Shkrirja alarmante e akujve të Groenlandës

Gjendja e shkrirjes së akullit të Groenlandës duket më e zymtë sesa mendohej më parë, pasi një studim i fundit zbulon një nënvlerësim të humbjes së akullit. Hulumtimi, i botuar në revistën Nature, përdori imazhe satelitore për të gjurmuar tërheqjen akullnajore, duke ekspozuar shpërbërjen e përshpejtuar të ajsbergëve në Grenlandë dhe duke sfiduar analizat e mëparshme që minimizonin ndikimin e saj.

Që nga viti 1985, shtresa e akullit të Groenlandës është tërhequr përafërsisht 1,965 milje katrorë, ekuivalente me madhësinë e Delaware. Studimi tregon se vlerësimet aktuale të konsensusit të bilancit të masës së shtresave të akullit kanë nënvlerësuar humbjet e fundit të masës deri në 20%. Pothuajse çdo akullnajë e Groenlandës ka dëshmuar hollim ose tërheqje në dekadat e fundit.

Gjetjet ngrenë shqetësime në lidhje me ritmet e shpejta dhe në rritje të shkrirjes së akullit të Groenlandës, pasi shkencëtarët shqetësohen për pikat e mundshme të kthesës për shtresat kryesore të akullit për shkak të ngrohjes së Tokës. Duke mbajtur rreth 8% të ujërave të ëmbla të botës, një shkrirje e plotë e akullit të Groenlandës mund të ngrejë nivelet e detit me pothuajse 2 metra dhe të ndryshojë modelet e qarkullimit të oqeanit.

Për më tepër, studimi sugjeron se Paneli Ndërqeveritar i Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike mund të ketë nënvlerësuar shkallën e humbjes së akullit në Groenlandë. Ky zbulim i shtohet një sërë pjesësh kërkimore nga viti i kaluar që nxorën në pah transformimet e shpejta që ndodhin në Groenlandë.

Një studim, duke vlerësuar imazhet satelitore dhe fotot historike, përcaktoi se tërheqja akullnajore në shekullin e 21-të po ndodh me një shpejtësi dy herë më të shpejtë se në shekullin e 20-të. Një studim tjetër u fokusua në humbjen e konsiderueshme të vëllimit në raftet lundruese të akullit në Groenlandën veriore, të cilat luajnë një rol vendimtar në mbështetjen e shtresës së akullit dhe parandalimin e rrjedhjes së përshpejtuar të akullnajave në det.

Në nëntor, një raport nga 60 shkencëtarë kryesorë të borës dhe akullit nënvizoi shqetësimin në rritje për fatin e shtresave të akullit në botë. Raporti paralajmëroi se nëse temperaturat mesatare globale vendosen në rreth 2 gradë Celsius mbi nivelin bazë paraindustrial, planeti mund të përballet me mbi 12 metra rritje të nivelit të detit në shekujt e ardhshëm.

Konsensusi midis shkencëtarëve të shtresave të akullit po rritet: edhe nëse temperaturat e ajrit ulen më vonë, një rritje prej 2°C mund të shkaktojë një rritje afatgjatë dhe të pashmangshme të nivelit të detit për pjesë të konsiderueshme të Groenlandës dhe Antarktidës. Studimi shërben si një kujtesë e fortë e nevojës urgjente për veprim kolektiv për të trajtuar ndikimin e përshpejtuar të ndryshimeve klimatike në akullin e Groenlandës.

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here