Italia lehtëson masat e anticovid

Sipas një dekreti të ri të nënshkruar nga Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza të martën vonë, “leja e gjelbër” do të jetë e mjaftueshme për udhëtarët që vijnë nga vendet brenda Bashkimit Evropian” nga muaji i ardhshëm. Kjo do të thotë që të ardhurit nga vendet e tjera të BE-së nga shkurti nuk do të kenë më nevojë të tregojnë prova të vaksinimit ose rikuperimin e fundit, plus një rezultat negativ të testit. Ai gjithashtu do të heqë një kërkesë për pasagjerët e pavaksinuar që të karantinohen për pesë ditë pas mbërritjes.

Ndërsa rastet e variantit Omicron u rritën në dhjetor, ministria e shëndetësisë e Italisë solli kërkesën aktuale për teste negative të koronavirusit nga të gjithë, qofshin të vaksinuar apo jo, dhe një karantinë pesë-ditore për ata që nuk janë vaksinuar – një vendim që irritoi Brukselin. Ndryshimi i rregullave të Italisë u raportua disa orë pas një rekomandimi nga këshilli i BE-së, i përbërë nga shtetet anëtare, që vendet duhet t’i bazojnë rregullat e tyre të udhëtimit në një rast individual dhe jo në rajonin nga po udhëtojnë.

Kjo do të thotë se ata që kanë një leje shëndetësore ose certifikatë të BE-së, e cila vërteton vaksinimin, shërimin ose një test negativ, do të lejohen të udhëtojnë lirshëm brenda BE-së ose zonës Shengen pa pasur nevojë për teste shtesë ose karantinë, edhe nëse vijnë nga një vend. me shkallë të lartë të infektimit me Covid. Kjo i referohet vetëm udhëtimeve ndërkombëtare dhe jo lejeve të brendshme shëndetësore ose vaksinave që shumë vende të BE-së, përfshirë Italinë, kërkojnë tani për të hyrë në vende të tilla si baret.

Rekomandimi hyn në fuqi më 1 shkurt, por ai nuk është detyrues, kështu që vendet individuale të BE-së do të jenë të lira të vendosin çfarëdo kufizimi udhëtimi që dëshirojnë. BE-ja krijoi skemën e saj të certifikatës Covid-19 në përpjekje për të siguruar lëvizjen e lirë në të gjithë bllokun, por ndërsa infeksionet u rritën përsëri në dimër, disa vende zgjodhën të rivendosin kufizime shtesë për të gjithë udhëtarët. E ashtuquajtura leja e gjelbër e Italisë tregon se bartësi është vaksinuar, së fundmi është shëruar nga virusi ose ka rezultuar negativ. Udhëtarët nga çdo shtet anëtar evropian mund të tregojnë versionin e vendit të tyre të lejes së gjelbër ose të lejes shëndetësore – e cila njihet në të njëjtin nivel me atë të Italisë.

Ministria italiane e shëndetësisë do të rishikojë kufizimet e saj të udhëtimit për të ardhurit nga vendet e tjera deri më 1 shkurt. Ministria nuk ka dhënë ende ndonjë indikacion nëse planifikon të ndryshojë apo zgjerojë rregullat ekzistuese. Përveç kërkesës për leje shëndetësore për udhëtime, Italia po mbështetet gjithnjë e më shumë në përdorimin e lejes së saj të gjelbër të brendshme, duke vërtetuar vaksinimin, testimin ose rikuperimin. Vendi tani ka një sistem me dy nivele të vendosura, me leje të nevojshme për hyrje në pothuajse të gjitha vendet dhe shërbimet në vend.

Nga 1 shkurti, Italia do ta bëjë të detyrueshme GreenPass për hyrjen në shumicën e dyqaneve dhe do të shkurtojë vlefshmërinë e lejeve të brendshme të lëshuara bazuar në vaksinimin nga nëntë në gjashtë muaj.

Burimi: AFP

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here