si një “fitim-fitim të vërtetë“.

Java 4-ditore ka qenë transformuese për biznesin dhe njerëzit tanë. Stafi është më i fokusuar, më i angazhuar dhe më i përkushtuar, duke na ndihmuar të arrijmë qëllimet tona më mirë se më parë”, tha ai në një deklaratë.

Një provë e veçantë gjashtëmujore në Mbretërinë e Bashkuar, e drejtuar gjithashtu nga 4 Day Week Global, dhe që përfshinte 70 kompani dhe 3,300 punëtorë, përfundoi këtë muaj. Rezultatet nga ajo provë – më e madhja në botë deri më sot – priten në shkurt.

Në fillim të këtij viti, punëtorët në provë në Mbretërinë e Bashkuar përshkruan për CNN Business se si dita shtesë e pushimit kishte ndryshuar jetën e tyre për mirë, duke u dhënë atyre më shumë kohë për të kryer punë, për t’u marrë hobi dhe thjesht për t’u karikuar.

Thirrjet për të shkurtuar javën e punës kanë mbledhur avull vitet e fundit. Ndërsa miliona punonjës kaluan në punë në distancë gjatë pandemisë – duke shkurtuar kohën dhe kostot e vështira të udhëtimit – këto thirrje janë rritur vetëm më shumë.

Burimi: CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here