Shtetet e BE do fillojnë të lehtësojnë masat anti Covid

Vendet e BE-së kanë rënë dakord që ta bëjnë më të lehtë për këdo që ka një certifikatë të BE-së Covid-19 të udhëtojë brenda bllokut pa pasur nevojë të përballet me ndonjë kufizim të mëtejshëm, si teste ose karantinë. Këshilli i BE-së, i përbërë nga shtetet anëtare, ka rënë dakord për një rekomandim të ri, që vendet duhet t’i bazojnë rregullat e tyre të udhëtimit në një rast individual dhe jo në rajonin nga po udhëtojnë.

Kjo do të thotë se ata me një certifikatë të BE-së Covid, e cila vërteton vaksinimin, shërimin ose një test negativ, do të lejohen të udhëtojnë lirshëm brenda BE-së ose zonës Shengen pa pasur nevojë për teste shtesë ose karantinë, edhe nëse do të vinin nga një vend me nivele të larta Shkalla e infektimit me Covid. Kjo i referohet vetëm udhëtimeve dhe jo kartave të shëndetit apo vaksinave të brendshme që shumë vende të BE-së kërkojnë tani për të hyrë në vende të tilla si baret.

Qëllimi i rekomandimit është “të merret parasysh përparësia e situatës individuale të njerëzve, veçanërisht të personave të vaksinuar, dhe të kufizohet për ta sa më shumë që të jetë e mundur kufizimet e udhëtimit në Evropë”, tha Sekretari i Çështjeve Evropiane të Francës, Clément Beaune.

Rekomandimi është vendosur të hyjë në fuqi më 1 shkurt, por ai nuk është i detyrueshëm, kështu që vendet individuale të BE-së do të jenë të lira të vendosin çfarëdo kufizimi të udhëtimit që dëshirojnë nëse ndiejnë nevojën. BE-ja krijoi skemën e saj të certifikatës Covid-19 në përpjekje për të siguruar lëvizjen e lirë në të gjithë bllokun, por ndërsa infeksionet u rritën përsëri në dimër, disa vende zgjodhën të rivendosin kufizime shtesë për të gjithë udhëtarët.

Në dhjetor Italia shtrëngoi kufizimet e udhëtimit për të ardhurit nga vende të tjera brenda Bashkimit Evropian. Të gjithë udhëtarët në Itali nga vendet e tjera të BE-së janë detyruar të bëjnë testin e koronavirusit përpara nisjes dhe të ardhurit e pavaksinuar duhet të karantinohen për pesë ditë. Ky rregull është në fuqi të paktën deri më 1 shkurt, kur mund të zëvendësohet me rekomandimin e ri të BE-së. Sipas rekomandimeve të BE-së nga 1 shkurti, udhëtarët duhet të jenë në gjendje të udhëtojnë lirisht në një vend tjetër të BE-së nëse kanë kryer kursin e tyre parësor të vaksinimit maksimumi 270 ditë më parë (afërsisht nëntë muaj) ose nëse kanë marrë vaksinën e tyre përforcuese.

Ata që janë shëruar nga Covid në 180 ditët e fundit, dhe pasagjerët që kanë bërë një test PCR 72 orë para mbërritjes ose një test antigjeni 24 orë përpara, gjithashtu duhet të lejohen të hyjnë pa ndonjë kërkesë të mëtejshme testimi ose nevojë për karantinë. Ata pa certifikata të BE-së për Covid mund të përballen me kërkesa shtesë testimi, megjithëse BE-ja rekomandon që punëtorët thelbësorë, udhëtarët ndërkufitarë dhe fëmijët nën 12 vjeç duhet të përjashtohen plotësisht.

Megjithatë, një përjashtim është nëse një vend klasifikohet si “e kuqe e errët” në hartën e rrezikut të koduar me ngjyra të Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve. Në këtë rast, vendi mund të vendosë rregulla shtesë udhëtimi edhe për të vaksinuarit.

Duke pasur parasysh rritjen e rasteve të Omicron, shumica e BE-së aktualisht është me ngjyrë të kuqe të errët. Por harta së shpejti do të modifikohet për të marrë parasysh normat e vaksinimit të një vendi kur të përcaktohet niveli i rrezikut.

Burimi: AFP

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here