Si të menaxhoni konfliktet në marrëdhënie

Konfliktet janë një pjesë e natyrshme edhe e marrëdhënieve më të dashura. Dallimet në qëllime, nevoja dhe interesa—qoftë në lidhje me stilet e prindërimit, punët e shtëpisë apo edhe pozicionin e kapakut të tualetit—janë të pashmangshme. Në kundërshtim me besimin popullor, vetë konfliktet nuk janë shenjë e një marrëdhënieje problematike. Në fakt, kur menaxhohen mirë, konfliktet mund të ofrojnë mundësi për rritje dhe lidhje më të thellë.

Kuptimi i menaxhimit të konfliktit

Nickola Overall, profesoreshë psikologjie, e specializuar në marrëdhëniet, thekson rëndësinë e menaxhimit të konflikteve dhe jo zgjidhjes së konflikteve. “Nuk ka të bëjë me zgjidhjen e plotë të konflikteve, pasi shumë çështje mund të mos zhduken kurrë plotësisht, por me menaxhimin efektiv të konflikteve”, tha Julie Gottman, një studiuese e marrëdhënieve.

Nëse konfliktet shmangen ose menaxhohen keq, ato mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e partnerëve dhe marrëdhënien. Studimet tregojnë se ndërkohë që marrëdhëniet e kënaqshme kontribuojnë në jetë më të gjatë, më të shëndetshme, marrëdhëniet e tensionuara dhe të mbushura me konflikte mund të çojnë në probleme të shëndetit mendor, stres dhe ulje të shëndetit imunitar dhe kardiovaskular.

Shmangia e konfliktit mund të sinjalizojë shkëputje dhe të çojë në ulje të kënaqësisë në marrëdhënie. “Konflikti mund të jetë një mjet për të kuptuar më thellë partnerin”, tha Julie Gottman. Menaxhimi efektiv i konfliktit kërkon që të dy partnerët të jenë të motivuar për të adresuar çështjet dhe për të kuptuar perspektivat e njëri-tjetrit.

Rëndësia e komunikimit të drejtpërdrejtë

Ekspertët e marrëdhënieve studiojnë se si konfliktet ndikojnë në marrëdhëniet duke vëzhguar çiftet që diskutojnë për problemet e vazhdueshme. Çiftet e pakënaqur priren të shprehin më shumë mosmarrëveshje, armiqësi dhe kritika, ndërsa çiftet e lumtur tregojnë më shumë vërtetim, dashuri dhe humor.

Është interesante se shprehja e zemërimit dhe armiqësisë gjatë debateve ndonjëherë mund të parashikojë rezultate pozitive të marrëdhënieve afatgjata. Nga ana tjetër, ndërveprimet pozitive gjatë konflikteve, si humori dhe marrëveshja, mund të ndihmojnë afatshkurtër, por nuk arrijnë të adresojnë çështjet themelore.

Një studim i 61 çifteve zbuloi se strategjitë e komunikimit të drejtpërdrejtë, qofshin pozitive apo negative, ishin të lidhura me zgjidhjen më të mirë të problemeve dhe rritjen e kënaqësisë së marrëdhënieve me kalimin e kohës. Strategjitë indirekte nuk treguan të njëjtat rezultate.

Zemërimi dhe armiqësia mund të nxjerrin në pah çështje serioze që duhet të adresohen dhe të tregojnë investim në marrëdhënie. Megjithatë, këto emocione duhet të përputhen me kontekstin e situatës. Nivelet e vazhdueshme të larta të armiqësisë mund të humbasin ndikimin e tyre dhe të bëhen kundërproduktive.

Zgjidhja e problemeve bashkëpunuese dhe konstruktive

Zgjidhja konstruktive e problemeve përfshin arsyetimin, negociatat dhe diskutimet e fokusuara në zgjidhje. Kjo qasje komunikon se çështja është e rëndësishme, se të dy partnerët janë të përkushtuar për ta zgjidhur atë dhe se ata kujdesen për marrëdhënien.

Komunikimi i drejtpërdrejtë është i dobishëm si për problemet e vogla ashtu edhe për ato serioze, duke shmangur efektet anësore negative të emocioneve të pazgjidhura. Gottmans, studiues të njohur të marrëdhënieve, rekomandojnë “Dreams Within Conflict“. Kjo strategji përfshin partnerët që diskutojnë vlerat, ndjenjat dhe ëndrrat e tyre në lidhje me këtë çështje, duke synuar mirëkuptimin e ndërsjellë dhe jo zgjidhjen e menjëhershme të problemeve.

Ka rëndësi edhe mënyra se si fillojnë konfliktet. Familja Gottman sugjeron të përshkruani ndjenjat tuaja dhe situatën pa fajësuar partnerin tuaj, pastaj shprehni një nevojë pozitive.

Balancimi i emocioneve dhe racionalitetit

Ndërsa zgjidhja strategjike e problemeve është e rëndësishme, ruajtja e lidhjes emocionale është thelbësore. Emocionet, qofshin zemërimi, ngrohtësia apo trishtimi, tregojnë se sa shumë kujdesemi për partnerin dhe marrëdhënien tonë. Shprehja e mirënjohjes ose të qeshurit mund të jenë mjete të fuqishme në menaxhimin e konflikteve.

Këto strategji për menaxhimin efektiv të konfliktit ndihmojnë në komunikimin e qartë të asaj që ka më shumë rëndësi—partnerin tonë, marrëdhënien tonë dhe sfidat tona të përbashkëta. Duke i menaxhuar konfliktet me kujdes, çiftet mund të përmirësojnë marrëdhëniet e tyre dhe të ndërtojnë lidhje më të forta dhe më elastike.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here