Studimi: Kafeja mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë

Sipas një studimi të ri, pirja e tre filxhanëve me kafe të bluar në ditë, por jo e çastit, zvogëlon rrezikun e vdekjes së një personi.

Pothuajse gjysmë milioni britanikë të regjistruar në studimin e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar u ndanë sipas marrjes së kafesë: ata që nuk pinin kafen, ata që pinin deri në tre filxhanë dhe ata që pinin më më shumë se tre filxhanë në ditë.

Përfitimet u gjetën edhe për ata që pinë kafe pa kafeinë.

Studimi zbuloi se konsumuesit e moderuar të kafesë, deri në tre filxhanë në ditë, kishin 12% më pak gjasa të vdisnin gjatë periudhës 11-vjeçare të studimit. Ata kishin gjithashtu 17 – 21% më pak gjasa të vdisnin nga sëmundje të zemrës ose goditje në tru, përkatësisht, sipas studimit nga Universiteti Semmelweis në Budapest dhe Universiteti Queen Mary në Londër.

Gjatë periudhës së studimit, 3.4% e konsumuesve të moderuar vdiqën, krahasuar me 3.7% të atyre që nuk pinin kafe dhe 4% të atyre që pinin sasi më të larta të kafeinës.

Ndër ata që pinin kafe1/5 preferonte kafenë pa kafeinë, 1/4 pinte kokrra të bluara dhe më shumë se gjysma zgjodhën kafenë e çastit.

Dr. Pal Maurovich-Horvat, drejtor i qendrës së imazherisë mjekësor në Universitetin Semmelweis dhe një nga bashkautorët e studimit, tha: “Duke përdorur skanimet MRI ne ishim në gjendje të analizonim efektin e marrjes së rregullt të kafesë në strukturën dhe funksionin e zemrës.

“Ne zbuluam se konsumimi i rregullt i kafesë së lehtë deri në të moderuar është i dobishëm për shëndetin e zemrës, me sugjerimin se mund të ngadalësojë ndryshimet kardiake të lidhura me moshën.”

Të pëlqen kafeja e çastit? Përgatituni për këtë fakt…

Përfitimet shëndetësore të kafesë, megjithatë, zbatoheshin vetëm për kokrrat e bluara dhe nuk shiheshin tek ata që pinë kafe të çastit.

“Ndërsa kafeja e bluar ishte e lidhur me uljen e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe ato kardiovaskulare, ne nuk gjetëm një lidhje statistikisht domethënëse midis konsumimit të rregullt të kafesë së çastit dhe rezultateve shëndetësore”, shkruajnë shkencëtarët në studimin e tyre.

“Dallimi midis llojeve të ndryshme të kafesë mund të shpjegohet nga ndryshimet në procesin e prodhimit të tyre, pasi ato përmbajnë kimikate të ndryshme.”

Edhe kafeja e bluar pa kafeinë ka përfitime shëndetësore, pasi ata që “rregullisht” zgjodhën kafe pa kafeinë kishin një rrezik më të ulët të vdekjes në krahasim me ata që nuk pinin fare kafe.

Si rezultat, studiuesit arritën në përfundimin se përfitimet nga kafeja janë vetëm pjesërisht për shkak të kafeinës, ku antioksidantët dhe kimikatet e tjera mund të luajnë një rol kyç.

Dr. Zahra Raisi-Estabragh, një nga bashkautoret e studimit nga Universiteti Queen Mary i Londrës, tha: “Shumica e pjesëmarrësve pinin kafe të bluar ose të çastit. Kafeja e bluar në sasi të moderuar u shoqërua me rrezik më të ulët të vdekshmërisë – por ky përfitim nuk u gjet në mesin e konsumuesve të rregullt të kafesë së çastit.

“Arsyeja pas kësaj mund të lidhet me procesin e ndryshëm të prodhimit të tokës dhe formave të menjëhershme pasi ato përmbajnë aditivë të ndryshëm.”

Mospërputhja midis përfitimeve shëndetësore të kafesë së bluar dhe të çastit duhet të jetë fokusi i kërkimeve të ardhshme, thanë shkencëtarët.

Rezultate më të dobëta shëndetësore

Megjithatë, ndërsa konsumimi i moderuar i kafesë së bluar ishte i dobishëm, më shumë se tre filxhanë në ditë lidheshin me rezultate më të dobëta shëndetësore.

“Analizat treguan se pirja e lehtë deri në mesatare e kafesë shoqërohej me ulje të rrezikut, ndërsa marrja e lartë e kafesë lidhej me rritjen e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe asaj kardiovaskulare, krahasuar me ata që nuk pinë kafe”, shkruajnë studiuesit në gazetën e botuar. në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese.

Ky studim i shton peshë të konsiderueshme argumentit se pija popullore është, në fakt, e dobishme.

Prof. Steffen Petersen, një ekspert në mjekësinë kardiovaskulare nga Universiteti Queen Mary, shtoi: “Kafja është një nga pijet më të konsumuara në botë. Megjithatë, efektet e saj kardiovaskulare nuk janë të njohura dhe disa studime të mëparshme kanë treguar rezultate kontradiktore.

“Me sa dimë, ky ka qenë studimi më i madh deri më sot, i cili u fokusua në efektin e kafesë në shëndetin kardiovaskular.”

P.S Kafeja e çastit është ajo që bëhet në çast, thjesht duke i shtuar ujë. 

Burimi: Telegraph

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here