Thyhen barrierat, Spanja ka parlamentaren e parë me sindromën Down

Për vite, Mar Galcerán ka qenë një pioniere në luftën për përfshirjen dhe njohjen e individëve me aftësi të kufizuara intelektuale. Kohët e fundit, ajo bëri histori si parlamentarja inauguruese e Spanjës me sindromën Down, duke theksuar rëndësinë e të parit përtej aftësive të kufizuara dhe duke pranuar kontributet e vlefshme që individë të tillë mund të japin.

Udhëtimi i Galcerán-it filloi në moshën 18-vjeçare kur ajo iu bashkua Partisë Popullore (PP) konservatore, e tërhequr nga përqafimi i traditës. Përmes viteve të përkushtimit dhe këmbënguljes, ajo u ngjit në mënyrë të qëndrueshme në radhët e partisë. Puna e saj e palodhur dha rezultat në maj kur siguroi vendin e 20-të në listën e kandidatëve të PP-së për zgjedhjet rajonale të Valencias.

Lajmi për zgjedhjen e Galcerán-it në parlamentin rajonal u prit me brohoritje, me Carlos Mazón, kreu i PP-së i rajonit, që e mirëpriti atë dhe e pranoi përparimin e rëndësishëm. Arritja e saj spikat jo vetëm si një triumf personal, por edhe si një moment kyç për hyrjen në arenën politike të individëve me sindromën Down.

Galcerán i bashkohet një grupi të zgjedhur të piktorëve, duke përfshirë Éléonore Laloux në Francë dhe Fintan Bray në Irlandë, të cilët kanë sfiduar pritshmëritë duke siguruar role politike. Në Spanjë, Ángela Bachiller hapi rrugën në 2013 duke u bërë këshilltarja e parë e qytetit me sindromën Down në Valladolid.

Sipas federatës së sindromës Down të Spanjës, hyrja e Galcerán në një parlament rajonal ose kombëtar në Evropë shënon një moment historik. Agustín Matía Amor nga Down España nënvizoi arritjen si një testament për angazhimin e gjatë dekadash të Galceranit për të avancuar të drejtat e individëve me sindromën Down në Spanjë.

Eksperienca e Galcerán-it, duke përfshirë mbi 20 vjet si nëpunëse civile në Valencia dhe udhëheqje në Asindown, një organizatë valenciane që mbështet familjet me fëmijë me sindromën Down, pasqyron përkushtimin e saj ndaj politikave gjithëpërfshirëse.

Ndërsa betimi i saj në shtator u festua nga mediat spanjolle, Galcerán pranoi reagime të ndryshme në internet. E pashqetësuar, ajo shprehu angazhimin e saj për të mësuar dhe ekzekutuar rolin e saj të ri me përgjegjësi, jo vetëm për Valencianët, por edhe për ata me aftësi të ndryshme.

Në fund të fundit, Galcerán synon të sfidojë paragjykimet shoqërore dhe të çmontojë keqkuptimet rreth individëve me sindromën Down. Ajo thekson dëshirën e saj që njerëzit ta shohin atë si një person, duke njohur aftësitë e saj përtej çdo nocioni të paramenduar në lidhje me aftësinë e kufizuar të saj.

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here