Si ndikon moti i ftohtë në efikasitetin e ushtrimeve

Ndërsa temperaturat bien, është thelbësore të pranoni se moti i ftohtë mund të ndikojë në efikasitetin dhe sigurinë e stërvitjes suaj. Kur ekspozohet ndaj të ftohtit, trupi i jep përparësi rrjedhjes së gjakut në organet vitale, duke mbrojtur bërthamën, por duke penguar potencialisht performancën e ushtrimeve dhe duke rritur rrezikun e ngricave, vështirësive në frymëmarrje dhe hipotermisë.

Profesori Mike Tipton nga Universiteti i Portsmouth thekson se individët që fillojnë stërvitjen në një gjendje të ngrohtë dhe ruajnë intensitetin e duhur kanë më pak gjasa të përjetojnë probleme të lidhura me të ftohtin. Megjithatë, rraskapitja ose lëndimi në kushte të ftohta, që çojnë në prodhimin e reduktuar të nxehtësisë, përbën një rrezik më të madh.

Faktorë të tillë si temperatura, veshja, era dhe intensiteti i ushtrimeve luajnë një rol në përcaktimin se sa shpejt trupi arrin një nivel të rrezikshëm të ftohtë. Veshja e duhur, ngrohja në mënyrë adekuate dhe mosmarrja si e mirëqenë e sigurisë janë aspekte thelbësore të theksuara nga ekspertët.

Kolegji Amerikan i Mjekësisë Sportive këshillon shmangien e ushtrimeve kur temperaturat bien nën -22 gradë Celcius. Vrapuesit, në veçanti, duhet të tregojnë kujdes për shkak të rritjes së rrezikut të vështirësive në frymëmarrje në temperatura të ftohta.

Dridhja, një përgjigje e natyrshme ndaj të ftohtit, mund të dëmtojë performancën e ushtrimeve. Tkurrjet e vogla të muskujve gjatë dridhjeve largojnë energjinë nga stërvitja, duke ndikuar në kërkesën për oksigjen gjatë aktiviteteve me intensitet të ulët. Për ushtrimet me intensitet më të lartë, dridhja shtypet, por ndërsa muskujt ftohen, rrjedha e gjakut zvogëlohet, duke ndikuar në kapacitetin maksimal aerobik.

Një deklaratë e konsensusit të ekspertëve të vitit 2021 për ushtrimet në mot të ftohtë vë në dukje se për çdo rënie prej -16 gradë Celcius në temperaturën e muskujve, ka një rënie prej 4 – 6% në kapacitetin aerobik, kohën e stërvitjes dhe aftësinë e fuqisë ose sprintit. Pavarësisht këtyre sfidave, ndryshimet metabolike të trupit në të ftohtë mund të çojnë në rritjen e yndyrës dhe djegien e përgjithshme të kalorive gjatë një stërvitje më të shkurtër.

Profesor Tipton thekson se përshtatja ndaj ekspozimit të ftohtë përfshin të kuptuarit e kërkesave të veshjeve dhe njohjen e shenjave të hershme të dëmtimit fizik, duke i këshilluar individët të ndalojnë dhe të largohen nga mjedisi në vend që të kalojnë përpara.

Veshja e duhur, duke përfshirë një shtresë të brendshme që thith lagështinë, shtresën e mesme izoluese dhe shtresën e jashtme kundër erës, është thelbësore. Mbrojtja kundër ngrirjes është thelbësore, me fokus në zonat e cenueshme si gishtat e dorës, këmbët dhe ekstremitetet. Njohja e shenjave të stresit të ftohtë, rregullimi i shtresave në bazë të temperaturës dhe intensitetit të stërvitjes, dhe zgjedhja e këpucëve të përshtatshme me tërheqje të shkëlqyer janë elementët kryesorë për një stërvitje të sigurt dhe efikase në mot të ftohtë.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here